Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να ενσωματώσει έναν νέο όρο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της με σχεδόν 70 χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ζητώντας από αυτές να περιορίσουν τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις με την Κίνα με αντάλλαγμα μειώσεις στους αμερικανικούς δασμούς.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, με γνώση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στην Epoch Times ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα, αλλά ούτε και να το διαψεύσει. Δεν προέβη σε περαιτέρω σχόλια σχετικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν από άλλες χώρες να απαγορεύσουν τις μεταφορτώσεις, μια πρακτική κατά την οποία κινεζικά προϊόντα υφίστανται ελάχιστη επεξεργασία ή απλώς αλλάζουν ετικέτα σε τρίτες χώρες και στη συνέχεια προωθούνται στις ΗΠΑ.
Μια άλλη στρατηγική που προωθεί η Ουάσιγκτον είναι η αποτροπή της μετεγκατάστασης κινεζικών επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες με σκοπό την παράκαμψη των αμερικανικών δασμών. Παράλληλα, καλεί τις κυβερνήσεις να μην επιτρέπουν την εισροή φθηνών κινεζικών προϊόντων στις αγορές τους — μια πρακτική που ήδη πολλές χώρες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν.
Στις 2 Απριλίου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή βασικού δασμού 10% σε σχεδόν όλες τις χώρες και πρόσθετους, αμοιβαίους δασμούς σε βασικούς εμπορικούς εταίρους όπως η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα.
Αργότερα ανακοίνωσε τρίμηνη αναστολή της εφαρμογής των αμοιβαίων δασμών για τις χώρες που έδειξαν διάθεση για διαπραγματεύσεις, διατηρώντας ωστόσο τον βασικό δασμό του 10%. Διευκρίνισε ότι η αναστολή αυτή δεν θα ισχύσει για τις εισαγωγές από την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο για αντίποινα.
Αυτή τη στιγμή, οι δασμοί των ΗΠΑ σε πολλά κινεζικά προϊόντα φθάνουν το 145%. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, κάποια προϊόντα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι σύριγγες, υπόκεινται σε δασμούς έως και 245%, λόγω συνδυαστικών επιβαρύνσεων: αμοιβαίοι δασμοί, επιπλέον μέτρα για πρόδρομες ουσίες φαιντανύλης προερχόμενες από την Κίνα, και οι δασμοί του Άρθρου 301 που επιβλήθηκαν τόσο από την κυβέρνηση Τραμπ όσο και από εκείνη του Μπάιντεν, και κυμαίνονται μεταξύ 7,5% και 100%.
Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί αύξηση των μεταφορτώσεων από κινεζικές εταιρείες ως μέσο αποφυγής των αμερικανικών δασμών. Ο Τραμπ έχει αναφερθεί στην πρόθεσή του να κλείσει αυτά τα «παραθυράκια» και έχει καλέσει δημοσίως το Μεξικό να αυξήσει τους δασμούς του στα κινεζικά προϊόντα, ώστε να μην χρησιμοποιείται ως «πίσω πόρτα» για την πρόσβαση των κινεζικών αγαθών στην αμερικανική αγορά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επίσης δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να μειώσει ή να αναστείλει τους δασμούς, εάν η Κίνα δεχθεί να διαπραγματευτεί. Το Πεκίνο, ωστόσο, απέρριψε δημοσίως την πρόταση.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Κίνας. Η Κίνα πρέπει να κάνει μια συμφωνία μαζί μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 15 Απριλίου. «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε συμφωνία μαζί τους. Η Κίνα δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες χώρες, εκτός του ότι είναι μεγαλύτερη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κινεζική οικονομία εξαρτάται από τον Αμερικανό καταναλωτή.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ισπανόφωνο πρόγραμμα Fox Noticias, ο Τραμπ δήλωσε ότι ενδέχεται να ζητήσει από άλλες χώρες να επιλέξουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του Παναμά να μην ανανεώσει τη συμφωνία του με την Κίνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ένας δρόμος, μία ζώνη». Τον Φεβρουάριο, ο Παναμάς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το παγκόσμιο επενδυτικό και υποδομικό πρόγραμμα, πλήττοντας τις φιλοδοξίες του Πεκίνου.
Τις τελευταίες ημέρες, το Πεκίνο έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να απομονώσει την Ουάσιγκτον. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βιετνάμ, στις 14 και 15 Απριλίου, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ επεδίωξε να προωθήσει την Κίνα ως σταθερό εμπορικό εταίρο, καλώντας για ενίσχυση των σχέσεων και παροτρύνοντας το Ανόι να αντισταθεί στον «μονομερή εκφοβισμό».
Στις 11 Απριλίου, ο Σι είχε υποδεχθεί στο Πεκίνο τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, στον οποίο δήλωσε ότι «σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κάλεσε την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της παγκοσμιοποίησης.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου στις διαπραγματεύσεις με Ιάπωνες αξιωματούχους στις 16 Απριλίου. «Η Ιαπωνία έρχεται σήμερα για να διαπραγματευτεί δασμούς, το κόστος στρατιωτικής υποστήριξης και τη ‘ΔΙΚΑΙΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ’», έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social. «Ελπίζω να καταλήξουμε σε κάτι καλό (ΥΠΕΡΟΧΟ!) για την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ!»