Σύμφωνα με το Κέντρο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Deloitte, οι απάτες με τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσαν να φτάσουν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2027. Αυτή είναι μια αύξηση 32% σε σχέση με τις απώλειες των 12,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2023. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργούν εικόνες, να γράφουν μηνύματα, να κλωνοποιούν φωνές και να δημιουργούν βίντεο για να ξεγελάσουν τα ανυποψίαστα θύματα ώστε να δώσουν τα χρήματά τους.
Νομίζετε ότι είστε άτρωτοι; Όχι απαραίτητα. Οι απατεώνες έχουν τρόπους να σας κάνουν να φοβάστε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να συμμετέχετε σε επενδύσεις πλουτισμού και να αποκτούν τα προσωπικά σας στοιχεία. Αλλά το να είστε προειδοποιημένοι σημαίνει να είστε προετοιμασμένοι. Ακολουθούν οι πιο διαδεδομένες απάτες με τεχνητή νοημοσύνη που πρέπει να προσέξετε.
Κλωνοποίηση φωνής των αγαπημένων σας προσώπων ή διασημοτήτων
Μία από τις πιο ύπουλες απάτες είναι η κλωνοποίηση φωνής του αγαπημένου σας προσώπου. Οι απατεώνες βρίσκουν ένα βίντεο ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας και κλωνοποιούν τη φωνή τους. Το βίντεο θα μπορούσε να βρίσκεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και στο YouTube.
Μόλις κλωνοποιήσουν τη φωνή, σας καλούν και σας λένε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει πρόβλημα χρησιμοποιώντας την κλωνοποιημένη φωνή.
Ένα άτομο που έγινε παρ΄ολίγον θύμα έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον έφηβο εγγονό της. Η φωνή ήταν πανομοιότυπη και είχε πρόβλημα. Της είπε ότι είχε τροχαίο ατύχημα σε άλλη πολιτεία και συλλαμβανόταν. Ήταν αναστατωμένος και νόμιζε ότι ήταν τραυματισμένος. Η γυναίκα είπε ότι το αγόρι ακουγόταν πανικόβλητο και πανικοβλήθηκε κι αυτή.
Αλλά μέσα στον πανικό της, και πριν καλέσει τον αριθμό που της έδωσε για να δώσει τον αριθμό της πιστωτικής της κάρτας για την εγγύηση, αποφάσισε να καλέσει την κόρη της για να της πει τι συνέβαινε. Η κόρη της είπε ότι το αγόρι καθόταν απέναντί της. Η απάτη είχε σχεδόν πετύχει.
Οι απατεώνες βασίζονται σε εσάς, στον πανικό σας ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει πρόβλημα και, φυσικά, θέλετε να βοηθήσετε.
Μπορείτε να το αποφύγετε αυτό κλείνοντας το τηλέφωνο και καλώντας το αγαπημένο σας πρόσωπο ή συγγενή στο τηλέφωνό του. Θυμηθείτε να μην εμπιστεύεστε ποτέ την αναγνώριση καλούντος. Μπορεί επίσης να είναι πλαστή. Μια άλλη μέθοδος είναι εσείς και η οικογένειά σας να έχετε μια κωδική λέξη που χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι απατεώνες διασημοτήτων χρησιμοποιούν συχνά αυτοματοποιημένες κλήσεις. Θα λάβετε μια κλήση με μια κλωνοποιημένη ηχογράφηση μιας γνωστής διασημότητας που σας ζητά να κάνετε δωρεά στο φιλανθρωπικό τους ίδρυμα. Μπορεί να ζητήσουν τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή του τραπεζικού σας λογαριασμού και να κλέψουν τα χρήματά σας.
Απάτες με βίντεο Deepfake
Τα Deepfake είναι βίντεο που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και έχουν ψεύτικα άτομα ή προσομοιωμένα πραγματικά άτομα. Αυτά τα βίντεο μπορούν να είναι πειστικά, ειδικά αν συνδυάζονται με κλωνοποιημένες φωνές.
Η Deloitte αφηγείται την ιστορία μιας υπαλλήλου σε βιντεοκλήση με την οικονομική διευθύντρια και άλλους συναδέλφους της. Η οικονομική διευθύντρια της ζήτησε να στείλει 25 εκατομμύρια δολάρια σε έναν λογαριασμό, κάτι που έκανε. Αλλά ήταν deepfake. Η πραγματική οικονομική διευθύντρια και οι συνάδελφοί της δεν συμμετείχαν ποτέ στην κλήση και τα χρήματα πήγαν σε απατεώνες.
Εάν βρίσκεστε σε βιντεοκλήση, να κάνετε πάντα παρακολούθηση πριν ενεργήσετε για οτιδήποτε απαιτεί οικονομική συναλλαγή. Αυτό περιλαμβάνει και μέλη της οικογένειας.
Email ‘ψαρέματος’ (phishing) ενισχυμένα με τεχνητή νοημοσύνη
Τα email ηλεκτρονικού ‘ψαρέματος’ (phishing) αποστέλλονται για να σας πείσουν να κατεβάσετε κακόβουλο λογισμικό ή να κοινοποιήσετε προσωπικά στοιχεία. Μπορεί να προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν ώστε να κοινοποιήσετε πληροφορίες όπως έναν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, οικονομικές πληροφορίες, ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης.
Αυτοί οι απατεώνες θα μεταμφιέσουν ή θα ‘πλαστογραφήσουν’ το email τους. Αυτό σημαίνει ότι θα το κάνουν να φαίνεται σαν να προέρχεται από συγγενή ή ακόμα και από κυβερνητική οντότητα.
Υπάρχει μια απάτη που κυκλοφορεί τώρα και αφορά email που φαίνεται να προέρχονται από τη Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης (SSA). Μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο και μην δώσετε καμία πληροφορία. Εάν το email αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε ή ότι χρειάζονται πληροφορίες, συνδεθείτε στον λογαριασμό ‘my Social Security’ στον επίσημο ιστότοπο για να ελέγξετε.
Η SSA δεν θα σας ζητήσει ποτέ πληροφορίες, όπως κωδικό πρόσβασης ή αριθμό κοινωνικής ασφάλισης. Και χρησιμοποιούν συστημένη επιστολή για να επικοινωνήσουν με τους παραλήπτες.
Εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη
Απατεώνες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν εικόνες για να ενισχύσουν τις απάτες τους. Θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις εικόνες ως μέρος μιας διαφήμισης ή ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα συνδέονται με ψεύτικους ιστότοπους. Εκεί, θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν κάτι ή να σας πείσουν να παραδώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία.
Ωστόσο, ορισμένοι σκληροπυρηνικοί εγκληματίες χρησιμοποιούν εικόνες ατόμων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους τοποθετούν σε σεξουαλικές στάσεις. Στη συνέχεια, εκβιάζουν τα θύματα για να εξαφανίσουν τις εικόνες.
Ιστότοποι που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει ιστότοπους και στη συνέχεια οι απατεώνες σας στέλνουν τους συνδέσμους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω email ή δημοσιεύοντας συνδέσμους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα μπορεί να έχουν ένα δημοφιλές προϊόν σε μεγάλη έκπτωση για να σας παρασύρουν να δώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Μπορεί να λάβετε το προϊόν, αλλά ο απατεώνας θα χρησιμοποιήσει την πιστωτική σας κάρτα για να αγοράσει άλλα προϊόντα, αφήνοντας τον λογαριασμό σε εσάς.
Προστατέψτε τον εαυτό σας από απάτες τεχνητής νοημοσύνης
Μην υποκύπτετε σε πίεση. Αν νιώθετε ότι πρέπει να δράσετε γρήγορα, σταματήστε. Πιθανότατα πρόκειται για απάτη. Οι απατεώνες θέλουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση επείγοντος στα θύματά τους.
Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι προέρχεται από μια εταιρεία ή κυβερνητική οντότητα, διακόψτε τη συζήτηση και κλείστε το τηλέφωνο. Στη συνέχεια, καλέστε την εταιρεία ή την κυβερνητική υπηρεσία από έναν αριθμό που έχετε για να επαληθεύσετε τον αρχικό καλούντα. Το ίδιο ισχύει και για το email. Απλώς θα πρέπει να υποθέσετε ότι πρόκειται για απάτη.
Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που αποστέλλονται μέσω email. Και αν πληρώσετε κάποιον, χρησιμοποιήστε αναστρέψιμες πληρωμές. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε πιστωτική κάρτα όπου ο εκδότης θα σας επιστρέψει τα χρήματά σας εάν αμφισβητήσετε τη συναλλαγή. Μη στέλνετε μετρητά, κρυπτονομίσματα ή δωροκάρτες.
Οι απατεώνες υπάρχουν. Βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε τον εαυτό σας, γνωρίζοντας πότε οι άνθρωποι επικοινωνούν μαζί σας για να ζητήσουν πληροφορίες ή χρήματα.