Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στη Σλοβακία ένα σύστημα αεράμυνας Patriot αφού παρέδωσαν το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία.
«Θέλω να ευχαριστήσω τη σλοβακική κυβέρνηση για την παροχή ενός συστήματος αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία», ανέφερε την Παρασκευή σε δήλωσή του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Για να καταστεί δυνατή αυτή η μεταφορά και να διασφαλιστεί η συνεχής ασφάλεια της Σλοβακίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανατοποθετήσουν ένα αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot στη Σλοβακία».
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι η Σλοβακία διαθέτει το σύστημα αεράμυνας S-300 της στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η τοποθέτηση του συστήματος Patriot είναι προσωρινή και οι δύο χώρες εξακολουθούν να εργάζονται για μια μόνιμη συμφωνία τοποθέτησης.
«Πρόκειται για μια προσωρινή ανάπτυξη μιας συστοιχίας Patriot, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τη Σλοβακία για το ποιες μακροπρόθεσμες λύσεις έχουν το μεγαλύτερο νόημα για τη Σλοβακία και απλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
«Συνεχίζουμε να έχουμε συζητήσεις με συμμάχους και εταίρους που διαθέτουν τέτοιου είδους συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς και δεν θέλω να προτρέξω σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Δεν είναι σαφές εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν απλώς να αντικαταστήσουν τα συστήματα S-300 που διαθέτουν οι χώρες αυτές ή εργάζονται σε ένα παρόμοιο σχέδιο με τη Σλοβακία, η οποία θα μεταφέρει περισσότερα συστήματα S-300 στην Ουκρανία.
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και οι συγκρούσεις στο Ντονμπάς μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών κλιμακώθηκαν σε πόλεμο την ίδια χρονιά.
Και οι δύο περιοχές έχουν καταληφθεί de facto από τη Ρωσία ή τους αυτονομιστές.
Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα ότι το Ντονμπάς είναι ο κύριος στόχος της πλήρους εισβολής που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Πούτιν διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία το Κρεμλίνο αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι από τις 7 Απριλίου, 1.611 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 2.227 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας και πάνω από 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.
Η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ήρθε μετά τη δήλωση του Πενταγώνου ότι οι μάχες στο Ντονμπάς -το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας- θα είναι τόσο φλογερές όσο μια «εμπλοκή».
Αξιωματούχος του Πενταγώνου ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν περισσότερους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία.
«Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος υπέγραψε άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια σε Javelins μόλις προχθές το βράδυ ήταν επειδή γνωρίζουμε πόσο σημαντικά θα είναι τα Javelins σε αυτή την εμπλοκή που πρόκειται να συμβεί -στην πραγματικότητα έχει συμβεί στο Ντονμπάς», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του είναι απίθανο να ανακτήσει τον χερσαίο διάδρομο Κριμαίας-Ντονμπάς με στρατιωτικά μέσα.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χάσουν χιλιάδες στρατιώτες εάν διαταχθούν να ανακαταλάβουν το Ντονμπάς και την Κριμαία, δήλωσε την Τρίτη.
«Το κράτος μας χρειάζεται έναν ισχυρό στρατό. Και αν θέλουμε να χάσουμε τους πιο ισχυρούς, τους πιο έμπειρους ανθρώπους επειδή «το θέλω τώρα», πρέπει να καταλάβουμε ότι [οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις] θα επιστρέψουν σε εμάς, και όχι σε δύο ή τρία χρόνια, αλλά τον ίδιο μήνα. Όλοι οι στρατιωτικοί το γνωρίζουν και το σκέφτονται», διευκρίνισε. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ιστορία».
Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ακολουθήσει μια προσέγγιση «παράλληλου διαλόγου».
«Η Ουκρανία πάντα έλεγε ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και θα αναζητήσει κάθε τρόπο για να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε. «Θα σας πω ειλικρινά: μέχρι στιγμής μιλάμε και για έναν παράλληλο διάλογο».