Τετάρτη, 09 Ιούλ, 2025
Αυτή η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ναυτική δύναμη Operation Aspides της ΕΕ δείχνει ένα πετρελαιοφόρο να καίγεται στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από επιθέσεις της ομάδας Χούθι της Υεμένης στις 14 Σεπτεμβρίου 2024. Επιχείρηση Aspides μέσω AP

Οι Χούθι της Υεμένης υποστηρίζουν πως βύθισαν εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Η σιιτική οργάνωση «Ανσάρ Αλλάχ», γνωστή και ως Χούθι, ανακοίνωσε ότι βύθισε φορτηγό πλοίο με σημαία Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται ελληνική εταιρεία, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στις 7 Ιουλίου, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Αμίν Χαγιέν, δήλωσε: «Το πλοίο, με το όνομα Magic Seas, βυθίστηκε ολοκληρωτικά ως αποτέλεσμα επίθεσης των Χούθι». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, υποστήριξε ότι το πλοίο αποτέλεσε στόχο επειδή παραβίασε τη μονομερή απαγόρευση της οργάνωσης για πλοία με διασυνδέσεις με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα. Η The Epoch Times δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον ισχυρισμό περί βύθισης, ούτε υπάρχουν μέχρι στιγμής ανεξάρτητες πηγές που να τον επιβεβαιώνουν.

Την ίδια ημέρα, το Κέντρο Συντονισμού Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορές από τρίτους για επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών από μικρά σκάφη.

Oil-painting-ntdtv

Σε νεότερη ενημέρωση, το UKMTO ανέφερε: «Το πλοίο έφερε σοβαρές ζημιές, έχασε όλη τη δυνατότητα πρόωσης και βρίσκεται περικυκλωμένο από μικρά σκάφη, δεχόμενο συνεχή επίθεση». Το UKMTO δεν κατονόμασε το πλοίο ούτε τους Χούθι, ωστόσο σημείωσε πως το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλια από την παραθαλάσσια επαρχία Χοντάιντα της Υεμένης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 7 Ιουλίου, η επιχείρηση «Αταλάντα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά τη ναυτική καταπολέμηση της πειρατείας, επιβεβαίωσε το επιτυχές συντονισμό της διάσωσης του πληρώματος του MV Magic Seas μετά από επίθεση στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Επικαλούμενη το Κέντρο Ναυτικής Ασφάλειας του Ινδικού Ωκεανού της Ε.Ε., η επιχείρηση ανέφερε: «Το πλοίο δέχθηκε επίθεση από πολλαπλά μικρά σκάφη που χρησιμοποίησαν διάφορα όπλα. Λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν, ξέσπασε φωτιά στο πλοίο και το πλήρωμα αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει». Πρόσθεσε ότι «και τα 22 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν με την καθοδήγηση του υπευθύνου ξηράς της εταιρείας που διαχειρίζεται παραπλέον εμπορικό πλοίο, το οποίο προέβη στη διάσωση».

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί την πρώτη ανάλογη επίθεση εναντίον εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Μετά από μήνες σχετικής ηρεμίας, η επανέναρξη των επιθέσεων στην περιοχή ισοδυναμεί με «νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», όπως τόνισε στις 8 Ιουλίου ο Αρσένιο Ντομίνγκες, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού του ΟΗΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αθώοι ναυτικοί και τοπικοί πληθυσμοί αποτελούν τα κύρια θύματα αυτών των επιθέσεων και της ρύπανσης που προκαλούν».

Από τα τέλη του 2023, όταν ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι εξαπολύουν κατά διαστήματα επιθέσεις σε πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο.

Πριν από την έναρξη των επιθέσεων, εκτιμάται πως από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ διέρχονταν περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορικού τζίρου και σχεδόν το 30% όλων των εμπορευματοκιβωτίων. Οι επανειλημμένες επιθέσεις των Χούθι από το 2023 και έπειτα έχουν οδηγήσει στη μείωση της εμπορικής κίνησης, καθώς διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες υποχρεώθηκαν να εκτρέψουν μεγάλο μέρος των φορτίων τους.

Πυρκαγιές ξεσπούν σε εργοστάσιο τσιμέντου στην Υεμένη μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός κατά του λιμανιού της Χοντέιντα στις 5 Μαΐου 2025. Al-Masirah TV/Handout μέσω Reuters

 

Στις 8 Ιουλίου, αντιπροσωπεία της Λιβερίας στον ΟΗΕ ανέφερε ότι δύο μέλη πληρώματος σε άλλο εμπορικό πλοίο με σημαία Λιβερίας και ελληνική διαχείριση, το Eternity Sea, σκοτώθηκαν σε παρόμοια επίθεση στα ανοιχτά της δυτικής Υεμένης. Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης, οι Χούθι δεν είχαν αναλάβει την ευθύνη για το προαναφερθέν περιστατικό.

Στις 7 Ιουλίου, το Ισραήλ πραγματοποίησε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν μήνα πλήγματα σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιθέσεις αφορούσαν τρία λιμάνια, μεταξύ αυτών στην περιοχή Χοντάιντα, καθώς και μια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα.

Λίγες ώρες αργότερα, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη προς στόχους στο Ισραήλ. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μαΐου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Χούθι δεν καλύπτει τις επιθέσεις με πυραύλους των Χούθι κατά ισραηλινών στόχων.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμίν Χαγιέν επιβεβαίωσε: «Η αντιαεροπορική άμυνα της οργάνωσης είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ισραηλινές επιθέσεις».  

Με την συμβολή του Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε