Η Boeing Co., ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αεροσκαφών παγκοσμίως και κορυφαίος αμερικανικός εξαγωγέας, αντιμετωπίζει νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών στην Κίνα, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, οι εμπορικές εντάσεις και οι δασμοί που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας είχαν στόχο να αντιμετωπίσουν πρακτικές όπως η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, οι κρατικές επιδοτήσεις και η περιορισμένη πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών στην κινεζική αγορά. Το Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι οι δασμοί αποτελούν εργαλείο διαπραγμάτευσης για τη διόρθωση μακροχρόνιων εμπορικών ανισορροπιών.
Η Boeing, της οποίας η Κίνα αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων παραδόσεων εμπορικών αεροσκαφών, είχε ξεκινήσει εκ νέου περιορισμένες παραδόσεις μοντέλων 737 MAX στα τέλη του 2023, μετά την παγκόσμια καθήλωσή τους το 2019 λόγω δύο δυστυχημάτων. Ωστόσο, το 2024 σημειώθηκε νέο πάγωμα. Δεκάδες αεροσκάφη έχουν ήδη παραχθεί για κινεζικούς αερομεταφορείς αλλά δεν έχουν παραδοθεί λόγω εκκρεμών εγκρίσεων.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι η αναστολή των παραδόσεων σχετίζεται με τους αμερικανικούς δασμούς, αναφέροντας ότι αυτοί επηρεάζουν τις συνθήκες αγοράς αεροσκαφών από κινεζικές εταιρείες. Παράλληλα, το Πεκίνο κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν «κατάλληλο περιβάλλον» για οικονομική συνεργασία, χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του ζητήματος.
Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, έχει επισημάνει ότι η κινεζική κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει ισχυρή κρατική στήριξη σε στρατηγικούς κλάδους όπως η αεροπορική βιομηχανία, γεγονός που, κατά τις αμερικανικές αρχές, δημιουργεί στρεβλώσεις στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για καθυστερήσεις στις εγκρίσεις παραδόσεων αμερικανικών αεροσκαφών στην Κίνα, τις οποίες αποδίδουν και σε πολιτικούς λόγους.
Η Boeing δεν έχει σχολιάσει άμεσα τις δηλώσεις του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, αλλά σε προηγούμενες τοποθετήσεις της έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και ασφαλής παράδοση αεροσκαφών στους πελάτες της.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μια περίοδο όπου η Boeing προσπαθεί να ανακάμψει από τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα που επηρέασαν πρόσφατα την παραγωγή και πιστοποίησή της, ενώ ταυτόχρονα η ευρωπαϊκή Airbus συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στην κινεζική αγορά.
Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη αν η Κίνα σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες μεγάλες παραγγελίες αμερικανικών αεροσκαφών, σε μια περίοδο κατά την οποία προωθεί και την ανάπτυξη εγχώριων αεροπορικών εταιρειών και κατασκευαστών, όπως η COMAC.