Τετάρτη, 25 Δεκ, 2024

Οι παγκόσμιες διπλωματικές ισορροπίες, όπως αναδεικνύονται μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Ενώ η χθεσινή επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ έχει καταδικαστεί ομόφωνα από το σύνολο του δυτικού κόσμου, τα συναισθήματα και οι δηλώσεις των μουσουλμανικών κυρίως χωρών εκφράζουν μάλλον το αντίθετο. Επίσης, χώρες όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία περιορίστηκαν να ζητήσουν τον τερματισμό της βίας, η Κίνα και η Τουρκία μιλούν για τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών, ενώ ειδικά η τελευταία δείχνει να βρίσκεται σε πολύ λεπτή θέση.

Ιράν

«Το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη υπεράσπιση του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχήμ Ραϊσί, καλώντας τις «μουσουλμανικές κυβερνήσεις» να επιβεβαιώσουν και εκείνες την υποστήριξή τους, την επόμενη μέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του ευθύνονται για την αστάθεια στην περιοχή».

Ο πρόεδρος Ραϊσί έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού προηγουμένως είχε τηλεφωνική επικοινωνία ξεχωριστά με τους ηγέτες των παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ αλ-Ναχάλα, αντίστοιχα τους οποίους είχε φιλοξενήσει ξεχωριστά τον Ιούνιο στην Τεχεράνη.

Το Ιράν διατηρεί στενές σχέσεις με τα δύο παλαιστινιακά κινήματα και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν την επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε χθες Σάββατο.

«Το Ιράν υποστηρίζει την νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους. Το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του (…) πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος στο μήνυμά του που απευθύνεται «στο παλαιστινιακό έθνος».

Λίβανος / Χεζμπολάχ: Τα όπλα και οι ρουκέτες μας είναι με τους Παλαιστίνιους

Ο ανώτερος αξιωματούχος της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ Χάσεμ Σαφιεντίν είπε ότι «τα όπλα και οι ρουκέτες» της οργάνωσής του είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς που πραγματοποίησαν χθες επίθεση στο Ισραήλ.

«Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας», είπε ο Σαφιεντίν σε εκδήλωση στο προπύργιο της Χεζμπολάχ Ντάχιεχ, στα περίχωρα της Βηρυτού, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Τουρκία: Ο Ερντογάν καλεί Ισραήλ και Χαμάς να «στηρίξουν την ειρήνη»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη αποκλιμάκωσης στις συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, με τον Τούρκο πρόεδρο να σημειώνει ότι η λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης.

O Ερντογάν τόνισε ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων συγκρούσεων και ζητημάτων στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι είναι πλέον ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Προέτρεψε το Ισραήλ και τη Χαμάς να «στηρίξουν την ειρήνη» και να προστατεύσουν αμάχους.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε τις εντάσεις (…). Καλούμε όλους τους παράγοντες να στηρίξουν την ειρήνη», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να καταδικάζει ρητά την επίθεση.

Η ανάφλεξη προκλήθηκε την ώρα που η Τουρκία, η οποία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, έχει υποστηρίξει Παλαιστίνιους στο παρελθόν, έχει φιλοξενήσει μέλη της Χαμάς και υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, εργάζεται για την αποκατάσταση των δεσμών της με το Ισραήλ έπειτα από χρόνια εχθρότητας.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, επαναλαμβάνοντας έκκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αυτοσυγκράτηση.

Η πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία Ίριτ Λιλιάν εκτίμησε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για πρόταση διαμεσολάβησης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις έδειξαν ότι η Χαμάς προφανώς δεν έχει καμία παρουσία στην Τουρκία ή αλλού.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την παρουσία αξιωματούχων της Χαμάς στην Τουρκία.

Σε διαδικτυακή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αφότου η Τουρκία είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και δήλωσε έτοιμη για αποκλιμάκωση, η Λιλιάν είπε ότι προτεραιότητα του Ισραήλ είναι η απάντησή του στην επίθεση.

«Η διαμεσολάβηση έρχεται σε διαφορετική χρονική στιγμή. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς μετράμε τους νεκρούς, προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τους τραυματίες, δεν ξέρουμε καν πόσος είναι ο αριθμός των πολιτών που απήχθησαν”, σχολίασε.

«Θέλουμε να δούμε όλους τους απαχθέντες να επιστρέφουν στα σπίτια τους και θέλουμε την ησυχία και την ηρεμία να επιστρέψουν στο Ισραήλ και στην περιοχή. Μετά μπορούμε να μιλήσουμε για διαμεσολάβηση και για το ποιοι θα είναι οι παίκτες σε αυτή τη διαμεσολάβηση».

Σήμερα, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουλμούς, ενώ επανέλαβε την προηγούμενη έκκληση της Άγκυρας για αυτοσυγκράτηση, είπε ότι οι Παλαιστίνιοι υπέφεραν εδώ και καιρό από αδικίες, συγκεκριμένα στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, το οποίο χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή».

Η Λιλιάν σχολίασε ότι το Ισραήλ περίμενε περισσότερη ενσυναίσθηση από την Τουρκία, μια χώρα που έχει υποφέρει από ένοπλες επιθέσεις για δεκαετίες, αλλά πρόσθεσε ότι ο «καλός εποικοδομητικός» διάλογος μεταξύ των χωρών την «επόμενη μέρα» θα ρίξει φως στην προοπτική της προσέγγισης.

«Νομίζω ότι είναι λίγο δύσκολο να το πω», είπε η Λιλιάν, όταν ρωτήθηκε εάν θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι ορισμένα σχόλια από την Άγκυρα αποτέλεσαν «έκπληξη».

«Νομίζω ότι οι σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας, που μπήκαν σε μια διαδικασία αναθέρμανσης, δεν πρέπει να επηρεαστούν από τη χθεσινή επίθεση και από τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι η ισραηλινή πρεσβεία βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές σχετικά με απειλές και εκκλήσεις για διαδηλώσεις και προσφυγή στη βία.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ζητούν «άμεση κατάπαυση του πυρός», το Ομάν ζητεί την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, αλληλεγγύη προς το Ισραήλ εξέφρασε η Ινδία

Η Ρωσία έκανε σήμερα έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για «άμεση κατάπαυση του πυρός» εκφράζοντας παράλληλα την «εντονότερη ανησυχία» της μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα αναφέρει: «Κάνουμε έκκληση στην παλαιστινιακή και την ισραηλινή πλευρά να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός, να εγκαταλείψουν τη βία και να επιδείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας που ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το πρακτορείο επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία αναφέρει: «Παρακολουθούμε τις άνευ προηγουμένου εξελίξεις ανάμεσα σε έναν αριθμό παλαιστινιακών φατριών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής που έχουν οδηγήσει σε ένα υψηλό επίπεδο βίας σε πολλά μέτωπα».

Από την πλευρά του το Ομάν κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο επίσημη ανακοίνωση. Η ανακοίνωση ζητεί από την διεθνή κοινότητα και τους θεσμούς να «παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και να εφαρμόσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου”.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του προς το Ισραήλ.

«Βαθιά σοκαρισμένος από τις πληροφορίες που αφορούν την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ. Είμαστε αλληλέγγυοι προς το Ισραήλ αυτές τις δύσκολες στιγμές», έγραψε ο Μόντι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Κίνα: Να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών

Νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρα να παραμείνουν ψύχραιμα και να τερματίσουν άμεσα τις εχθροπραξίες για την προστασία των αμάχων, υποστηρίζοντας όπως η Τουρκία και η Ρωσία ότι «ο θεμελιώδης τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης είναι να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών και να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος».

Το Ισραήλ ανέμενε «εντονότερη καταδίκη» της Χαμάς από την Κίνα, μια χώρα την οποία θεωρεί φιλική, δήλωσε σήμερα ο Γιούβαλ Γουάκς, ανώτερος αξιωματούχος στην ισραηλινή πρεσβεία στο Πεκίνο.

«Όταν δολοφονούνται άνθρωποι, σφαγιάζονται στους δρόμους, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητούμε λύση των δύο κρατών», είπε στους δημοσιογράφους ο Γουάκς.

Γερμανία: Να επανεξεταστούν τα κονδύλια προς τις παλαιστινιακές οργανώσεις

Με την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ άνοιξε και η συζήτηση για αναθεώρηση της γερμανικής οικονομικής υποστήριξης των Παλαιστινίων, με πολλούς πολιτικούς να ζητούν την άμεση διακοπή της εκταμίευσης υπεσχημένων κονδυλίων.

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να εισηγηθεί πώς θα πρέπει το γερμανικό κράτος να προχωρήσει, όσον αφορά την οικονομική βοήθεια, «υπό το φως αυτής της βίας». Η επίσης φιλελεύθερη επικεφαλής της Επιτροπής ‘Αμυνας της Bundestag Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν τόνισε την ανάγκη να επανεξεταστούν τα κονδύλια βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.

«Η επίθεσης της Χαμάς εναντίον αμάχων πρέπει να ληφθεί ως αφορμή προκειμένου να εξεταστούν όλα τα κονδύλια βοήθειας από τη Γερμανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ που προορίζονται για τη Λωρίδα της Γάζας και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται», δήλωσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν στις εφημερίδες του Ομίλου Funke. Η Γερμανία «έχει δεσμευτεί για βοήθεια ύψους άνω των 340 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά θα πρέπει τώρα άμεσα να σταματήσουν. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τάχθηκε στο πλευρό της Χαμάς, επομένως αυτά τα χρήματα δεν πρέπει να ρέουν. Δεν αρκεί απλώς να εκφράζουμε την πολιτική ανησυχία μας. Πρέπει να γίνουν και συγκεκριμένες ενέργειες», τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα ‘Αμυνας Ρόντερικ Κιζεβέτερ.

Ο Γενικός Γραμματέας του FDP Μπιτζάν Ντζιρ-Ζαράι καταδίκασε ακόμη τους πανηγυρισμούς υποστηρικτών της Χαμάς χθες στο Βερολίνο. «Το να γιορτάζεις και να επευφημείς τη βάρβαρη τρομοκρατία της Χαμάς είναι αηδιαστικό. Αυτοί που το κάνουν δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας», τόνισε σε δήλωσή του στη BILD και ζήτησε και αυτός να διακοπούν «τυχόν κονδύλια που διατίθενται σε αντισημιτικούς ή αντι-ισραηλινούς σκοπούς – και αυτό ισχύει και για τις οργανώσεις του παλαιστινιακού μετώπου στη Γερμανία». Ο Γενικός Γραμματέας του FDP ζήτησε επίσης «να εξεταστεί άμεσα το ενδεχόμενο απαγόρευσης οργανώσεων που διασπείρουν το μίσος, όπως η Samidoun».

Στο ίδιο πνεύμα, ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον αντισημιτισμό Φέλιξ Κλάιν δήλωσε στην BILD ότι μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλα τα γερμανικά και διεθνή κονδύλια βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. «Η θρασύδειλη και επιθετική συμπεριφορά των υποστηρικτών της Χαμάς στη Γερμανία είναι επίσης απαράδεκτη. Η αστυνομία και η Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος καλούνται τώρα επειγόντως να αποτρέψουν τις δραστηριότητες αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Γερμανία», υπογράμμισε.

«Η τρομοκρατία και ο αντισημιτισμός δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται με χρήματα των γερμανικών φόρων», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γερμανοϊσραηλινής Εταιρίας Φόλκερ Μπεκ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν ζητά διακοπή των πληρωμών, αλλά αυστηρότερους όρους και έλεγχο και «σαφείς αποφάσεις από την Επιτροπή Προϋπολογισμού και την Bundestag για τον προϋπολογισμό του 2024». Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας, η Γερμανία είναι «ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές» στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να σταματήσει η γερμανική βοήθεια προς παλαιστιανικές οργανώσεις. «Αυτές πρέπει να υποστηρίζονται, αλλά όχι η Χαμάς. Η επίθεση προέρχεται μόνο από αυτήν», δήλωσε ο κος Γκίζι στο περιοδικό Der Spiegel, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την οργάνωση για τις επιθέσεις. «Πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί δεν είναι ποτέ κάτι αποδεκτό, οι ομηρείες είναι απαράδεκτες. Και πάνω από όλα, σκοτώνουν αυθαίρετα αμάχους. Είναι ο καιρός για μια πολιτική λύση, αλλά πρέπει και η ισραηλινή κυβέρνηση να είναι προηγουμένως έτοιμη για αυτό», πρόσθεσε.

Το γραφείο του Ομοσπονδιακού Προέδρου, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και η Καγκελαρία ύψωσαν από χθες την ισραηλινή σημαία, ενώ στα χρώματα του Ισραήλ φωτίστηκε και η Πύλη του Βραδεμβούργου. «Όλα αυτά αποτελούν ορατές αποδείξεις της ακλόνητης υποστήριξής μας προς το κράτος του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε εγκαταστάσεις ισραηλινών και εβραϊκών θεσμών.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε