Δευτέρα, 30 Ιούν, 2025
Η αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου του Πενταγώνου. Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, στις 25 Οκτωβρίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Οι ΗΠΑ δυσκολεύουν τα σχέδια εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν

Ο στρατηγός Κλαρκ θεωρεί απίθανη μια επιτυχή κινεζική στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στο Στενό της Ταϊβάν

Ο διοικητής του αμερικανικού Στρατού Ξηράς στον Ειρηνικό, στρατηγός Ρόναλντ Π. Κλαρκ, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός λαμβάνει μέτρα ώστε να καταστήσει πιο δύσκολη μια ενδεχόμενη κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν μέσω του Στενού της Ταϊβάν.

Μιλώντας στις 27 Ιουνίου σε εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies – CSIS), ο Κλαρκ ανέφερε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ενισχύει τις δυνατότητές του, αναπτύσσει νέες τακτικές και τεχνολογίες με ρυθμούς που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά, ενώ ταυτόχρονα αντλεί διδάγματα από τις τρέχουσες συγκρούσεις με στόχο την ενίσχυση της διακλαδικής επιχειρησιακής του ικανότητας.

Σύμφωνα με τον Κλαρκ, σημαντικό μέρος του αμερικανικού στρατιωτικού σχεδιασμού εστιάζει στο πώς μπορεί να αποτραπεί μια εισβολή δια θαλάσσης από την Κίνα. Το Στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει την Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα, έχει πλάτος περίπου 130 χιλιομέτρων στο στενότερο σημείο του.

Oil-painting-ntdtv

Όπως ανέφερε, η περιοχή πλέον επιτηρείται στενά και συνεχώς, ενώ πολλές χώρες συνεργάζονται για να αποτρέψουν ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Πεκίνου. Υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ προχωρούν σε ενέργειες ώστε η Κίνα να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες, σε περίπτωση που επιχειρήσει να διασχίσει το Στενό για να εισβάλει στην Ταϊβάν.

Ο στρατηγός εκτίμησε ότι η πιθανότητα η Κίνα να καταφέρει να πραγματοποιήσει μια επιτυχή και ανεμπόδιστη απόβαση τέτοιας κλίμακας είναι «εξαιρετικά μικρή», προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος της στρατιωτικής προετοιμασίας των ΗΠΑ αφορά την περαιτέρω επιδείνωση αυτής της προοπτικής για το Πεκίνο.

Το Στενό της Ταϊβάν παραμένει εστία έντασης, καθώς το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία που οφείλει να επανενταχθεί στην Κίνα, υπό το κομμουνιστικό καθεστώς.

Από την πλευρά της, η Ταϊβάν κυβερνάται αυτόνομα από το 1949, όταν το εθνικιστικό κόμμα Κουομιτάνγκ υποχώρησε στο νησί μετά την ήττα του στον εμφύλιο πόλεμο με τους Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ). Έκτοτε, δεν έχει υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η Ταϊβάν συνεχίζει να διεκδικεί τη νομιμότητα ως κυβέρνηση ολόκληρης της Κίνας.

Από το 1996, η Ταϊβάν διενεργεί τακτικά προεδρικές εκλογές ανά τετραετία, εκπροσωπώντας ένα εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης έναντι του κινεζικού. Παράλληλα, ενισχύει τις αμυντικές της δυνατότητες για την περίπτωση επίθεσης από την Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον κύριο προμηθευτή οπλικών συστημάτων της Ταϊβάν, έχοντας εγκρίνει πωλήσεις όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άρματα μάχης και πυραύλους κατά πλοίων και αεροσκαφών.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί την πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας», αποφεύγοντας να δηλώσει ξεκάθαρα εάν θα επέμβει στρατιωτικά σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν.

Ο στρατηγός Κλαρκ ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ στον Ειρηνικό τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, διαδεχόμενος τον στρατηγό Τσαρλς Α. Φλιν.

Τον περασμένο Μάιο, ο στρατηγός Τσαρλς Φλιν είχε δηλώσει ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ΚΚΚ ότι η απειλή κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν δεν είναι πλέον μακρινή ή θεωρητική. Είχε υποστηρίξει ότι μια τέτοια επιχείρηση δεν θα αποτελούσε απλώς ζήτημα ναυτικής ή αεροπορικής ισχύος, καθώς – όπως εξήγησε – ο Στρατός Ξηράς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) θα ήταν η καθοριστική δύναμη στην επίθεση.

Σύμφωνα με τον Φλιν, εάν ο κινεζικός στρατός δεν μπορέσει να αποβιβαστεί, να ελιχθεί, να ελέγξει έδαφος και να υποτάξει τον πληθυσμό της Ταϊβάν, τότε δεν θα μπορέσει να επικρατήσει. Προσέθεσε ότι η αποτροπή της ίδιας της απόπειρας διέλευσης του Στενού μπορεί να αποτρέψει συνολικά τον πόλεμο.

Ο στρατηγός Κλαρκ ανέφερε από την πλευρά του ότι ο αμερικανικός Στρατός συνεργάζεται με τη Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού (Indo-Pacific Command – INDOPACOM) για την προώθηση εφοδίων στην περιοχή μέσω της δημιουργίας κοινών διαμετακομιστικών κέντρων θεάτρου επιχειρήσεων, με στόχο τη διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας των αμερικανικών δυνάμεων σε περίπτωση παρατεταμένης σύρραξης.

Υποστήριξε ότι η ικανότητα των ΗΠΑ να αποκτήσουν πλεονεκτική θέση εξαρτάται από την παρουσία και δράση τους εντός της πρώτης και της δεύτερης αλυσίδας νησιών, μέσω εμπλοκής, επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων και επενδύσεων στην περιοχή.

Η Ταϊβάν βρίσκεται στο επίκεντρο της πρώτης αλυσίδας νησιών, η οποία εκτείνεται από το νησί Κιούσου της Ιαπωνίας, μέχρι τις Φιλιππίνες και τη Χερσόνησο της Μαλαισίας. Η δεύτερη αλυσίδα εκτείνεται από την Ιαπωνία έως το Γκουάμ και τη Μικρονησία.

Τον ίδιο μήνα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, είχε προειδοποιήσει – μιλώντας στο φόρουμ Shangri-La στη Σιγκαπούρη – ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει διατάξει τον στρατό του να είναι σε θέση να εισβάλει στην Ταϊβάν έως το 2027.

Ο Χέγκσεθ είχε τονίσει ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Κίνας να κατακτήσει την Ταϊβάν δια της βίας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και για ολόκληρο τον κόσμο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε