Ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την υιοθεσία παιδιών από τη Ρωσία σε χώρες που επιτρέπουν την αλλαγή φύλου, πέρασε από τη χαμηλότερη βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου και τώρα κατευθύνεται προς την ανώτερη βουλή και στη συνέχεια στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για υπογραφή και εφαρμογή ως νόμος
Οι νομοθέτες της χαμηλότερης βουλής, που ονομάζεται Κρατική Δούμα, πέρασαν το μέτρο στην τρίτη και τελευταία ανάγνωσή του στις 12 Νοεμβρίου. Η νομοθεσία πρέπει να περάσει τρεις αναγνώσεις στην Κρατική Δούμα—όπως και στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων—πριν αποσταλεί στην ανώτερη βουλή, που ονομάζεται Συμβούλιο Ομοσπονδίας, και στη συνέχεια στον πρόεδρο για τελική έγκριση.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο από νομοθέτες υπό την ηγεσία του προέδρου της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, ο οποίος δήλωσε στην εφαρμογή Telegram στις 11 Νοεμβρίου ότι οι ξένοι έχουν υιοθετήσει περισσότερα από 100.000 ρωσικά παιδιά τα τελευταία 30 χρόνια και ότι το μέτρο στοχεύει στην προστασία των παιδιών από πιθανούς κινδύνους.
«Οι δυτικές πολιτικές σχετικά με τα παιδιά είναι επιβλαβείς», έγραψε ο Βολόντιν. «Είναι κρίσιμης σημασίας να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει το φύλο με οποιονδήποτε τρόπο κατά τη διάρκεια ξένων υιοθεσιών.»
Ο Βασίλι Πισκάρεφ, νομοθέτης που συνυπογράφει τη νομοθεσία, υποστηρίζει ότι τα ρωσικά παιδιά που υιοθετούνται από γονείς σε δυτικές χώρες διατρέχουν τον κίνδυνο να πιεστούν να αλλάξουν φύλο ή να γίνουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Το νομοσχέδιο τροποποιεί τον Κώδικα Οικογένειας της Ρωσίας, απαγορεύοντας την υιοθεσία ρωσικών παιδιών από πολίτες χωρών που επιτρέπουν την αλλαγή φύλου μέσω ιατρικής παρέμβασης ή με την τροποποίηση των εγγράφων ταυτότητας για να αντανακλούν την αλλαγή φύλου χωρίς ιατρικές διαδικασίες.
Ο Βολόντιν ανέφερε τουλάχιστον 15 χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και την Αυστραλία και τον Καναδά, οι οποίες θα επηρεαστούν από τον νόμο. Οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμα να υιοθετούν ρωσικά παιδιά από το 2012.
Όταν το μέτρο πέρασε την πρώτη ανάγνωση στην Κρατική Δούμα στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Βολόντιν δήλωσε ότι το μέτρο «στοχεύει στην προστασία της παιδικής ηλικίας και των παραδοσιακών αξιών».
Εκτός από τη νομοθεσία που περιορίζει τις υιοθεσίες σε χώρες που επιτρέπουν την αλλαγή φύλου, η Κρατική Δούμα στις 12 Νοεμβρίου ενέκρινε επίσης ένα μέτρο που απαγορεύει υλικό που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μην κάνουν παιδιά. Το νομοσχέδιο τροποποιεί έξι υφιστάμενους νόμους που ήδη απαγορεύουν την προώθηση της παιδοφιλίας, των ΛΟΑΤ τρόπων ζωής και της αλλαγής φύλου.
«Πρόκειται για την προστασία των πολιτών, ειδικά της νεότερης γενιάς, από πληροφορίες στον χώρο των μέσων ενημέρωσης που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της προσωπικότητας», έγραψε ο Βολόντιν σε μήνυμά του στο Telegram. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα μεγαλώσουν με επίκεντρο τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.»
Πέρυσι, η Ρωσία ψήφισε έναν νόμο που απαγορεύει τις διαδικασίες αλλαγής φύλου, περιλαμβανομένων των χειρουργείων αλλαγής φύλου και της τροποποίησης του φύλου στα δημόσια αρχεία. Ο νόμος όχι μόνο απαγορεύει τις ενέργειες και τις διαδικασίες αλλαγής φύλου, αλλά εμποδίζει και τα τρανσέξουαλ άτομα να υιοθετούν παιδιά. Επίσης, ακυρώνει αυτόματα τους γάμους αν ο ένας σύντροφος αποφασίσει να αλλάξει τα χαρακτηριστικά φύλου του.
Ο Πούτιν, ο οποίος υπέγραψε το νόμο για την απαγόρευση των διαδικασιών αλλαγής φύλου τον Ιούλιο του 2023, έχει τοποθετήσει τη Ρωσία ως προπύργιο των παραδοσιακών αξιών, εμπλεκόμενη σε μια υπαρξιακή μάχη κατά αυτού που θεωρεί ηθικά διαλυμένο Δύση.
Την εποχή εκείνη, οι επικριτές, όπως η ομάδα υπεράσπισης Open Democracy, χαρακτήρισαν την κίνηση ως μέρος των προσπαθειών του Κρεμλίνου να μετατρέψει τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας σε «αποδιοπομπαίους τράγους στη μάχη του για την προώθηση των ‘παραδοσιακών αξιών’».
Η ομάδα υποστήριξε ότι ένας άλλος λόγος πίσω από τους περιορισμούς είναι ότι τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας συχνά ασχολούνται με αντικυβερνητική και αντικρεμλινική δράση.