Ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ επιβεβαίωσε στις 5 Μαρτίου ότι η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε τη διακοπή της συνεργασίας στις πληροφορίες ασφαλείας με την Ουκρανία, αφότου η κυβέρνηση διέκοψε κάθε στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα.
«Ο πρόεδρος [Ντόναλντ] Τραμπ είχε μια πραγματική ερώτηση σχετικά με το εάν ο πρόεδρος Ζελένσκι ήταν αφοσιωμένος στην ειρηνευτική διαδικασία», είπε στις 5 Μαρτίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox News, αναφερόμενος σε δήλωση που έκανε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα μετά από μια δημόσια διαφωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.
Ο Ράτκλιφ είπε ότι η παύση «στο στρατιωτικό μέτωπο και στο μέτωπο των πληροφοριών» ήταν προσωρινή, τονίζοντας ότι πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα «συνεργαστούν στενά με την Ουκρανία».
«Ο πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να ζητήσει από όλους να αναλάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους για να ηγηθεί στον ερχομό ειρήνης σε όλο τον κόσμο», είπε.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και στα πρώτα στάδια της δεύτερης προεδρικής του θητείας, ο Τραμπ είπε ότι επιθυμεί να τελειώσει ο τριών χρόνων τώρα πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και χαρακτήρισε τη σύγκρουση ως παράλογη λόγω των μεγάλων απωλειών που έχουν υποστεί και οι δύο πλευρές.
Εκτός από τον Ράτκλιφ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουάλτς είπε στο CBS News σε συνέντευξή του στις 5 Μαρτίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τώρα «παύουν, αξιολογούν, εξετάζουν τα πάντα σε όλη τη σχέση ασφαλείας μας» όταν ρωτήθηκε για τις προσπάθειες ανταλλαγής πληροφοριών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε σημαντικές πληροφορίες στην Ουκρανία για τον αγώνα της κατά των ρωσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που βοήθησαν να αποτραπεί η προσπάθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να καταλάβει το Κίεβο κατά την έναρξη της εισβολής του στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Τραμπ είπε σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα ότι μετά τη διαμάχη στον Λευκό Οίκο, στην οποία ενεπλάκη και ο αντιπρόεδρος Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, δεν πιστεύει ότι ο Ζελένσκι θέλει ειρήνη.
Μετά την παύση της βοήθειας των ΗΠΑ, ο Ζελένσκι εξέδωσε δήλωση στις 4 Μαρτίου λέγοντας ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί για μια ειρηνευτική συμφωνία και ότι είναι πρόθυμος να υπογράψει μια συμφωνία για τα δικαιώματα ορυκτών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γουάλτς αναφέρθηκε στη συμφωνία στη συνέντευξή του στις 5 Μαρτίου, λέγοντας ότι είναι αισιόδοξος ότι η ουκρανική πλευρά κινείται προς τις διαπραγματεύσεις.
«Έχουμε καλές συνομιλίες για την τοποθεσία για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, για τις αντιπροσωπείες, για την ουσία», είπε ο Γουάλτς. «Έτσι μόλις τις τελευταίες 24 ώρες από τη δημόσια δήλωση του Ζελένσκι και μετά τις επόμενες συνομιλίες, στις οποίες θα πάω και θα συνεχίσω, νομίζω ότι θα δούμε νέα πολύ σύντομα».
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι και ο Ζελένσκι δεν έχουν απαντήσει δημοσίως στις δηλώσεις των Γουάλτς και Ράτκλιφ ότι η συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ έληξε.
Αρκετοί Δημοκρατικοί επέκριναν την αναστολή της διαμοίρασης πληροφοριών. Ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ (Δ-Βα.), αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, είπε ότι η κίνηση ήταν μια «κακή απόφαση» και ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ έδωσε την αμερικανική εξουσία στη Ρωσία.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η διακοπή της υποστήριξης πληροφοριών στους Ουκρανούς εταίρους μας θα κοστίσει ζωές (Ουκρανών)», ανέφερε σε δήλωση ο Δημοκρατικός της Βιρτζίνια.
Στην ομιλία του στο Κογκρέσο στις 4 Μαρτίου, ο Τραμπ είπε ότι το Κίεβο ήταν έτοιμο να υπογράψει μια συμφωνία για την εκμετάλλευση των κρίσιμων κοιτασμάτων ορυκτών της Ουκρανίας, τα οποία ο πρόεδρος είπε ότι είναι απαραίτητα για την αποπληρωμή του κόστους της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ είπε επίσης στους νομοθέτες ότι είχε «σοβαρές συζητήσεις με τη Ρωσία» και είχε λάβει ισχυρά μηνύματα ότι ήταν έτοιμοι για ειρήνη.
«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο παράλογος πόλεμος. Αν θέλεις να τερματίσεις τους πολέμους, πρέπει να μιλήσεις και με τις δύο πλευρές», είπε.
Με πληροφορίες από το Reuters