Παρασκευή, 23 Μαΐ, 2025
(Mark Ralston/AFP μέσω Getty Images)

Οι Σινο-αμερικανοί στο «μάτι» του εμπορικού πολέμου: ανασφάλεια και αλλαγές στις μικρές επιχειρήσεις

Η αβεβαιότητα και η ανησυχία κυριαρχούν στη σινο-αμερικανική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου «σφίγγει τη θηλιά» γύρω από τις μικρές, συνήθως οικογενειακές, επιχειρήσεις τους. Η ραγδαία άνοδος των δασμών προκαλεί τριγμούς σε μαγαζιά που επί χρόνια στηρίζονται σε εισαγωγές από την Κίνα, αναγκάζοντας πολλούς να επαναξιολογήσουν τις επιλογές τους: κάποιοι παλεύουν να επιβιώσουν από τις αυξήσεις τιμών, άλλοι ψάχνουν εναλλακτικές αγορές στην Ασία, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που σκέφτονται, με βαριά καρδιά, να βάλουν λουκέτο.

«Πολλές επιχειρήσεις καταρρέουν. Είναι τεράστιο το πλήγμα», αποκαλύπτει η Κέητυ, ιδιοκτήτρια μικρού καταστήματος. Το παράπονό της αποτελεί αντανάκλαση μιας συνολικής αγωνίας στη γειτονιά των Σινο-αμερικανών: Οι συνεχείς αλλαγές στη φορολογία των εισαγωγών έκαναν την επιβίωση εξαιρετικά δύσκολη.

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της αμερικανικής προεδρίας ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβλήθηκε σειρά δασμών επί των κινεζικών προϊόντων, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές εισαγωγών στη χώρα. Τον περασμένο Απρίλιο, οι δασμοί έφτασαν στο αστρονομικό 145%. Σε απάντηση, η Κίνα επέβαλε δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα, με αποτέλεσμα ένα σκηνικό εμπορικού αποκλεισμού που έστειλε τις μικρές επιχειρήσεις να «σαλπάρουν» σε αχαρτογράφητα νερά.

Oil-painting-ntdtv

Μέσα σε μερικές εβδομάδες, οι δύο χώρες συμφώνησαν σε μία εκεχειρία 90 ημερών· ωστόσο, τα βασικά μέτρα παρέμειναν, με τον ελάχιστο δασμό να ανέρχεται στο 30%. Για τους περισσότερους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αυτό το ποσοστό εξακολουθεί να είναι απαγορευτικό.

Το ερώτημα που πλανάται πλέον είναι αν η κινεζική παροικία θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Κάποιοι εξετάζουν τη μεταφορά της εφοδιαστικής αλυσίδας τους σε άλλες ασιατικές χώρες, όπως το Βιετνάμ ή η Ταϊλάνδη. Όμως το κόστος, η ποιότητα και η συνέπεια των νέων προμηθευτών παραμένουν αβέβαιες.

Όλα αυτά διαμορφώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα για εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις: ένα τοπίο γεμάτο αγωνία, ανατροπές και αβεβαιότητα, όπου και η παραμικρή επιχειρηματική απόφαση μπορεί να κρίνει το μέλλον όλης της οικογένειας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε