Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι παρεμβαίνουν για να κλείσουν την Signature Bank, σηματοδοτώντας τη δεύτερη αμερικανική τράπεζα που χρεοκοπεί με διαφορά ημερών και την τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.
Η τράπεζα τέθηκε υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης στο πλαίσιο της αρχής έκτακτης δανειοδότησης της Fed, της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).
Σύμφωνα με την κατάθεση τίτλων τον Δεκέμβριο του 2022, η Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη κατείχε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και μερικά από τα μεγαλύτερα μερίδια μεταξύ των τραπεζών της χώρας στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.
Η τράπεζα ανέφερε τότε ότι θα συρρικνώσει τις καταθέσεις της ύψους 17,79 δισ. δολαρίων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα κατά 8 δισ. δολάρια για να μειώσει τον κίνδυνο σε «ένα δύσκολο περιβάλλον κρυπτονομισμάτων».
Η τράπεζα διέθετε γραφεία πελατών στη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα και είχε οκτώ επιχειρηματικούς κλάδους πέραν της τραπεζικής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ακινήτων. Στους πελάτες της μεταξύ των εταιρειών κρυπτονομισμάτων περιλαμβάνονταν ο εκδότης σταθερών νομισμάτων USDC Circle, το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Coinbase και το δίκτυο μεταφοράς κεφαλαίων για διακανονισμούς και πληρωμές κρυπτονομισμάτων Fireblocks.
All client cash at banks continues to be protected by FDIC pass-through insurance. Due to FDIC's hold on Signature’s transactions, we’re currently facilitating all client cash transactions with other banking partners.
— Coinbase (@coinbase) March 12, 2023
Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ δήλωσε την Κυριακή ότι η απόφαση για το κλείσιμο, η οποία ελήφθη μαζί με την κρατική αρχή καταχώρησης και τους ομοσπονδιακούς εταίρους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είχε ως στόχο «τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και την προστασία των σκληρά κερδισμένων χρημάτων των κατοίκων της Νέας Υόρκης, των οποίων τα προς το ζην εξαρτώνται από τις επηρεαζόμενες εταιρείες».
«Είμαι ευγνώμων που οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έλαβαν μέτρα για να κάνουν ακριβώς αυτό και ελπίζω ότι οι ενέργειες αυτές θα παράσχουν αυξημένη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος. Πολλοί καταθέτες σε αυτές τις τράπεζες είναι μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προωθούν την οικονομία της καινοτομίας, και η επιτυχία τους είναι το κλειδί για την εύρωστη οικονομία της Νέας Υόρκης».
Μετά την αποτυχία της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια στις 10 Μαρτίου, οι τιμές των μετοχών άλλων τραπεζών που απευθύνονται σε εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων της First Republic Bank και της PacWest Bank, σημείωσαν βουτιά. Το κλείσιμο της SVB ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ, ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την κατάρρευση της Washington Mutual κατά την κρίση του 2008.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επισήμανε την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία έχουν αυξηθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ως το βασικό πρόβλημα για τη Silicon Valley Bank. Πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία της SVB που ήταν τοποθετημένα σε ομόλογα του Δημοσίου ή σε ενυπόθηκους τίτλους, έχαναν την αξία τους με κάθε αύξηση των επιτοκίων. Ταυτόχρονα, οι νεοφυείς πελάτες της τράπεζας αντλούσαν όλο και περισσότερο κεφάλαια εν μέσω της σπανιότητας των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Οι ρυθμιστικές αρχές επενέβησαν για να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πελατών, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες, στην SVB και την Signature Bank, προσπαθώντας να καθησυχάσουν το κοινό και να αποτρέψουν ευρύτερες τραπεζικές εκροές σε ιδρύματα που είναι εκτεθειμένα στην τεχνολογία.
Νωρίτερα, στις 8 Μαρτίου, η Silvergate Bank, η οποία επικεντρώθηκε στα κρυπτονομίσματα, γνωστοποίησε επίσης τα σχέδιά της να τερματίσει τις δραστηριότητές της και να χρεοκοπήσει οικειοθελώς. Ο ιδιοκτήτης της, η Silvergate Capital Corporation, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη «υπό το φως των πρόσφατων βιομηχανικών και ρυθμιστικών εξελίξεων». Η Silvergate ανέφερε ότι το σχέδιο εκκαθάρισης περιελάμβανε «την πλήρη αποπληρωμή όλων των καταθέσεων».
Η τράπεζα είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της φερόμενης εμπλοκής της στην κατάρρευση της κρυπτοεπιχείρησης FTX.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece