Πέμπτη, 29 Μαΐ, 2025
Στρατιώτες του Αμερικανικού Στρατού φορτώνουν στρατιωτικά άρματα μάχης σε τρένα καθ' οδόν προς την Ουάσινγκτον από το Φορτ Καβάζος, στο Καϊλίν του Τέξας, στις 22 Μαΐου 2025. Brandon Bell/Getty Images

Οι δασμοί στοχεύουν στην ενίσχυση της στρατιωτικής και τεχνολογικής παραγωγής — όχι ενδυμάτων: Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή πουκάμισων, καλτσών και άλλων ειδών ένδυσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 25 Μαΐου ότι τα σχέδια δασμολογικής πολιτικής του έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την αμερικανική στρατιωτική και τεχνολογική κατασκευή, όχι την ένδυση.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσσεντ, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις «θέσεις εργασίας του μέλλοντος, όχι στις θέσεις εργασίας του παρελθόντος».

«Δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχουμε μια ακμάζουσα κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία», δήλωσε ο Μπέσσεντ στους δημοσιογράφους. «Αλλά θέλουμε να έχουμε στοχευμένη παραγωγή και να την επαναφέρουμε».

Oil-painting-ntdtv

Ο Τραμπ επανέλαβε παρόμοια σχόλια το σαββατοκύριακο.

Πριν επιβιβαστεί στο Air Force One στο Νιου Τζέρσεϊ στις 25 Μαΐου, ο πρόεδρος συμφώνησε με τον Μπέσσεντ ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή αθλητικών παπουτσιών και μπλουζών.

«Θέλουμε να κατασκευάσουμε στρατιωτικό εξοπλισμό. Θέλουμε να κατασκευάσουμε μεγάλα πράγματα», είπε ο Τραμπ.

«Δεν θέλω να φτιάξω μπλουζάκια, για να είμαι ειλικρινής. Δεν θέλω να φτιάξω κάλτσες. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό πολύ καλά σε άλλες τοποθεσίες. Θέλουμε να φτιάξουμε τσιπ και υπολογιστές και πολλά άλλα πράγματα, και άρματα μάχης και πλοία».

Σε μια σειρά αναρτήσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, η Αμερικανική Ένωση Ένδυσης και Υπόδησης δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβάλουν δασμούς «για να αυξήσουν την παραγωγή ενδυμάτων Made in US».

«Στην πραγματικότητα, οι δασμοί βλάπτουν τους Αμερικανούς κατασκευαστές φορολογώντας τις εισροές τους», έγραψε η εμπορική ένωση στις 25 Μαΐου.
«Καθώς πρόκειται για τον κλάδο με τους περισσότερους δασμούς στις ΗΠΑ, περισσότεροι δασμοί δεν θα επαναφέρουν περισσότερη παραγωγή, απλώς θα κάνουν την γκαρνταρόμπα μας πιο ακριβή. Ήρθε η ώρα να μειωθούν οι δασμοί στη μόδα!»

Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος έχει επιβάλει δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και χωρών παγκοσμίως. Στόχος ήταν η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και δεκάδες αμερικανικές και ξένες εταιρείες έχουν δεσμευτεί για τρισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις τους τελευταίους μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει δασμό 25% στην Apple, εκτός εάν ο τεχνολογικός γίγαντας μεταφέρει την παραγωγή του iPhone πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έχω ενημερώσει εδώ και καιρό τον Τιμ Κουκ της Apple ότι αναμένω ότι τα iPhones τους που θα πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα κατασκευάζονται και θα συναρμολογούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο πρόεδρος σε μια ανάρτηση στο Truth Social στις 23 Μαΐου.

Επέκτεινε επίσης την προειδοποίηση σε άλλους κατασκευαστές smartphone, συμπεριλαμβανομένης της Samsung.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μια μικρή παρουσία στην κατασκευή smartphone, είναι περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες ξένες αγορές, όπως η Κίνα, η Ινδία και το Βιετνάμ. Εκατομμύρια smartphones αποστέλλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, με την Apple και τη Samsung να αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις του προέδρου έρχονται καθώς παρέτεινε την προθεσμία της 1 Ιουνίου για δασμούς 50% στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Ιουλίου, ώστε να επιτραπούν εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο μετά την καθυστέρηση, με επικεφαλής τον γερμανικό DAX, ο οποίος σημείωσε άνοδο περίπου 1,5% στις 26 Μαΐου.

Αθλητικά παπούτσια Made in America

Η εγχώρια βιομηχανία ένδυσης μεταμορφώθηκε δραματικά μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Το 1991, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκεύαζαν το 56% των ενδυμάτων που αγοράζονταν εγχώρια, με περίπου 900.000 άτομα να απασχολούνται στον κλάδο. Σήμερα, λιγότερο από το 3% των ενδυμάτων που αγοράζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγεται εγχώρια, με περίπου 84.000 θέσεις εργασίας στην κατασκευή ενδυμάτων να παραμένουν.

Εργάτες παράγουν ενδύματα σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας που προμηθεύει ρούχα στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ταχείας μόδας Shein στην Γκουανγκτζόου, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, στις 11 Ιουνίου 2024. (Jade Gao/AFP μέσω Getty Images)

Η NAFTA βοήθησε στην έναρξη της τάσης. Η εμπορική συμφωνία κατάργησε τους δασμούς στα είδη ένδυσης και τα υφάσματα που διακινούνται μεταξύ των τριών βορειοαμερικανικών οικονομιών, γεγονός που ενίσχυσε τις εξαγωγές νημάτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας μετέφεραν επίσης την παραγωγή στο Μεξικό για να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος εργασίας.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ένα σημαντικό μερίδιο της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μεταφέρθηκε στην Κίνα μετά την ένταξη της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001. Η μεταφορά και η εξωτερική ανάθεση επιταχύνθηκαν, με τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επωφελούνται από την εξοικονόμηση κόστους. Στη συνέχεια, το Πεκίνο προώθησε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας, το οποίο οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές εταιρείες χρησιμοποίησαν προς όφελός τους.

Τα κινεζικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των εισαγωγών ένδυσης και αξεσουάρ στις ΗΠΑ.

Αλλά ενώ ο Τραμπ και ο Μπέσσεντ δεν έχουν εκφράσει την επιθυμία να επαναφέρουν τα στοιχεία του 1991, το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ αναφέρει ότι η επαναφορά της παραγωγής ενδυμάτων δεν είναι αδύνατη.

«Η αναβίωση της παραγωγής ενδυμάτων στην Αμερική δεν είναι άπιαστο όνειρο», δήλωσε το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ σε ανάρτηση στις 3 Μαΐου. «Το ‘Made in America’ αποτελεί οικονομική και εθνική προτεραιότητα ασφάλειας αυτής της κυβέρνησης».

Η Epoch Times επικοινώνησε με το Εθνικό Συμβούλιο Οργανισμών Κλωστοϋφαντουργίας για σχόλια.

Τεχνητή νοημοσύνη και άρματα μάχης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει ανοιχτά τα σχέδιά του να καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την ενίσχυση της «παγκόσμιας κυριαρχίας τεχνητής νοημοσύνης» του έθνους. Επίσης, παρουσίασε την πρωτοβουλία υποδομής Stargate, ένα τετραετές σχέδιο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής την OpenAI, την Oracle και την ιαπωνική SoftBank, για να φέρει επανάσταση στην υπολογιστική υποδομή της χώρας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, πρόσφατα επαίνεσε τις προσπάθειες του προέδρου.

«Ο πρόεδρος θα ήθελε η αμερικανική τεχνολογία να κερδίσει με την Nvidia και τις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν τσιπ σε όλο τον κόσμο και να δημιουργούν έσοδα, φορολογικά έσοδα, να επενδύουν και να κατασκευάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σε μια σουηδική εκδήλωση στις 24 Μαΐου.

«Η κατασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διασφάλιση της αλυσίδας εφοδιασμού μας, η ύπαρξη πραγματικής ανθεκτικότητας, πλεονασμού και ποικιλομορφίας στην αλυσίδα εφοδιασμού μας στον τομέα της παραγωγής — όλα αυτά είναι εξαιρετικά».

Όσον αφορά την στρατιωτική κατασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο.

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ σε ξένες κυβερνήσεις αυξήθηκαν σε ρεκόρ 319 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο οικονομικό έτος 2024, αυξημένες κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι άμεσες στρατιωτικές πωλήσεις από αμερικανικές εταιρείες ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 201 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πωλήσεις που διοργανώθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανήλθαν σε σχεδόν 118 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε