Οι ομοσπονδιακοί αξιωματικοί μετανάστευσης των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια δραματική αύξηση 830% στις επιθέσεις καθώς πραγματοποιούν απελάσεις σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) στις 15 Ιουλίου.
Η αύξηση της βίας εναντίον αξιωματικών της Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) καταγράφηκε από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 14 Ιουλίου και συγκρίθηκε με την ίδια περίοδο το 2024, σύμφωνα με την υπηρεσία.
«Οι γενναίες αρχές επιβολής του νόμου της ICE διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε μέρα για να διατηρήσουν τις κοινότητές μας ασφαλείς από τους χειρότερους εγκληματίες», δήλωσε η βοηθός γραμματέας του DHS, Τρίσια ΜακΛάφλιν, σε ανακοίνωσή της. «Οι αρχές επιβολής του νόμου της ICE καταφέρνουν να απομακρύνουν τρομοκράτες, δολοφόνους, παιδεραστές και τους πιο διεφθαρμένους ανάμεσά μας από τις κοινότητες της Αμερικής, ακόμη και όταν η τρελή ρητορική από πολιτικούς που δεν έχουν δίκιο [εμπνέει] μια τεράστια αύξηση στις επιθέσεις εναντίον τους».
Το DHS ανέφερε ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί έχουν κλιμακώσει τη ρητορική τους κατά της ICE τις τελευταίες εβδομάδες.
Ομοσπονδιακοί πράκτορες απέφυγαν σφαίρες ενώ εκτελούσαν ποινικά εντάλματα σε χώρους καλλιέργειας μαριχουάνας στην Καρπιντέρια και το Καμαρίγιο στη Νότια Καλιφόρνια στις 10 Ιουλίου, σύμφωνα με το DHS.
Εκτός από την κράτηση 361 παράνομων μεταναστών, οι αστυνομικοί έσωσαν επίσης ανηλίκους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ανέφερε το DHS.
«Στις εγκαταστάσεις μαριχουάνας στην Καλιφόρνια, οι αρχές επιβολής του νόμου της ICE και της CBP διέσωσαν τουλάχιστον 14 παιδιά μετανάστες από αυτό που μοιάζει με εκμετάλλευση, καταναγκαστική παιδική εργασία και ενδεχομένως εμπορία ανθρώπων ή λαθρεμπόριο, ενώ αντιμετώπισαν επίθεση, ακόμη και πυροβολισμούς», δήλωσε η Μακ Λάφλιν.
Περισσότεροι από 500 διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν αστυνομικούς και να διαταράξουν την επιχείρηση, σύμφωνα με το DHS. Τέσσερις πολίτες των ΗΠΑ συνελήφθησαν ως ύποπτοι για επίθεση ή για αντίσταση σε αστυνομικούς.
Ένας διαδηλωτής φέρεται να πυροβόλησε εναντίον των αρχών επιβολής του νόμου. Το FBI προσφέρει 50.000 δολάρια για οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψη του υπόπτου.
Ο Τζόναθαν Καραβέγιο, καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Channel Islands, συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στις καλλιέργειες μαριχουάνας της Glass House Farms στο Καμαρίγιο, επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μπιλ Εσαϊλί, στις 13 Ιουλίου.
«Συνελήφθη επειδή έριξε δακρυγόνο στις αρχές», δημοσίευσε ο Εσαϊλί στο X.
Ο Καραβέγιο κατηγορήθηκε για επίθεση ή παρέμβαση σε ομοσπονδιακό αξιωματικό. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 15.000 δολαρίων από την δικαστή των ΗΠΑ, Μαρία Α. Αντουέρο.
Η απαγγελία κατηγοριών έχει προγραμματιστεί για την 1η Αυγούστου.

Το πανεπιστήμιο εξέδωσε δήλωση σχετικά με τη σύλληψη του Καραβέγιο, λέγοντας ότι το ίδρυμα «συγκεντρώνει επί του παρόντος πρόσθετες πληροφορίες για να κατανοήσει πλήρως τις συνθήκες του περιστατικού».
«Αυτή τη στιγμή, κατά την κατανόησή μας, ο καθηγητής Καραβέγιο συμμετείχε ειρηνικά σε μια διαμαρτυρία—μια πράξη που προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία και ένα δικαίωμα που κατοχυρώνεται σε όλους τους Αμερικανούς. Εάν επιβεβαιωθεί, είμαστε δίπλα στους εκλεγμένους αξιωματούχους και τους ηγέτες της κοινότητας ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του».
Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, σύμφωνα με την City News Service.
Σε μια άλλη υπόθεση της Καλιφόρνια, ο βουλευτής Σαλούντ Καρμπαγιάλ, Δημοκρατικός από τη Σάντα Μπάρμπαρα, φέρεται να έδειξε στους ταραχοποιούς την επαγγελματική κάρτα ενός υπαλλήλου του ICE κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην καλλιέργεια μαριχουάνας, «βάζοντας στόχο στην πλάτη του», σύμφωνα με το DHS.
Ο υπάλληλος του ICE, ο οποίος ήταν ειδικός δημοσίων υποθέσεων, δέχτηκε επίθεση από ταραχοποιούς και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο για ράμματα αφού έλαβε κοψίματα στο αριστερό του χέρι, σύμφωνα με το DHS.
Το γραφείο του Καρμπαγιάλ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Νωρίτερα φέτος, ένας Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ φέρεται να επιτέθηκε σε έναν αξιωματικό της ICE στο Κέντρο Κράτησης Delaney Hall στο Νιούαρκ. Η βουλευτής Λα Μόνικα Μακ Ίβερ κατηγορήθηκε για ομοσπονδιακή επίθεση στις 25 Ιουνίου και δήλωσε αθώα. Ο δικαστής όρισε ημερομηνία δίκης στις 10 Νοεμβρίου.
Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, αξιωματικοί της ICE έχουν επίσης απειληθεί από τοπικές οργανώσεις που συνδέονται με την Antifa, οι οποίες φέρονται να έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες και προσωπικές διευθύνσεις των πρακτόρων και απείλησαν αυτούς και τις οικογένειές τους, ανέφερε το DHS.