Κυριακή, 18 Μαΐ, 2025
(Witthaya Prasongsin/GettyImages)

Οι επιστήμονες εξετάζουν σύνδεση των τατουάζ με τον καρκίνο

Νέα ευρήματα δείχνουν αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος και επισημαίνουν κινδύνους που μέχρι πρότινος αγνοούνταν

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τατουάζ ως μορφή αυτοέκφρασης, ανάμνησης ή προσωπικής μεταμόρφωσης. Ωστόσο, νέα δεδομένα δείχνουν ότι το κόστος της επιλογής αυτής μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο.

Η συγγραφέας Έλλι Γκρέυ, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, ανέφερε πως όταν έκανε τατουάζ, δεν ήταν πλήρως ενημερωμένη για τις ουσίες που εισέρχονταν στο σώμα της ή ερχόντουσαν σε επαφή με το δέρμα της. Όπως σημείωσε, τότε το τατουάζ αντιπροσώπευε τέχνη και προσωπική ταυτότητα, αλλά πλέον το αντιλαμβάνεται διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ακίνδυνο.

Η σύνδεση με τον καρκίνο

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, πολλές χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ περιέχουν χημικές ενώσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως καρκινογόνες. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2024 από Σουηδούς ερευνητές κατέδειξε ότι το 21% των ατόμων με κακόηθες λέμφωμα είχαν τατουάζ, έναντι 17% στην ομάδα ελέγχου. Ο κίνδυνος φάνηκε αυξημένος κατά 81% σε όσους είχαν κάνει το πρώτο τους τατουάζ εντός δύο ετών από τη διάγνωση.

Oil-painting-ntdtv

Η επικεφαλής της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κρίστελ Νίλσεν, εξήγησε στην εφημερίδα The Epoch Times πως το μελάνι των τατουάζ συχνά περιέχει τοξικές ουσίες και ότι σημαντικό ποσοστό του μελανιού μεταφέρεται από το δέρμα μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο το αναγνωρίζει ως ξένο σώμα. Όπως σημείωσε, το μελάνι εισχωρεί στο χόριο, τη βαθύτερη στοιβάδα του δέρματος, και κατόπιν ενδέχεται να φτάσει σε λεμφαδένες και άλλα όργανα, πιθανώς προκαλώντας συστηματική φλεγμονή ή δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το μέγεθος και το χρώμα παίζουν ρόλο;

Η μελέτη δεν εντόπισε σαφή συσχέτιση ανάμεσα στο μέγεθος των τατουάζ και τον κίνδυνο λεμφώματος. Η Νίλσεν παραδέχθηκε πως το εύρημα ήταν αναπάντεχο, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείεται μια τέτοια σχέση να υφίσταται αλλά να μην κατέστη ανιχνεύσιμη με βάση τον σχεδιασμό της μελέτης. Άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό BMC Public Health, κατέληξε σε διαφορετικά συμπεράσματα, προτείνοντας πως τα μεγαλύτερα τατουάζ ενδέχεται να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο λόγω μεγαλύτερης ή πιο μακροχρόνιας έκθεσης στο μελάνι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή δερματολογίας Μπρους Μπροντ από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, τα τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις και αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι συχνά δύσκολα διαχειρίσιμες. Οι επιπλοκές αυτές σχετίζονται συχνά με την ποσότητα ή το βάθος εφαρμογής του μελανιού — παράγοντες που αυξάνονται σε μεγαλύτερα ή πολλαπλά τατουάζ.

Το χρώμα του τατουάζ αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου. Σε σύγκριση ατόμων με παρόμοια χαρακτηριστικά, εκείνοι με μαύρα ή γκρι τατουάζ εμφάνισαν 23% υψηλότερο κίνδυνο λεμφώματος. Όσοι είχαν και μαύρα και έγχρωμα τατουάζ παρουσίασαν αύξηση 21% του κινδύνου. Σε λιγότερο ελεγχόμενη ανάλυση, το ρίσκο για τα μαύρα και γκρι τατουάζ έφτασε το 32%, ενώ για τα μεικτά (μαύρα και έγχρωμα) ήταν 11%.

Το μαύρο μελάνι περιέχει συχνά πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που είναι γνωστές καρκινογόνες ενώσεις, ενώ τα έγχρωμα μελάνια μπορεί να περιέχουν αρωματικές αμίνες ή βαρέα μέταλλα όπως αρσενικό, μόλυβδο και χρώμιο.

Προειδοποιητικά σημάδια και επιπλοκές

Η δερματολόγος Δρ Τρίσα Κάννα δήλωσε στην Epoch Times ότι οι τρέχουσες ρυθμίσεις σχετικά με τα συστατικά των μελανιών είναι ανεπαρκείς και πως το ζήτημα αποτελεί αυξανόμενο προβληματισμό στον ιατρικό χώρο. Όπως σημείωσε, οι κάτοχοι τατουάζ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με συμπτώματα όπως ερυθρότητα, φαγούρα, εξογκώματα, αλλαγές στο χρώμα ή την υφή, έλκη ή αιμορραγία στην περιοχή του τατουάζ.

Ο καθηγητής Μπροντ πρόσθεσε πως τα τατουάζ ενδέχεται να δυσκολεύουν την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος, καθώς οι χρωστικές ουσίες μπορεί να καλύψουν πρώιμες αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι κάθε νέο ή μεταβαλλόμενο σημάδι στο δέρμα — είτε εντός του τατουάζ είτε αλλού — πρέπει να αξιολογείται από δερματολόγο.

Κίνδυνοι από την αφαίρεση

Η αφαίρεση τατουάζ μέσω λέιζερ δεν αποτελεί πάντα ασφαλή επιλογή. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη μελέτη, σε άτομα με τατουάζ που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με λέιζερ παρατηρήθηκε τριπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης λεμφώματος. Το εύρημα συμβαδίζει με πειραματικά δεδομένα που δείχνουν ότι η ακτινοβόληση με λέιζερ διασπά ορισμένες χημικές ενώσεις — όπως τα αζωχρώματα — σε τοξικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Τι μπορούν να κάνουν όσοι έχουν ήδη τατουάζ

Για όσους ήδη έχουν τατουάζ, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι η αφαίρεση, αλλά η ενίσχυση της συνολικής υγείας. Η Νίλσεν τόνισε πως η σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή είναι κομβικά στοιχεία για τη μείωση του συνολικού κινδύνου.

Η ογκολόγος-διατροφολόγος Έιμυ Μπραγκανίνι (Amy Bragagnini) ανέφερε στην Epoch Times ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών δεν αποτελεί απλώς μια μόδα, αλλά βασική στρατηγική πρόληψης, και τόνισε τη σημασία των φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης στη μείωση των ποσοστών καρκίνου.

Για όσους σκέφτονται να κάνουν τατουάζ, οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνεται υπ’ όψιν όλη η διαθέσιμη πληροφόρηση. Όπως ανέφερε η Νίλσεν, ο ρόλος των επιστημόνων είναι να προσφέρουν γνώσεις, ώστε οι πολίτες να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Αν κάποιος ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, ίσως είναι προτιμότερο να αποφύγει εξ αρχής το τατουάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε