Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι ότι σχεδιάζεται συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν: «Θα γίνει όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να τη ρυθμίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην Κωνσταντινούπολη, Ρωσία και Ουκρανία κάθισαν το πρωί της Παρασκευής για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων μετά από περισσότερο από δύο χρόνια, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί επιφυλακτικά. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του, αναφέροντας πως οι προσδοκίες του για πρόοδο στις συνομιλίες ήταν «εξαιρετικά περιορισμένες». Όπως τόνισε, χωρίς μία απευθείας συνάντηση Τραμπ-Πούτιν, δεν αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις.
Ο Τραμπ, από τη μεριά του, επανέλαβε δημοσίως ότι θεωρεί αναγκαία μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως ήρθε η ώρα να το κάνουμε». Ο Ρούμπιο γνωστοποίησε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν καθώς και με την ουκρανική αντιπροσωπεία, ενώ άλλοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συνομιλήσουν με τη ρωσική πλευρά. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως το ζητούμενο θα ήταν η άμεση επαφή ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προσκαλέσει τον Πούτιν σε απευθείας διάλογο στην Άγκυρα, πρόταση που ο Ρώσος Πρόεδρος απέρριψε, με αποτέλεσμα να μην προσέλθει ούτε ο Ζελένσκι στη συνάντηση. Τελικά, οι συνομιλίες φιλοξενήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ζελένσκι να επισημαίνει πως η ρωσική αντιπροσωπεία δεν συμπεριελάμβανε «κανέναν που να έχει πραγματική εξουσία λήψης αποφάσεων». Παρ’ όλα αυτά, χαρακτήρισε το διάλογο σημαντικό βήμα προς αποκλιμάκωση και πιθανή εκεχειρία.
Ο Ζελένσκι, παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στη Μόσχα για έλλειψη σοβαρότητας γύρω από την ειρήνη, αποκαλώντας τους Ρώσους διαπραγματευτές «διακοσμητικό στοιχείο θεάτρου». Από την πλευρά του, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Τραμπ είχε εκφράσει τη διαθεσιμότητά του να παραστεί σε συνομιλίες στην Τουρκία, υπονοώντας πως και ο Πούτιν θα το προτιμούσε, με το Κρεμλίνο ωστόσο να διαψεύδει κάθε πρόθεση ταξιδιού του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία.
Ο Πούτιν, πριν τις συνομιλίες αυτές, είχε ήδη πραγματοποιήσει σύσκεψη με μέλη της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις για τη στάση της Μόσχας στη διαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Ζελένσκι, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος επρόκειτο να μεταβεί στην Αλβανία για συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών.
Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κηρ Στάρμερ τόνισε ότι η Ρωσία υπό τον Πούτιν ευθύνεται για την έναρξη της σύρραξης και ότι συνεχίζει να παρεμποδίζει κάθε ουσιαστική προσπάθεια ειρήνευσης.
Ο πόλεμος έχει κοστίσει ήδη δεκάδες χιλιάδες ζωές στρατιωτών και από τις δύο πλευρές, ενώ πολλοί Ουκρανοί πολίτες έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους. Η Ρωσία είχε ανακοινώσει για λίγες ημέρες εκεχειρία στις αρχές Μαΐου, με αφορμή τη Γιορτή της Νίκης επί του ναζισμού, όμως οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν και πάλι αμέσως μετά το πέρας των εορτασμών.
Την ημέρα των συνομιλιών, η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκε ένα αμερικανικής προέλευσης αεροσκάφος F-16, με τον πιλότο να εκτινάσσεται και να σώζεται. Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο συμβάν αφότου η Ουκρανία παρέλαβε τα σύγχρονα αυτά αεροσκάφη, τα οποία της είχαν παραχωρηθεί το προηγούμενο έτος μετά από συμφωνία επί προεδρίας Μπάιντεν.
Με πληροφορίες από Associated Press και Reuters