Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Αιθαλομίχλη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στην πόλη Μπαχμούτ, στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, στις 9 Φεβρουαρίου 2023. (Yevhen Titov/Reuters)

Η ρωσική πρόοδος στο Ανατολικό Μέτωπο παρεμποδίζεται από εσωτερικές διαμάχες

Καθώς η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία εισέρχεται στο δεύτερο έτος της, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχοντας πρόσφατα καταλάβει αρκετές θέσεις-κλειδιά στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Παρ’ όλα αυτά, αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε μια σπάνια -και απροσδόκητα δημόσια- επίδειξη εσωτερικών διαμάχης μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων της Ρωσίας και της Wagner Group, μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Με επικεφαλής τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκόζιν, η Wagner Group πρωτοστατεί στις μάχες στο Ντονέτσκ, ιδίως στην πόλη Μπαχμούτ (Αρτιομόφσκ στα ρωσικά) και γύρω από αυτήν.

Βασικός κόμβος μεταφορών για τις ουκρανικές δυνάμεις, η Μπαχμούτ παραμένει το επίκεντρο σφοδρών μαχών τους τελευταίους μήνες.

Στα μέσα Ιανουαρίου, μαχητές της Wagner διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάληψη της Σολεντάρ, μιας πόλης εξόρυξης αλατιού νοτιοδυτικά της Μπαχμούτ. Ηγήθηκαν επίσης της μάχης για την κοντινή πόλη Παρασκοβίβκα, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, παρά αυτές τις αναφερόμενες νίκες στο πεδίο της μάχης, ο Πριγκόζιν κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα κορυφαίους Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι δεν παρείχαν στις μονάδες της Wagner επαρκή πυρομαχικά και εναέρια μεταφορά.

Μιλώντας μέσω Telegram στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι οι υποτιθέμενες αποτυχίες εφοδιασμού, για τις οποίες κατηγόρησε προσωπικά τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ισοδυναμούν με «προδοσία».

Ανέβασε επίσης μια γραφική εικόνα σκοτωμένων μαχητών της Wagner, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, σκοτώθηκαν επειδή δεν είχαν επαρκή ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά.

Επισκέπτες που φορούν στρατιωτική παραλλαγή στέκονται στην είσοδο του κέντρου PMC Wagner, που συνδέεται με τον ιδρυτή του ιδιωτικού στρατιωτικού ομίλου Wagner (PMC), Γιεβγκένι Πριγκόζιν, κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων του κτιρίου γραφείων την Ημέρα Εθνικής Ενότητας, στην Αγία Πετρούπολη, στις 4 Νοεμβρίου 2022. (Olga Maltseva/AFP via Getty Images)

 

Ο Πούτιν παίρνει θέση για τις ενδοκυβερνητικές διαμάχες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Πριγκόζιν με ανακοίνωσή του στις 21 Φεβρουαρίου.

«Όλες οι δηλώσεις που φέρονται να έγιναν εκ μέρους των μονάδων επίθεσης σχετικά με τις ελλείψεις πυρομαχικών είναι απολύτως αναληθείς”, αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία δεν αναφέρει ονομαστικά τη Βάγκνερ-ή τον Πριγκόζιν.

«Όλα τα αιτήματα για πυρομαχικά … ικανοποιούνται άμεσα».

Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι 1.660 ρουκέτες, 980 πυρομαχικά αρμάτων μάχης και περισσότερες από 10.000 σφαίρες βαρέως πυροβολικού στάλθηκαν στο μέτωπο τις τελευταίες δύο ημέρες.

Υποστήριξε ότι, μέσα στην ίδια περίοδο, οι ρωσικές δυνάμεις -συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της Wagner- είχαν προχωρήσει περισσότερο από 2 1/2 χιλιόμετρα προς τις ουκρανικές θέσεις κοντά στο Μπαχμούτ.

Αυτές οι προωθήσεις «θα ήταν αδύνατες χωρίς υποστηρικτικά πυρά από μονάδες πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα όπλα», σύμφωνα με το υπουργείο.

Σημείωσε ότι «οι προσπάθειες να μπει σφήνα» μεταξύ διαφόρων τμημάτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «παίζουν στα χέρια του εχθρού».

Ο Πριγκόζιν φάνηκε να υποχωρεί στις 23 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι τα ζητούμενα πυρομαχικά βρίσκονταν καθ’ οδόν. Ευχαρίστησε επίσης «όσους μας βοήθησαν να το κάνουμε αυτό».

«Σώσατε εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, ζωές των ανδρών που υπερασπίζονται την πατρίδα τους», είπε μέσω του Telegram.

Ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Μαρκόφ, επίσης μιλώντας στο Telegram, υπέδειξε αργότερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν παρενέβη για να σπάσει το αδιέξοδο.

Σε διάγγελμα που εκφώνησε στις 21 Φεβρουαρίου, ο ίδιος ο Πούτιν απηύθυνε έκκληση κατά των «διυπουργικών» εσωκομματικών συγκρούσεων.

«Πρέπει να τερματίσουμε … όλες τις διυπουργικές αντιθέσεις, τις τυπικότητες, τις μνησικακίες, τις παρεξηγήσεις και άλλες ανοησίες», είπε.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης πετάει κάλυκες σφαίρας από ένα τεθωρακισμένο όχημα κοντά στο Μπαχμούτ, στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, στις 22 Δεκεμβρίου 2022. (Libkos/AP Photo)

 

«Καμία απόδειξη» για μεγάλη ρωσική επίθεση

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν επιληφθεί των αναφορών για εσωτερικές διαμάχες στα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια της Ρωσίας. Στις 22 Φεβρουαρίου, το Newsweek έφτασε στο σημείο να προτείνει ότι ο Πριγκόζιν, με τη δυτική υποστήριξη, θα μπορούσε να προσπαθήσει να αντικαταστήσει τον Πούτιν με ένα «πραξικόπημα».

Την ίδια ημέρα, ωστόσο, ο Πριγκόζιν προέβλεψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν σύντομα την πόλη Μπέρκιβκα (περίπου τέσσερα μίλια βορειοδυτικά του Μπαχμούτ), όπου, όπως είπε, οι μονάδες της Wagner προελαύνουν με σταθερούς ρυθμούς.

Οι εικασίες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι η πρώτη επέτειος της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να συμπέσει με νέες ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος της μετωπικής γραμμής μήκους 600 μιλίων.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας δήλωσε στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεία» για μια μεγάλη ρωσική επίθεση.

Ωστόσο, ο Γουάλας παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Ντονέτσκ, αν και «σε μέτρα, όχι σε χιλιόμετρα».

Η Wagner Group του Πριγκόζιν είναι στόχος πολλών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, η οποία την κατηγορεί για παραβιάσεις δικαιωμάτων και «εκβιασμό φυσικών πόρων» στην Αφρική.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Wagner Group «σημαντική διεθνική εγκληματική οργάνωση», επικαλούμενο την «διηπειρωτική απειλή» που φέρεται να αποτελεί η ομάδα.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε