Η κυβέρνηση Μπάιντεν όρισε το Κατάρ ως Μείζονα Μη Νατοϊκό Σύμμαχο (MΜNΣ), ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η Κολομβία, ανοίγοντας νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ των χωρών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε το καθεστώς MΜNΣ του Κατάρ στις 10 Μαρτίου, εκπληρώνοντας την υπόσχεση που έδωσε στον εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι στον Λευκό Οίκο στα τέλη Ιανουαρίου. «Νομίζω ότι έχει καθυστερήσει πολύ», είχε δηλώσει τότε ο Μπάιντεν. Το Κατάρ είναι το τρίτο κράτος της περιοχής του Κόλπου που γίνεται MΜNΣ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο χαρακτηρισμός του Κατάρ ως MΜNΣ στοχεύει στο να αντανακλά τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνεργαστεί σε διάφορα κρίσιμα ζητήματα τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων στην εκκένωση των προσφύγων από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο.
Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει επίσης να καταστήσει την Κολομβία MNNA, αναφέρεται σε κοινή δήλωση του Μπάιντεν και του προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε Μάρκες στις 10 Μαρτίου. Ο χαρακτηρισμός αποτελεί αναγνώριση της «σημαντικής συνεισφοράς» της Κολομβίας ως παγκόσμιου εταίρου του ΝΑΤΟ, της δέσμευσής της για ειρηνική επίλυση των διαφορών, της προώθησης της δημοκρατίας και της απόρριψης της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Αυτό σηματοδοτεί την πιο σημαντική αναγνώριση της σημασίας που έχουμε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο Ντούκε στο CBS. «Αυτό θα επιτρέψει στην Κολομβία να έχει πρόσβαση σε επενδύσεις και εμπόριο και ασφάλεια σε θέματα που θα ενισχύσουν τη σχέση μας και θα προστατεύσουν την Κολομβία».
Ο Κολομβιανός πρόεδρος επεσήμανε ότι το καθεστώς MΜNΣ θα επιτρέψει στη χώρα να λάβει πρόσθετη στήριξη σε θέματα όπως η προστασία των προσφύγων και η δράση για το κλίμα.
Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ορίσει 18 έθνη ως μείζονα μη νατοϊκά συμμαχικά κράτη. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Αφγανιστάν, η Αργεντινή, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, η Βραζιλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Ιορδανία, η Κορέα, το Κουβέιτ, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και το Κατάρ.
Εκτός από αυτές τις χώρες, η Ταϊβάν έχει επίσης λάβει τα προνόμια ενός μέλους της MΜNΣ, χωρίς όμως να έχει λάβει επίσημο χαρακτηρισμό.
«Ο χαρακτηρισμός Μείζονας Μη νατοϊκό Σύμμαχος είναι ένα ισχυρό σύμβολο της στενής σχέσης που μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με αυτές τις χώρες και δείχνει το βαθύ σεβασμό μας για τη φιλία προς τις χώρες στις οποίες επεκτείνεται. Ενώ το καθεστώς MΜNΣ παρέχει στρατιωτικά και οικονομικά προνόμια, δεν συνεπάγεται καμία δέσμευση ασφάλειας έναντι της χαρακτηρισμένης χώρας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μια χώρα που έχει οριστεί ως MΜNΣ μπορεί να δανείζει εξοπλισμό, προμήθειες και υλικά για συνεργατική έρευνα, δοκιμές, αξιολόγηση και ανάπτυξη. Μπορεί να στεγάσει αποθέματα πολεμικών αποθεμάτων που ανήκουν στις ΗΠΑ και να αποκτήσει το δικαίωμα αγοράς πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Τα εν λόγω έθνη μπορούν να συνάπτουν επίσημες συμφωνίες με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για συνεργατικά έργα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των πυρομαχικών και του αμυντικού εξοπλισμού. Επιπλέον, εταιρείες από μια χώρα MΜNΣ μπορούν να υποβάλλουν προσφορές για συμβάσεις που αφορούν την επισκευή, συντήρηση ή επισκευή αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού εκτός Αμερικής.