Σημαντικές δημογραφικές αλλαγές προβλέπει νέα έκθεση για τη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία οι «λευκοί Βρετανοί» ενδέχεται να αποτελούν μειονότητα εντός των επόμενων 40 ετών, με την πληθυσμιακή τους αναλογία να πέφτει κάτω από το 50% έως το 2063.
Η μελέτη συντάχθηκε από τον πολιτικό επιστήμονα και σχολιαστή Ματ Γκούντγουιν, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμσάιρ, και βασίζεται σε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) και των απογραφών. Η ανάλυση εξετάζει τη μετανάστευση, τη γονιμότητα και τη θνησιμότητα έως και το τέλος του 21ου αιώνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό των «λευκών Βρετανών» — όπως αυτοπροσδιορίζονται στην απογραφή — θα μειωθεί από 73% σήμερα σε 57% μέχρι το 2050 και τελικά θα πέσει κάτω από το 50% έως το 2063.
Πολιτισμικές μεταβολές που προκαλούν ανησυχία
Ο Γκούντγουιν δήλωσε στη βρετανική έκδοση της εφημερίδας The Epoch Times ότι η ταχύτητα και το μέγεθος των αλλαγών είναι τέτοια που προκαλούν αναστάτωση όχι μόνο στους «λευκούς Βρετανούς», αλλά και σε μέλη εθνοτικών μειονοτήτων που ταυτίζονται με την υπάρχουσα πολιτισμική ταυτότητα της χώρας.
«Αυτές οι εξελίξεις δεν αφορούν αποκλειστικά τους ‘λευκούς’ Βρετανούς», παρατήρησε, «αλλά και μειονοτικές κοινότητες που επιθυμούν τη διατήρηση των θεσμών, των αξιών και του τρόπου ζωής που χαρακτηρίζουν το βρετανικό έθνος.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο μέρος της μετανάστευσης θα προέρχεται από χώρες εκτός Ευρώπης με «πολιτισμικά ασύμβατα χαρακτηριστικά». Ο Γκούντγουιν προειδοποίησε ότι οι μεταβολές των επόμενων 30-50 ετών ενδέχεται να είναι «πολύ πιο βαθιές» από όσες έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η χώρα.
Μεθοδολογία και προβλέψεις
Η μελέτη εφαρμόζει τη δημογραφική μέθοδο «cohort-component», χρησιμοποιώντας προβλέψεις για γεννήσεις, θανάτους και μετανάστευση, διασταυρωμένες με τα τελευταία απογραφικά δεδομένα. Σύμφωνα με τις προβολές, αν δεν αλλάξει ριζικά η μεταναστευτική πολιτική, το ποσοστό των «λευκών Βρετανών» προβλέπεται να υποχωρήσει στο 34% έως το 2100.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 1991, επί πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 94,6%.
Το λεγόμενο «σημείο καμπής» αναμένεται νωρίτερα για τους κάτω των 40 ετών — σε περίπου 25 χρόνια — πράγμα που σημαίνει ότι ένα παιδί που γεννιέται σήμερα πιθανότατα θα αποτελεί μειονότητα στο σχολικό του περιβάλλον στα μέσα του αιώνα.

Ραγδαία αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού
Η έκθεση εκτιμά ότι έως το τέλος του αιώνα, οι μουσουλμάνοι θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό είναι σήμερα 7% περίπου και αναμένεται να φτάσει το 11% σε 25 χρόνια.
Σε ένα εναλλακτικό σενάριο που εξετάζει αυξημένες μεταναστευτικές ροές από περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική, προβλέπεται ότι έως το 2200 ένας στους τέσσερις κατοίκους της Βρετανίας θα είναι μουσουλμάνος, και πιθανόν ένας στους τρεις νέους.
Ανισορροπίες μεταξύ γεννήσεων και μεταναστευτικών ροών
Η μελέτη αποδίδει τις μεταβολές όχι μόνο σε θρησκευτικά ή φυλετικά κριτήρια, αλλά και στην καταγωγή. Το μεταναστευτικό κύμα έχει ενταθεί ιδιαίτερα μετά το Brexit, με τους μετανάστες από χώρες εκτός Ευρώπης να αποτελούν πλέον το 81% των νέων αφίξεων.
Η μείωση της γεννήσεων μεταξύ των «λευκών Βρετανών» συμβάλλει επίσης στη μείωση του ποσοστού τους στον συνολικό πληθυσμό. Οι προβλέψεις βασίζονται σε διαφορετικά ποσοστά γεννητικότητας: 1,39 για τους γεννημένους στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1,97 για τους γεννημένους στο εξωτερικό, 2,35 για μουσουλμάνους και 1,54 για μη μουσουλμάνους.

Πολιτική αντίδραση και κοινωνικές εντάσεις
Ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατες δηλώσεις του, προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ένα νησί αγνώστων», ενώ το Εργατικό Κόμμα παρουσίασε νέο σχέδιο για περιορισμό της καθαρής μετανάστευσης.
Παράλληλα, σχολιαστές όπως ο λόρδος Τόμπυ Γιανγκ χαρακτήρισαν τη λεγόμενη «Μεγάλη Αντικατάσταση» —μια θεωρία που στο παρελθόν θεωρήθηκε συνωμοσιολογική— ως «δημογραφικό γεγονός».
Ο Γκούντγουιν υπερασπίστηκε τη δημοσίευση της μελέτης του, λέγοντας ότι δεν αποσκοπεί στη δημιουργία πανικού, αλλά στην επισήμανση των συνεπειών που είχαν οι κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών. Υποστήριξε ότι απαιτείται «δραστικός περιορισμός» της μετανάστευσης και σοβαρότερες επενδύσεις στην κοινωνική συνοχή.
Της Rachel Roberts