Για συκοφαντική δυσφήμηση υπέβαλαν μήνυση ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ Μακρόν, κατά της συντηρητικής σχολιάστριας και παραγωγού podcast Κάντις Όουενς.
Η μήνυση κατατέθηκε στις 23 Ιουλίου στο Ανώτερο Δικαστήριο της πολιτείας Ντέλαγουερ, στρεφόμενη κατά της Όουενς, της εταιρείας Candace Owens LLC και της διαχειρίστριας ιστοσελίδων George Tom Inc., ζητώντας αποζημίωση μη προσδιορισμένου ύψους.
Στην αγωγή αναφέρεται: «Τον Μάρτιο του 2024, η Όουενς δήλωσε δημοσίως ότι διακυβεύει τη φήμη της υποστηρίζοντας πως η Μπριζίτ Μακρόν είναι στην πραγματικότητα άνδρας».
Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, έκτοτε η Όουενς αξιοποίησε αυτόν τον ψευδή ισχυρισμό για να προωθήσει την ανεξάρτητη πλατφόρμα της, να κερδίσει δημοσιότητα και να αποκομίσει οικονομικό όφελος.
«Η Όουενς αγνόησε όλα τα αξιόπιστα στοιχεία που διέψευδαν τον ισχυρισμό της, και προτίμησε να δώσει βήμα σε γνωστούς συνωμοσιολόγους και καταδικασμένους συκοφάντες. Αντί δε να ανταποκριθεί στις προσπάθειες του ζεύγους Μακρόν να αποκαταστήσουν την αλήθεια, η Όουενς τούς χλεύασε, χρησιμοποιώντας τους ως νέο υλικό για το φανατισμένο ακροατήριό της.»
Στο επίκεντρο της αγωγής βρίσκεται η οκταμερής σειρά podcast «Becoming Brigitte» που παρουσιάζει η Όουενς, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, καθώς και σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η οικογένεια Μακρόν υποστηρίζει ότι η σειρά στηρίζεται σε εξωφρενικές, συκοφαντικές και τερατώδεις μυθοπλασίες σχετικά με το ζευγάρι, μεταξύ των οποίων πως η Πρώτη Κυρία γεννήθηκε άνδρας, ότι σφετερίστηκε την ταυτότητα άλλου προσώπου και ότι προέβη σε μετάβαση φύλου.
Στην αγωγή τονίζεται: «Οι ισχυρισμοί αυτοί διαψεύδονται από τα γεγονότα, και η Όουενς γνώριζε πως ήταν ψευδείς όταν τους δημοσιοποίησε. Παρ’ όλα αυτά, τους δημοσίευσε. Ο λόγος είναι προφανής: δεν πρόκειται για αναζήτηση της αλήθειας, αλλά για κυνήγι δημοσιότητας».
Η Όουενς παραδέχθηκε στο podcast της της 23ης Ιουλίου πως είχε ενημερωθεί για τη μήνυση, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο «γεμάτη ανακρίβειες», αν και, όπως είπε, δεν είχε προλάβει να τη διαβάσει στο σύνολό της.
Η Μπριζίτ Μακρόν ήταν 39 ετών, παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών όταν γνώρισε τον Εμμανουέλ Μακρόν, τότε έφηβο μαθητή της στο λύκειο όπου δίδασκε. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2007.
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, οι εικασίες για το φύλο της Μπριζίτ Μακρόν άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2021, ενώ έγιναν αντικείμενο σχολιασμού και από γνωστά ονόματα όπως ο Τζο Ρόγκαν και ο Τάκερ Κάρλσον.
Μεταξύ άλλων, είχε διατυπωθεί ο ισχυρισμός πως η Πρώτη Κυρία γεννήθηκε ως άνδρας με το όνομα Ζαν-Μισέλ Τρονιέ, το οποίο στην πραγματικότητα ανήκει στον μεγαλύτερο αδελφό της, όπως δηλώνει η οικογένεια Μακρόν. «Η Όουενς διέδωσε τέτοια ψεύδη με τη σειρά της», σημειώνεται στην αγωγή. «Αυτά τα ψεύδη έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στην οικογένεια Μακρόν».
Η αγωγή συμπληρώνει: «Οι εναγόμενοι υπέβαλαν το ζεύγος Μακρόν σε μια εκστρατεία δημόσιου διασυρμού διεθνούς εμβέλειας, μετατρέποντας την ιδιωτική τους ζωή σε υλικό για κερδοσκοπικά ψεύδη.
»Η Όουενς εξέτασε εξονυχιστικά την εξωτερική τους εμφάνιση, τον γάμο τους, τους φίλους, την οικογένεια και την προσωπική τους ιστορία, διαστρεβλώνοντάς τα όλα σε μια αποκρουστική αφήγηση με σκοπό να προκαλέσει αγανάκτηση και να τους εξευτελίσει. Το αποτέλεσμα είναι συνεχές διαδικτυακός εκφοβισμός σε παγκόσμια κλίμακα».
Όπως αναφέρουν οι Μακρόν, απέναντι σε αυτή την αδιάκοπη και αδικαιολόγητη εκστρατεία σπίλωσης, «δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αποκαταστήσουν την αλήθεια, να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβη και να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι για τις πράξεις τους».
Απαντώντας στην αγωγή, η Όουενς δήλωσε στο podcast της ότι τη μηνύει ο «άνδρας-Πρώτη Κυρία της Γαλλίας», χαρακτηρίζοντας τη μήνυση «προφανές και απεγνωσμένο επικοινωνιακό τέχνασμα».
Πρόσθεσε πως οι δικηγόροι της συνομιλούσαν από τον Ιανουάριο με τους νομικούς εκπροσώπους των Μακρόν, ωστόσο δεν προηγήθηκε οποιαδήποτε προειδοποίηση για την κατάθεση αγωγής.
Εκπρόσωπος της Όουενς ανέφερε σε σχετική δήλωσή του στα ΜΜΕ ότι η αγωγή αποτελεί «προσπάθεια εκφοβισμού της» μετά την απόρριψη επανειλημμένων αιτημάτων της για συνέντευξη από την Μπριζίτ Μακρόν. «Πρόκειται για μια ξένη κυβέρνηση που επιτίθεται στα δικαιώματα δημόσιου λόγου της αμερικανικής δημοσιογραφίας», υποστήριξε ο ίδιος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μπριζίτ Μακρόν καταφεύγει στη Δικαιοσύνη για συκοφαντικές αναφορές σχετικά με το φύλο της. Το 2021 είχε μηνύσει δύο γυναίκες, την Αμαντίν Ρουά και τη Νατάσα Ρεϊ, κατηγορώντας τις για διασπορά ανάλογων ισχυρισμών στα κοινωνικά δίκτυα.
Πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2024 καταδίκασε τις δύο γυναίκες για συκοφαντική δυσφήμηση, υποχρεώνοντάς τες σε αποζημίωση προς την Μπριζίτ Μακρόν και τον αδελφό της.
Ωστόσο, το Εφετείο των Παρισίων ανέτρεψε την απόφαση τον Ιούλιο, κρίνοντας ότι οι δηλώσεις τους εντάσσονταν στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου, ήταν καλόπιστες και δεν συνιστούσαν συκοφαντία. Κατά της συγκεκριμένης απόφασης η Μπριζίτ Μακρόν έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο της Γαλλίας. Η πρεσβεία της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχολίασε το θέμα.