Πέμπτη, 04 Σεπ, 2025
(EPA/ERIK S. LESSER)

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν 300 τόνους χημικών προϊόντων από την Κίνα που προορίζονταν για την παραγωγή ναρκωτικών στο Μεξικό

Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη πως προχώρησαν στην κατάσχεση 300 τόνων πρόδρομων χημικών προϊόντων για την παραγωγή μεθαμφεταμινών, τα οποία, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, είχαν σταλεί από την Κίνα και προορίζονταν για το καρτέλ Σιναλόα στο Μεξικό.

Η ανακοίνωση έγινε στο Τέξας, παρουσίᾳ της εισαγγελίας της Ουάσιγκτον και του προσωρινού διευθυντή της υπηρεσίας μετανάστευσης και τελωνείων (ICE), Τοντ Λάιονς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη «μεγαλύτερη κατάσχεση πρόδρομων χημικών για την παρασκευή ναρκωτικών που έχει γίνει ποτέ από τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για δύο φορτία χημικών ουσιών, που μεταφέρονταν με δύο πλοία σε ανοικτή θάλασσα και είχαν σταλεί στο καρτέλ Σιναλόα στο Μεξικό. Τα 13.000 βαρέλια που κατασχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα περιείχαν βενζυλική αλκοόλη και Ν-μεθυλφορμαμίδη, ουσίες που προορίζονταν για την παραγωγή περίπου 189 τόνων μεθαμφεταμίνης, η αξία της οποίας εκτιμάται ότι θα έφθανε τα 569 εκατομμύρια δολάρια στους δρόμους του Χιούστον.

Η Τζανίν Πίρο, εισαγγελέας της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η κατάσχεση κατέστη εφικτή χάρη σε προηγούμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ που επέτρεψαν την ενίσχυση της παρακολούθησης των φορτίων προτού φτάσουν στον προορισμό τους. Η εισαγγελική ανακοίνωση υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση είχε εγγράψει το καρτέλ Σιναλόα ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

«Καθημερινά, τόνοι χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών όπως η μεθαμφεταμίνη και η φαιντανύλη αποστέλλονται από την Κίνα στο Μεξικό, στο πλαίσιο του ακήρυκτου πολέμου της Κίνας εναντίον των ΗΠΑ και των πολιτών της», δήλωσε η Πίρο.

Παράλληλα, η υπηρεσία ελέγχου περιουσιακών στοιχείων στην αλλοδαπή (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε κινεζική εταιρεία με διακριτικό τίτλο Guangzhou Tengyue, προσάπτοντάς της εμπλοκή στην παραγωγή και πώληση συνθετικών οπιοειδών προς τις ΗΠΑ.

Το FBI ανακοίνωσε επίσης την άσκηση ποινικών διώξεων σε δύο αντιπροσώπους της εταιρείας, κατηγορώντας τους ότι εμπλέκονται άμεσα στη διακίνηση ναρκωτικών και πρόδρομων χημικών προϊόντων προς την αγορά των ΗΠΑ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε