Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί περισσότερα από 444 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια προς την Υεμένη, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που έχει συνεισφέρει ο κορυφαίος χορηγός της Υεμένης να ξεπερνά τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη των συγκρούσεων στη χώρα το 2014.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε δήλωσή του στις 27 Φεβρουαρίου ότι η δωρεά αυτή καταδεικνύει «τη συνεχή γενναιοδωρία» των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας ότι η νέα οικονομική βοήθεια θα επιτρέψει στους εταίρους των ΗΠΑ να παράσχουν «σωτήρια βοήθεια στους πιο ευάλωτους ανθρώπους της Υεμένης».
«Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανακούφιση των δεινών εκατομμυρίων ανθρώπων από τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο στην Υεμένη παραμένει αποφασιστική», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Μέχρι σήμερα, η υποστήριξή μας, σε συνδυασμό με τα συνεχή οφέλη και τη σχετική ηρεμία που δημιούργησε η εκεχειρία που μεσολάβησε ο ΟΗΕ, επέτρεψε σε 2,2 εκατομμύρια Υεμενίτες να αποφύγουν να βιώσουν έντονη επισιτιστική ανασφάλεια και σε δεκάδες χιλιάδες άλλους να αποφύγουν να διολισθήσουν σε συνθήκες λιμού», πρόσθεσε.
Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε αρχικά τον περασμένο Απρίλιο με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ παρείχε τη μεγαλύτερη περίοδο σχετικής ηρεμίας και διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό παρά τη λήξη της τον Οκτώβριο χωρίς συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την παράτασή της.
Η οκταετής σύγκρουση στην Υεμένη φέρνει αντιμέτωπους έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας με την ισλαμιστική ομάδα Χούτι, που πρόσκειται στο Ιράν, η οποία εκδίωξε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης από την πρωτεύουσα Σαναά στα τέλη του 2014. Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει καταστρέψει τις υποδομές και την οικονομία της χώρας.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι σχεδόν μια δεκαετία συγκρούσεων έχει ωθήσει την οικονομία και τους θεσμούς της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας «στο χείλος του γκρεμού» και οι οικογένειες έχουν μείνει «ανίκανες να αγοράσουν βασικά αγαθά, να προσφέρουν στα παιδιά τους ή να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη».
Ο Αμερικανός διπλωμάτης ανακοίνωσε την τελευταία συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας διάσκεψης δωρητών στη Γενεύη, όπου προέτρεψε περισσότερους δωρητές να «προσφέρουν γενναιόδωρα» στην Υεμένη, προκειμένου να επιτευχθεί ένα όριο αναφοράς άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσει στην παροχή περισσότερης βοήθειας σε εκατομμύρια Υεμενίτες.
«Ενώ οι σημερινές δεσμεύσεις είναι σημαντικές, χρειάζονται πολύ περισσότερα», δήλωσε ο Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Υεμένης -ή περίπου 21,6 εκατομμύρια άνθρωποι- χρειάζονται «ζωτικής σημασίας» ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο διακυβερνητικός οργανισμός δεν μπόρεσε να επιτύχει τους στόχους χρηματοδότησης το 2022, συγκεντρώνοντας μόνο 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 4,27 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητούσε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν οι τέσσερις κορυφαίοι δωρητές πέρυσι.
Η ανεπαρκής χρηματοδότηση έχει δει τους οργανισμούς να μειώνουν τα τελευταία χρόνια τα ανθρωπιστικά πρότζεκτ για την Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων των μερίδων τροφίμων.
«Πέρυσι, τα ελλείμματα χρηματοδότησης ανάγκασαν τον ΟΗΕ να μειώσει ή να περικόψει πάνω από τα μισά προγράμματα που σώζουν ζωές, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Αυτό σημαίνει μεγάλη και απειλητική για τη ζωή πείνα για περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά που αντιμετωπίζουν θανάσιμο υποσιτισμό».
Μέχρι στιγμής, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το σχέδιο βοήθειας του 2023 ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με έκθεση της Geneva Solutions, συνολικά 31 χώρες ανακοίνωσαν δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Δευτέρας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη δέσμευση του μπλοκ από την έναρξη της σύγκρουσης, ύψους 207 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε η μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα την Ελβετία. Άλλοι μεγάλοι δωρητές είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ανακοίνωσαν δωρεά 325 εκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενα από τη Γερμανία, η οποία υποσχέθηκε 127 εκατομμύρια δολάρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μακράν μεγαλύτερος δωρητής της Υεμένης, παρείχαν στη χώρα πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης.
Το πρακτορείο Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.