Ανάλυση ειδήσεων
Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, το Πεκίνο έχει κατηγορήσει μια αμερικανική υπηρεσία ασφαλείας και άλλους για διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση δείχνει μια ευρύτερη τάση οικονομικής αποσύνδεσης μεταξύ των δύο εθνών.
Το κρατικό μέσο Xinhua [Σινχουά] ανέφερε στις 15 Απριλίου ότι οι κινεζικές αρχές κατηγόρησαν την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) ότι εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των Ασιατικών Χειμερινών Αγώνων στο Χαρμπίν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χεϊλονγκτσιάνγκ, τον Φεβρουάριο.
Κινέζοι ειδικοί κυβερνοασφάλειας ισχυρίζονται ότι βρήκαν «οδηγίες» σε κρίσιμη υποδομή της Χεϊλονγκτσιάνγκ, που τους ενοχοποιούν την αμερικανική υπηρεσία ως δράστη, σύμφωνα με το άρθρο ειδήσεων, το οποίο αναδημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, της κορυφαίας υπηρεσίας κατασκοπείας της χώρας.
Η ανακοίνωση του Πεκίνου έπεται έκθεσης που κυκλοφόρησε από το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για Ιούς Υπολογιστών της Κίνας στις 3 Απριλίου, η οποία υπογραμμίζει ισχυρισμούς για κυβερνοεπιθέσεις στο εξωτερικό που στοχεύουν τα συστήματα πληροφοριών των Ασιατικών Χειμερινών Αγώνων. Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι εν λόγω επιθέσεις, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια σημειώθηκαν μεταξύ 7 Φεβρουαρίου και 14 Φεβρουαρίου, προήλθαν κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Σε απάντηση σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την κατηγορία του Πεκίνου για κυβερνοεπίθεση, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι γνωρίζει την κατάσταση.
«Η πραγματικότητα είναι ότι Κινέζοι διαδικτυακοί πράκτορες συνεχίζουν να στοχεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωση που εστάλη μέσω email στην Epoch Times στις 20 Απριλίου.
«Είμαστε ξεκάθαροι ότι η διάχυτη και ανεύθυνη διαδικτυακή δραστηριότητα της Κίνας είναι απαράδεκτη.»
«Η στόχευση δικτύων υποδομής ζωτικής σημασίας των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει.»
Η κινεζική αστυνομία καταδιώκει επίσης τρία άτομα που ισχυρίζεται ότι είναι πράκτορες της NSA που εμπλέκονται στις εικαζόμενες κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με το Xinhua. Ισχυρίζονται ότι η Κάθρυν Α. Ουίλσον, ο Ρόμπερτ Τζ. Σνέλλινγκ και ο Στήβεν Ο. Τζόνσον στόχευσαν υποδομή και εταιρείες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei.
Οι κινεζικές αρχές ενθάρρυναν το κοινό να δώσει πληροφορίες, υποσχόμενοι απροσδιόριστες ανταμοιβές για τυχόν συμβουλές, σύμφωνα με το άρθρο. Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα προσωπικά στοιχεία, φωτογραφίες ή πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι κατηγορούμενοι.
Σε σχετικό ερώτημα της Epoch Times, η NSA στις 20 Απριλίου αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Κινέζοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Virginia Tech συμμετείχαν επίσης στα αναφερθέντα περιστατικά στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με το Xinhua, αλλά δεν παρείχαν λεπτομέρειες για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό.
Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια είπε στην Epoch Times στις 21 Απριλίου ότι εξετάζει το θέμα, ενώ το Virginia Tech δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι την ώρα της δημοσίευσης.
Εμπορικός πόλεμος
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο κατηγορεί δημοσίως αμερικανικές οντότητες για υποτιθέμενη κυβερνοκατασκοπεία, αναλυτές προτείνουν ότι η χρονική στιγμή αυτής της κατηγορίας είναι σημαντική, δεδομένου του δασμολογικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Κίνα έχει δεσμευτεί να μην υποχωρήσει στον αγώνα για τους δασμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο αγοραστή των προϊόντων της. Σε αντίθεση με τις δεκάδες χώρες που προσεγγίζουν την Ουάσιγκτον επιδιώκοντας διαπραγματεύσεις για τους αμοιβαίους δασμούς που προτίθενται να επιβάλουν οι ΗΠΑ, το Πεκίνο απάντησε αυξάνοντας τους δικούς του δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, βάζοντας στη μαύρη λίστα δεκάδες αμερικανικές εταιρείες και ενισχύοντας τους ελέγχους στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών.
Επιπλέον, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση στις 9 Απριλίου με την οποία συμβουλεύει τους πολίτες του να λαμβάνουν πλήρως υπ’ όψιν τους κινδύνους όταν σκέφτονται να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφερόμενο «στην επιδείνωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ».
Τρεις ημέρες αργότερα, η Εθνική Διοίκηση Κινηματογράφου της Κίνας ανακοίνωσε περιορισμούς στις εισαγωγές ταινιών του Χόλλυγουντ, εντείνοντας τις διμερείς εντάσεις.
Ο Γιε Γιάο-γιουάν, μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του St. Thomas στο Χιούστον, είπε στην Epoch Times ότι η τελευταία κατηγορία του Πεκίνου για κυβερνοεπίθεση είναι μια αντίδραση στις αυξήσεις των δασμών των ΗΠΑ και μια κλιμάκωση της συνεχιζόμενης κυβερνοσύγκρουσης.
Πρότεινε ότι αυτή η ανταλλαγή αντικατοπτρίζει επίσης μια ευρύτερη τάση αποσύνδεσης μεταξύ των δύο εθνών.
«Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας οδεύει προς την τροχιά του πρώτου Ψυχρού Πολέμου και οι δύο πλευρές είναι πιθανό να απομακρυνθούν περαιτέρω», δήλωσε ο Γιε στις 18 Απριλίου. «Τελικά, όλες οι χώρες θα πρέπει να επιλέξουν πλευρά.»
Η Σενγκ Σιουέ, Κινέζα συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύει ότι ο τελευταίος ισχυρισμός του Πεκίνου για κυβερνοεπιθέσεις αποτελεί μέρος της προπαγάνδας του καθεστώτος.
Με τους δασμούς των ΗΠΑ να ξεπερνούν το 100%, η προβληματική οικονομία της Κίνας βρίσκεται υπό κλιμακούμενη πίεση, αλλά η ηγεσία στο Πεκίνο θέλει να προβάλει τον εαυτό της ως μια «δύναμη ικανή να αντεπιτεθεί», δήλωσε η Σενγκ στην Epoch Times στις 18 Απριλίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Πεκίνο επιδιώκει να δημιουργήσει «έναν εξωτερικό εχθρό» για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από τα εσωτερικά ζητήματα και να υποκινήσει το αντιαμερικανικό αίσθημα στους κατοίκους, προσέθεσε.

Κυβερνοεπιθέσεις από το ΚΚΚ
Η τελευταία εξέλιξη συμπίπτει με τις αυξανόμενες ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με κινεζικές δραστηριότητες κυβερνοκατασκοπείας από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ).
Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε αλλαγές και κυρώσεις σε δώδεκα Κινέζους πολίτες, περιλαμβανομένων δύο αξιωματούχων που συνδέονται με το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου, με την κατηγορία της συμμετοχής σε μια πολυετή εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων με στόχο κυβερνητικές υπηρεσίες και ομάδες των ΗΠΑ που επικρίνουν το καθεστώς. Τα υπουργεία Εξωτερικών πολλών ασιατικών εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, της Ινδίας και της Νότιας Κορέας, ήταν επίσης μεταξύ των υποτιθέμενων στόχων αυτών των προσπαθειών κυβερνοκατασκοπείας.
Τον Ιανουάριο, οι αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε μια κινεζική οντότητα και ένα άτομο λόγω των δεσμών τους με την ομάδα hacking Salt Typhoon, η οποία είχε θύματα το υπουργείο Οικονομικών και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Η Επίλεκτη Επιτροπή της Βουλής για το ΚΚΚ συγκάλεσε ακρόαση στις 5 Μαρτίου για να διερευνήσει στρατηγικές για την ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο των ΗΠΑ έναντι των συνεχιζόμενων απειλών από το Πεκίνο.
«Το ΚΚΚ έχει βάλει στο στόχαστρο τα δίκτυα που τροφοδοτούν τα σπίτια μας, τις εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται το νερό μας και τα νοσοκομεία που μας φροντίζουν ως μέρος του κυβερνοπολέμου τους εναντίον του αμερικανικού λαού», είπε ο εκπρόσωπος Τζον Μούλενααρ (Ρ-Mισ.), πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής, στην εναρκτήρια ομιλία του.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή δεν είναι απλώς μια απειλή στον κυβερνοχώρο», είπε ο Μούλενααρ. «Αυτό είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του ΚΚΚ να καταστρέψει τον αμερικανικό τρόπο ζωής.»
Της Dorothy Li