Τετάρτη, 23 Απρ, 2025
Εργάτες περπατούν ανάμεσα σε πάνελ ηλιακών κυττάρων πάνω από την επιφάνεια του νερού του φράγματος Sirindhorn στο Ubon Ratchathani της Ταϊλάνδης, στις 8 Απριλίου 2021. Prapan Chankaew/Reuters

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς-μαμούθ έως 3.521% στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών από Ασία

Με μια ασυνήθιστα σκληρή απόφαση, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς που φθάνουν έως και το 3.521% σε εισαγόμενα φωτοβολταϊκά κύτταρα από τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, προκειμένου να μπει φρένο σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η απόφαση ακολουθεί καταγγελία αμερικανών κατασκευαστών από το προηγούμενο έτος, οι οποίοι κατηγόρησαν φωτοβολταϊκές εταιρείες κινεζικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Καμπότζη, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ ότι «ξεφορτώνουν» στην αμερικανική αγορά προϊόντα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ενώ παράλληλα επιδοτούνται, πλήττοντας σοβαρά την εγχώρια βιομηχανία.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο επισημαίνει ότι η έρευνά του για τα εισαγόμενα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά κύτταρα – βασικό συστατικό των ηλιακών πάνελ – κατέδειξε πως οι εμπλεκόμενες εταιρείες λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις από το κινεζικό καθεστώς.

«Πρόκειται για μία από τις πρώτες περιπτώσεις εφαρμογής δασμών αντιστάθμισης, όπου διαπιστώθηκε με σαφήνεια ότι επιχειρήσεις λαμβάνουν διακρατικές επιδοτήσεις», σημειώνει το υπουργείο.

Το ύψος των δασμών που ανακοινώθηκαν διαφέρει σημαντικά ανά εταιρεία και χώρα. Ανάμεσα στις θιγόμενες εταιρείες συγκαταλέγονται οι Jinko Solar, Trina Solar και Solar Long PV-Tech, όλες με δεσμούς με κινεζικούς ομίλους.

Για παράδειγμα, στα προϊόντα της Jinko Solar από τη Μαλαισία επιβάλλονται οι χαμηλότεροι συνδυαστικοί δασμοί (αντιντάμπινγκ και αντιστάθμισης), της τάξης του 41,56%. Αντίθετα, τα προϊόντα της Trina Solar που προέρχονται από την Ταϊλάνδη επιβαρύνονται με δασμό-μαμούθ ύψους 375,19% σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά τις εισαγωγές από την Καμπότζη, όπου λόγω μη συνεργασίας των παραγωγών με την αμερικανική έρευνα, οι δασμοί εκτοξεύονται πάνω από το 3.521%.

Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο εάν λάβουν την τελική έγκριση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, η οποία αναμένεται να αποφανθεί έως τις 2 Ιουνίου. Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, δεν θα εκδοθούν οι σχετικές διαταγές, όπως διευκρίνισε το υπουργείο.

Τις αποφάσεις χαιρέτισε η Αμερικανική Συμμαχία Εμπορίου Ηλιακής Τεχνολογίας, το βασικό σχήμα αμερικανών κατασκευαστών πίσω από την υπόθεση, κάνοντας λόγο για «καθαρή νίκη» της εγχώριας βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας.

Ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της συμμαχίας Τιμ Μπράιτμπιλ τόνισε πως το υπουργείο επικύρωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι κινεζικές εταιρείες «υπονομεύουν το σύστημα, καταστρέφοντας τον ανταγωνισμό και στερώντας την εργασία από Αμερικανούς».

«Η εφαρμογή των εμπορικών μας νόμων δεν είναι απλά θέμα νομικής τάξης. Είναι βασική προϋπόθεση για την αναγέννηση της βιομηχανικής μας βάσης, για την ασφάλεια στην ενεργειακή ανεξαρτησία και για τη διασφάλιση των αμερικανικών θέσεων εργασίας», σημείωσε εμφατικά.

Η ανακοίνωση των δασμών έρχεται εν μέσω επιθετικής εμπορικής πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προαναγγείλει την επιβολή ελάχιστου δασμού 10% σε όλους τους εμπορικούς εταίρους και πολύ πιο αυξημένα ποσοστά – έως 60% – σε περίπου 60 χώρες με μεγάλες εμπορικές ανισορροπίες έναντι των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Τραμπ χορήγησε προσωρινή αναστολή 90 ημερών για τις περισσότερες χώρες, πλην της Κίνας, στην οποία επιβλήθηκαν δασμοί έως 245% ως αντίποινα για τις δικές της πολιτικές.

Ως απάντηση, το Πεκίνο προχώρησε σε αύξηση των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα από 84% σε 125%, αφότου οι ΗΠΑ θέσπισαν επιβάρυνση 145% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές. Επίσης, η κινεζική κυβέρνηση ανέστειλε ορισμένες εξαγωγές σπάνιων μεταλλευμάτων προς τις ΗΠΑ ως μέτρο αντιποίνων.

Την ίδια περίοδο, ο Τραμπ αποκάλυψε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι υπήρξαν επαφές του Πεκίνου με την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις στη σκιά του εμπορικού πολέμου.

«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την Κίνα – κι αν όχι, πάλι θα τα βρούμε, βάζοντας σαφείς κανόνες στο τραπέζι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε διαπιστώσει από τον Αύγουστο του 2023 πως ορισμένες κινεζικές εταιρείες φωτοβολταϊκών εξήγαγαν τα προϊόντα τους μέσω Καμπότζης, Μαλαισίας, Ταϊλάνδης και Βιετνάμ, προχωρώντας σε ελάχιστη επεξεργασία ώστε να αποφύγουν τους δασμούς που ισχύουν για τις εισαγωγές απευθείας από την Κίνα.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος και συγγραφέας Γκόρντον Τσανγκ, οι συγκεκριμένοι νέοι δασμοί του Τραμπ «κλείνουν αυτή τη χαραμάδα», αποτρέποντας άλλες χώρες να διευκολύνουν την παράκαμψη των αμερικανικών μέτρων από την Κίνα.

«Η Κίνα διαθέτει τεράστια εμπειρία στην παράκαμψη δασμών, όχι μόνο με ψευδή παραστατικά αλλά και με την κατασκευή μονάδων σε τρίτες χώρες, στέλνοντας από εκεί την παραγωγή στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Τσανγκ σε συνέντευξή του.

Με την συμβολή των Jacob Burg και Reuters.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε