Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. (Alexander/Adobe Stock)

Οι διαμεσολαβητές δεδομένων κατασκοπεύουν τους πολίτες των ΗΠΑ

Σχολιασμός

Ποιο είναι το πιο πολύτιμο αγαθό στον κόσμο; Το σιτάρι, ο καφές, τα πολύτιμα μέταλλα; Όχι. Tο πιο πολύτιμο εμπόρευμα στον κόσμο, πλέον, είναι τα δεδομένα. Ένα εμπόρευμα, όπως γνωρίζετε, είναι κάτι που αγοράζεται και πωλείται. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αγοράζονται και πωλούνται. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, τα δεδομένα σας αγοράζονται και πωλούνται.

Η Κίνα πήρε πρόσφατα μια γεύση από το δικό της φάρμακο. Μια χώρα συνώνυμη με το χάκινγκ βρέθηκε και η ίδια παραβιασμένη. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ένας χάκερ έκλεψε τα δεδομένα ενός δισεκατομμυρίου Κινέζων πολιτών και προσφέρθηκε να τα πουλήσει όλα για 200.000 δολάρια. Τα πάντα έχουν την τιμή τους, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων. Φυσικά, οι Κινέζοι δεν είναι οι μόνοι που πρέπει να ανησυχούν για την κατάχρηση και την κακοποίηση των δεδομένων τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Μπένετ Σάιφερς, έναν τεχνολόγο που επικεντρώνεται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών και στην κρατική νομοθεσία, οι διαμεσολαβητές δεδομένων έχουν σχηματίσει μια ανίερη συμμαχία με τον στρατό της χώρας, τις κοινότητες πληροφοριών και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Αυτή η τεράστια, άκρως μυστικοπαθής σύμπραξη δημιουργήθηκε για έναν και μόνο λόγο – για την παρακολούθηση των ενεργειών και των δραστηριοτήτων των πολιτών των ΗΠΑ.

Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω, είναι σημαντικό να βάλουμε σε τάξη τους ορισμούς μας. Γνωστοί και ως μεσίτες πληροφοριών, οι διαμεσολαβητές δεδομένων συλλέγουν πληροφορίες για τους πολίτες του δικτύου και πωλούν τα ευρήματά τους με υγιές κέρδος. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο Σάιμον Μπρέιθγουεϊτ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, οι μεσίτες δεδομένων είναι πανούργοι επιχειρηματίες. Όπως τα ρακούν που ψάχνουν τα αποφάγια, οι μεσίτες δεδομένων είναι αδυσώπητοι, προσεγγίζοντας συχνά εταιρείες πιστωτικών καρτών για πληροφορίες. Μπορούν επίσης να βρεθούν «σέρνοντας το διαδίκτυο για δημόσιες πηγές πληροφοριών (όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το LinkedIn, το Instagram, το Facebook κ.λπ.) και πολλά άλλα νόμιμα μέσα», γράφει ο Μπρέιθγουεϊτ.

Κάθε χρόνο, ο κλάδος της μεσιτείας δεδομένων παράγει έσοδα που ξεπερνούν κατά πολύ τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Μπρέιθγουεϊτ. Ο κλάδος αυτός αναπτύσσεται με εκθετικούς ρυθμούς. Μέχρι το 2030, η αξία της θα ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μεσίτες δεδομένων επωφελούνται από τις πολλές εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει στα κινητά μας τηλέφωνα, οι οποίες εντοπίζουν τις κινήσεις μας και τις συμπεριφορές περιήγησης με ανησυχητική ακρίβεια. Την επόμενη φορά που μια εφαρμογή στείλει μια ειδοποίηση ζητώντας άδεια πρόσβασης στην τοποθεσία σας, παρακαλούμε αρνηθείτε.

Παρακολούθηση των κινήσεών σας

Τον Μάιο, οι βουλευτές Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ (D-Conn.) και Κρις Μέρφι (D-Conn.) καταδίκασαν δημοσίως τις SafeGraph και Placer.ai, δύο εξέχουσες εταιρείες μεσιτείας δεδομένων, για τη συλλογή και πώληση δεδομένων θέσης κινητών τηλεφώνων ατόμων που είχαν επισκεφθεί κλινικές αμβλώσεων.

«Αυτή η ενοχλητική πρακτική είναι εντελώς ανήθικη», δήλωσε ο Μπλούμενταλ. Οι εταιρείες, πρόσθεσε, «έχουν ηθική υποχρέωση να τερματίσουν αμέσως αυτή την πρακτική».

Όποια κι αν είναι η γνώμη σας για τις αμβλώσεις, η ιδέα ότι οι κινήσεις των Αμερικανών πολιτών παρακολουθούνται και μοιράζονται με ποιος ξέρει ποιον (όλοι ξέρουμε ποιον, αλλά περισσότερα γι’ αυτό σε λίγο) θα πρέπει να ανησυχεί κάθε αναγνώστη. Η υπέρμετρη εξάπλωση των μεσιτών δεδομένων επηρεάζει όλους όσους έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, σχεδόν κάθε πολίτη των ΗΠΑ.

Όπως προειδοποίησε ο Σάιφερς στο άρθρο του, αφού συλλέξουν τα δεδομένα θέσης μας από τους προγραμματιστές εφαρμογών, οι μεσίτες στη συνέχεια πωλούν αυτές τις πληροφορίες σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Μόλις τα δεδομένα βρεθούν στα χέρια της κυβέρνησης, λέει, «χρησιμοποιούνται από τον στρατό για να κατασκοπεύουν ανθρώπους στο εξωτερικό, από το ICE για να παρακολουθούν ανθρώπους μέσα και γύρω από τις ΗΠΑ και από εγκληματολόγους όπως το FBI και η Μυστική Υπηρεσία».

Όπως δήλωσε στο The Markup ο Τζάστιν Σέρμαν, συνεργάτης για την πολιτική στον κυβερνοχώρο στο Duke Tech Policy Lab, οι μεσίτες δεδομένων λειτουργούν με πλήρη ατιμωρησία. Γιατί; Επειδή «το ευρύ κοινό και οι άνθρωποι στην Ουάσινγκτον και σε άλλα ρυθμιστικά κέντρα δεν δίνουν προσοχή σε αυτό που κάνουν».

Λοιπόν, είναι καιρός να αλλάξει αυτό, δεν συμφωνείτε;

Ένα κινητό τηλέφωνο κρατιέται με το λογότυπο της εταιρείας αναγνώρισης προσώπου Clearview AI στην οθόνη μπροστά από την ιστοσελίδα της επιχείρησης. (T. Schneider/Shutterstock)

 

Τρεις από τους μεγαλύτερους καταχραστές δεδομένων στην αγορά, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Μπράιαν Σορτ, αναλυτής της Open Media, είναι η Clearview AI, η Thomson Reuters και η Pelmorex Corp. Ας ξεκινήσουμε με την Clearview, ένα μεγαθήριο αναγνώρισης προσώπου που παρέχει λογισμικό σε εταιρείες, αρχές επιβολής του νόμου και πανεπιστήμια. Με έδρα τη Νέα Υόρκη, η εταιρεία «έκλεψε δισεκατομμύρια εικόνες των προσώπων μας από το Διαδίκτυο», σύμφωνα με τον Σορτ, παραβιάζοντας μια σειρά από νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ενώ η Clearview AI κερδίζει αδρά από τη συλλογή των δεδομένων μας και ουσιαστικά από την κλοπή των προσώπων μας, δεν προσφέρει «κανένα απτό όφελος στους ανθρώπους».

Φυσικά, δεν προσφέρει. Εμείς είμαστε οι φτωχοί που ξεζουμίζονται, τα πορτοκάλια που στύβονται.

Η Thomson Reuters, που υποτίθεται ότι είναι «ο κορυφαίος πάροχος ειδήσεων και εργαλείων που βασίζονται σε πληροφορίες για επαγγελματίες», φαίνεται να είναι εξίσου κακή με την Clearview, αν πιστέψουμε τις αναφορές. Όπως ανέφερε ο Σορτ, η ροή εσόδων της εταιρείας βασίζεται στη συλλογή και πώληση εξαιρετικά ευαίσθητων, βαθιά προσωπικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που σχετίζονται με το οικονομικό ιστορικό ενός ατόμου, ασφαλιστήρια συμβόλαια, προηγούμενες συλλήψεις, εκκρεμείς νομικές ενέργειες, προηγούμενες πληροφορίες απασχόλησης, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνδέσμους κοινωνικών μέσων και πολλά άλλα.

Η Thomson Reuters, όπως μας λένε, «συνδυάζει αυτά τα δεδομένα και τα πουλάει σε όποιον ενδιαφέρεται». Η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement-ICE) σίγουρα ενδιαφέρεται. Σύμφωνα με αξιόπιστες αναφορές, το ICE έχει συμβόλαιο με την Thomson Reuters αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρά τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής, η ICE χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να κατασκοπεύει δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς.

Τέλος, υπάρχει και η Pelmorex. Ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ γι’ αυτή την εταιρεία, αλλά, όπως τόνισε ο Σορτ στο άρθρο του, σίγουρα έχουν ακούσει για εσάς. Βλέπετε, κάθε φορά που ελέγχετε για ενημερώσεις για τον καιρό στο τηλέφωνο, το τάμπλετ ή το φορητό σας υπολογιστή, «τους δίνετε ένα μικρό κομμάτι δεδομένων σας».

Για περισσότερα από 30 χρόνια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, «η Pelmorex Weather Networks βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο παρέχει πληροφορίες και δεδομένα για τον καιρό. Πάντα με γνώμονα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας», και πάντα με γνώμονα τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.

Εκτός από την ιδιοκτησία και τη λειτουργία του The Weather Network, η Pelmorex έχει επίσης σημαντική συμμετοχή στο Weather Source, έναν οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ που προσφέρει στους χρήστες παρόντα και προγνωστικά δεδομένα καιρού. Με περισσότερους από 60 εκατομμύρια χρήστες, η Pelmorex έχει πρόσβαση σε ασύλληπτες ποσότητες δεδομένων. Αυτή η υποτιθέμενα καλοήθης εφαρμογή καιρού στο τηλέφωνό σας δεν είναι τελικά και τόσο καλοήθης.

Αλλά και πάλι, με τη συλλογή δεδομένων, τίποτα δεν είναι καλοήθες. Προστατέψτε τον εαυτό σας και απενεργοποιήστε τον εντοπισμό θέσης. Όταν σας ρωτούν αν είναι εντάξει να μοιραστείτε τις πληροφορίες σας με τρίτους (όπως κυβερνητικές υπηρεσίες), απαντήστε όχι. Αυτό δεν θα σας κρατήσει απολύτως ασφαλείς, φυσικά. Αλλά είναι μια καλή αρχή.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε