Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν στις 6 Δεκεμβρίου ότι δεν θα στείλουν επίσημη αντιπροσωπεία στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κινεζικού καθεστώτος στη Σιντζιάνγκ. Η κίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει τους Αμερικανούς αθλητές, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να μπορούν να αγωνιστούν.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι η “συνεχιζόμενη γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” του καθεστώτος σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον “δεν μπορεί να προχωρήσει με τις συνήθεις διαδικασίες”.
“Η διπλωματική ή επίσημη εκπροσώπηση των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε αυτούς τους αγώνες ως μια συνηθισμένη επιχείρηση μπροστά στις πρωτοφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις θηριωδίες της ΛΔΚ [Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας] στην Σιντζιάνγκ, και απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό”, δήλωσε η Ψάκι σε καθημερινή ενημέρωση Τύπου τη Δευτέρα, εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μια τέτοια κίνηση.
“Όπως είπε ο πρόεδρος στον πρόεδρο Σι, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι στο DNA των Αμερικανών, έχουμε θεμελιώδη δέσμευση να προωθούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα”, πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά εικονικά στις 15 Νοεμβρίου.
Η εκτεταμένη εκστρατεία καταστολής του κινεζικού καθεστώτος κατά των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στην περιοχή της μακρινής δυτικής Σιντζιάνγκ, η οποία θεωρήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους ως γενοκτονία, έχει προκαλέσει αυξανόμενη διεθνή καταδίκη. Ακτιβιστές και νομοθέτες σε όλο τον κόσμο ζήτησαν ως απάντηση μποϊκοτάζ των Αγώνων του Πεκίνου σε διάφορα επίπεδα.
Η τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν ολυμπιακό μποϊκοτάζ ήταν το 1980. Ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ ηγήθηκε περισσότερων από 60 εθνών που διαμαρτυρήθηκαν για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, διαμορφώνοντας το μεγαλύτερο μποϊκοτάζ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σε αντίθεση με τη διπλωματική διαμαρτυρία του 1980, το μποϊκοτάζ δεν θα επηρεάσει τους συμμετέχοντες αθλητές.
“Δεν πιστεύουμε ότι είναι το σωστό βήμα να τιμωρήσουμε τους αθλητές που προπονούνται, προετοιμάζονται για αυτή τη στιγμή, θεωρήσαμε ότι θα μπορούσαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα με τη μη αποστολή επίσημης αντιπροσωπείας”, δήλωσε η Ψάκι όταν ρωτήθηκε γιατί ο Λευκός Οίκος δεν έκανε ένα βήμα παραπέρα, αποσύροντας τους αθλητές.
“Οι αθλητές της Ομάδας των ΗΠΑ έχουν την πλήρη υποστήριξή μας. Θα τους στηρίξουμε 100% καθώς θα τους επευφημούμε από το σπίτι τους”, δήλωσε η Ψάκι.
Το μποϊκοτάζ είναι πιθανό να προκαλέσει το Πεκίνο. Σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για “μεγαλοστομία” και άφησε να εννοηθεί ότι θα λάβει “αποφασιστικά αντίμετρα” σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το διπλωματικό μποϊκοτάζ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να “υιοθετήσουν μια σωστή στάση” για να αποφευχθεί “ο διμερής διάλογος και η συνεργασία σε σημαντικούς τομείς”, δήλωσε ο Ζάο.
Η Ψάκι, ωστόσο, εμφανίστηκε ατάραχη από τις προειδοποιήσεις αυτές. “Η άποψή μας είναι ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος να δούμε ή να πλαισιώσουμε τη σχέση μας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. “Η άποψή μας είναι ότι η συνεργασία σε διακρατικά θέματα δεν είναι χάρη για εμάς, δεν είναι συναλλαγή, η ΛΔΚ θα πρέπει να αναλάβει δράση σε θέματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παγκόσμιας κοινότητας”, είπε, χρησιμοποιώντας τη συντομογραφία για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μεταγενέστερη συνέντευξη Τύπου διευκρίνισε ότι το προξενικό προσωπικό των ΗΠΑ στο Πεκίνο θα εξακολουθήσει να είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια των Αγώνων για να βοηθήσει τους Αμερικανούς αθλητές και την ομάδα.
Το μποϊκοτάζ ενθαρρύνεται από αρκετούς Αμερικανούς νομοθέτες εδώ και μήνες. Μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο βουλευτής Γκρέγκορι Μικς (Δημοκρατικός-NY), ο οποίος προεδρεύει επίσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, επαίνεσε την κυβέρνηση για την “απολύτως σωστή απόφαση”.
“Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να βοηθά τη ΛΔΚ να ξεπλύνει τις θηριωδίες της κατά των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων”, ανέφερε ο Μικς σε δήλωσή του. “Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ηγούνται τώρα παίρνοντας σαφή θέση”, είπε, άλλες χώρες θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν για να κάνουν το ίδιο.
“Πρέπει να μιλήσουμε με μια φωνή και να καταστήσουμε σαφές ότι η σιωπή δεν αποτελεί επιλογή όταν οποιαδήποτε χώρα, όσο ισχυρή και αν είναι, υπονομεύει κατάφωρα τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε.
Η Ψάκι, κατά την ενημέρωση, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους συμμάχους για την απόφασή της και θα αφήσει στα έθνη αυτά να αποφασίσουν πώς θέλουν να προχωρήσουν.