Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν θα χαλαρώσουν την πίεση προς την Τεχεράνη έως ότου αυτή σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία, να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες και να τερματίσει την επιθετικότητά της.
Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 24 Φεβρουαρίου νέες κυρώσεις κατά της ιρανικής πετρελαϊκής και πετροχημικής βιομηχανίας, στοχεύοντας περισσότερα από 30 φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και πλοία που εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εκτελεστικού διατάγματος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την «Επιβολή Μέγιστης Πίεσης στο Ιράν», το οποίο εκδόθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με σκοπό τη διακοπή των χρηματοδοτικών ροών του Ιράν προς τρομοκρατικές οργανώσεις και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή.
«Το Ιράν συνεχίζει να στηρίζεται σε ένα σκιώδες δίκτυο πλοίων, μεσαζόντων και μεσιτών για να διευκολύνει τις πωλήσεις πετρελαίου και να χρηματοδοτεί τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να στοχεύσουν κάθε πτυχή της ιρανικής εφοδιαστικής αλυσίδας πετρελαίου. Όποιος συναλλάσσεται με ιρανικό πετρέλαιο εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο κυρώσεων».
Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε 16 οντότητες και πλοία ως «δίκτυο παράνομων διακινητών» που συγκαλύπτουν τη φόρτωση και μεταφορά ιρανικού πετρελαίου προς αγοραστές στην Ασία, ενώ το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (Office of Foreign Assets Control-OFAC) επέβαλε κυρώσεις σε 22 άτομα και αναγνώρισε 13 πλοία ως αποκλεισμένη ιδιοκτησία. Το στοχευμένο δίκτυο εκτείνεται σε πολλές δικαιοδοσίες, μεταξύ των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία και η Κίνα.
Μεταξύ των προσώπων που τέθηκαν υπό κυρώσεις είναι ο Χαμίντ Μποβάρντ, υφυπουργός Πετρελαίου του Ιράν και επικεφαλής της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου, ο οποίος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, διαδραματίζει βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της Δύναμης Καντς (Quds Force), τμήματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Επιπλέον, κυρώσεις επιβλήθηκαν στην Ιρανική Εταιρεία Πετρελαϊκών Τερματικών, υπεύθυνη για τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, καθώς και σε αρκετά στελέχη της και σχετικές ναυτιλιακές εταιρείες.
Οι κυρώσεις επεκτείνονται και σε εταιρείες με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Χονγκ Κονγκ, όπως η Petroquimico FZE και η Petronix Energy Trading Ltd., που διευκόλυναν συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για ιρανικό αργό πετρέλαιο. Παράλληλα, αρκετά πλοία, συμπεριλαμβανομένων των Meng Xin (σημαίας Παναμά) και Phoenix I (σημαίας Νήσων Κουκ), αναγνωρίστηκαν ως αποκλεισμένη ιδιοκτησία λόγω της εμπλοκής τους στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου.
Οι ενέργειες αυτές βασίζονται στις διατάξεις των Εκτελεστικών Διαταγμάτων 13902 και 13846, που στοχεύουν συγκεκριμένα τον πετρελαϊκό και πετροχημικό τομέα του Ιράν.
Οι νέες κυρώσεις αποτελούν τον δεύτερο γύρο μέτρων που επιβάλλονται μετά την έκδοση, στις 4 Φεβρουαρίου, του Προεδρικού Υπομνήματος Εθνικής Ασφάλειας 2, με το οποίο ο Τραμπ διέταξε την εφαρμογή μιας «μέγιστης πίεσης» πολιτικής για τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει τις προσπάθειες για την αποτροπή του Ιράν από τη χρήση των εσόδων του από το πετρέλαιο για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, όπως η υποστήριξη της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και των Χούτι.
«Όσο το Ιράν χρησιμοποιεί τα έσοδά του από την ενέργεια για τη χρηματοδότηση επιθέσεων κατά των συμμάχων μας, την υποστήριξη της τρομοκρατίας παγκοσμίως ή άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειες, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να λογοδοτήσει το καθεστώς», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τάμι Μπρους.
Οι κυρώσεις ασκούν σημαντική πίεση στις διεθνείς εταιρείες που ασχολούνται με τη ναυτιλία και το εμπόριο πετρελαίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ναυτιλιακές εταιρείες που συναλλάσσονται με τις οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν δευτερογενείς κυρώσεις. Επιπλέον, βασικός στόχος παραμένει ο λεγόμενος «σκιώδης στόλος» του Ιράν – δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούν παραπλανητικές πρακτικές ναυσιπλοΐας για να παρακάμπτουν τις κυρώσεις.
Πλοία όπως τα Uurgane I, Lydia II και Ayden διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιούν μεταφορές πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο, αποκρύπτοντας την προέλευσή του. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται αυτά τα πλοία, όπως η Nycity Shipmanagement Co Ltd. με έδρα την Κίνα και η Flux Maritime LLP με έδρα την Ινδία, προστέθηκαν επίσης στη λίστα κυρώσεων βάσει του Εκτελεστικού Διατάγματος 13902.
Με τα νέα αυτά μέτρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη θέση τους ότι δεν θα μειώσουν την πίεση προς την Τεχεράνη έως ότου αυτή σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία, να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να τερματίσει την περιφερειακή της επιθετικότητα.
Του Chase Smith