Πέμπτη, 21 Νοέ, 2024
Το κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον στις 13 Νοεμβρίου 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Οι ΗΠΑ επικρίνουν την «ανεύθυνη ρητορική» μετά τις νύξεις του Πούτιν για νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη

Η Μόσχα υποσχέθηκε να απαντήσει στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στη Γερμανία με «αντίμετρα» και νέα «οπλικά συστήματα».

Η Ουάσινγκτον επέκρινε τις «ανεύθυνες» προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα θα αναπτύξει νέα «οπλικά συστήματα» -προφανώς με στόχο δυτικούς στόχους- ως απάντηση στις σχεδιαζόμενες αναπτύξεις αμερικανικών πυραύλων, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν το 2026.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Ρώσου ηγέτη ως «ακόμη πιο ανεύθυνη ρητορική» από τη Μόσχα.

«Η επιθετικότητα του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας είναι η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους Epoch Times.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία εισέβαλε -και ουσιαστικά προσάρτησε- μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Οι περισσότερες δυτικές πρωτεύουσες θεωρούν την εισβολή της Ρωσίας, που διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο της, ως παράνομη και απρόκλητη αρπαγή γης.

Το Κίεβο, υποστηριζόμενο από τους δυτικούς συμμάχους του, έχει ορκιστεί να συνεχίσει να πολεμά τις ρωσικές δυνάμεις -παρά την αριθμητική τους υπεροχή- έως ότου ανακτηθούν όλα τα χαμένα εδάφη.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της αποσκοπεί στην προστασία των ρωσόφωνων στην περιοχή του Ντονμπάς και στην αναχαίτιση της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Ο κ. Πούτιν προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ πλησίασε όλο και περισσότερο στα σύνορα της Ρωσίας -παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις του να μην το κάνει- από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Πέρυσι, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 810 μιλίων με τη Ρωσία, έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Η Σουηδία ακολούθησε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Τον Απρίλιο, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η δυτική συμμαχία «συνεχίζει να εισβάλλει στα σύνορα [της Ρωσίας] και να επεκτείνει τη στρατιωτική της υποδομή».

Δυτικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, απορρίπτουν αυτόν τον χαρακτηρισμό, επιμένοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μια καθαρά αμυντική συμμαχία και ότι όλα τα δημοκρατικά έθνη είναι ευπρόσδεκτα να ενταχθούν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκουν μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους Epoch Times, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μια «αμυντική συμμαχία».

«Αλλά οποιαδήποτε στρατιωτική δράση που θα στρεφόταν εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ θα προκαλούσε μια συντριπτική απάντηση».

 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποδέχεται τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ στο Συνεδριακό Κέντρο Walter E. Washington στην Ουάσινγκτον στις 10 Ιουλίου 2024. (Brendan Smialowski/AFP μέσω Getty Images)

 

Κλιμάκωση αντίμετρων

Στις 10 Ιουλίου, η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο ανακοίνωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν «σποραδικές αναπτύξεις» πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία κάποια στιγμή το 2026.

Σε κοινή δήλωση, ανέφεραν ότι οι προγραμματισμένες αναπτύξεις είχαν ως στόχο να ανοίξουν το δρόμο για τη «μακροχρόνια τοποθέτηση αυτών των δυνατοτήτων στο μέλλον».

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι αναπτύξεις θα περιλαμβάνουν SM-6, Τόμαχοκ και «αναπτυξιακούς υπερηχητικούς πυραύλους», οι οποίοι διαθέτουν «σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές» από τους αμερικανικούς πυραύλους που είναι εγκατεστημένοι σήμερα στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αναπτύξει ανοιχτά τόσο ισχυρά πυραυλικά συστήματα στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όπου η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αντιπαρατέθηκε με τη Σοβιετική Ένωση.

Εκπρόσωπος του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τις σχεδιαζόμενες αναπτύξεις αμερικανικών πυραύλων ως «απαραίτητο βήμα για την αποτροπή της Ρωσίας».

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ χαρακτήρισε την κίνηση «τακτική εκφοβισμού» από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι η Μόσχα μελετά μια «στρατιωτική απάντηση».

Ο Ανατόλι Αντόνοφ, απεσταλμένος της Μόσχας στην Ουάσινγκτον, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αγνοούν τις «επικίνδυνες συνέπειες» της αποχώρησης από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces-INF).

Η Συνθήκη INF, που υπογράφηκε το 1987 από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, απαγόρευσε την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων εδάφους με βεληνεκές μεγαλύτερο από 500 χιλιόμετρα.

Το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν μονομερώς από τη συνθήκη, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία είχε παραβιάσει τους όρους της – έναν ισχυρισμό που η Μόσχα αρνείται.

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Πούτιν απείλησε να επαναλάβει την παραγωγή ρωσικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που είχαν προηγουμένως απαγορευτεί βάσει της Συνθήκης INF.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν σήμερα τους δικούς τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και τους έχουν ήδη αναπτύξει στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Στις 28 Ιουλίου, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα άρει την αναστολή της ανάπτυξης πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αναπτύξεις πυραύλων στη Γερμανία.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από τη Γερμανία -οι οποίοι ενδέχεται να φέρουν πυρηνικά φορτία- θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Σε απάντηση, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αναπτύσσει νέα «οπλικά συστήματα», τα οποία, όπως υποστήριξε, βρίσκονται τώρα στο «τελικό στάδιο».

«Θα λάβουμε αντίμετρα για την ανάπτυξή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των ‘δορυφόρων’ τους», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, αναφερόμενος στους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ.

Σε απάντηση στο αίτημα των Epoch Times για σχολιασμό των δηλώσεων του κ. Πούτιν, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε: «Δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν πιο πρόθυμος, λέγοντας: «Είναι το Κρεμλίνο που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο [στην Ουκρανία] και ο Πούτιν θα μπορούσε να τον τερματίσει σήμερα».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε