Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Μια οθόνη δείχνει τους επισκέπτες της 14ης διεθνούς έκθεσης της Κίνας για την δημόσια ασφάλεια, να βιντεοσκοπούνται από κάμερες ασφαλείας τεχνητής νοημοσύνης με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Κίνας στο Πεκίνο, 24 Οκτωβρίου του 2018. (Φωτογραφία από τον NICOLAS ASFOURI / AFP μέσω Getty Images)

Οι τεχνικές παρακολούθησης αναγνώρισης προσώπου, απειλούν τους ανθρώπους στην Κίνα

Πώς θα αισθανόσασταν αν θα έπρεπε να σαρώνεται το πρόσωπό σας στις τουαλέτες πριν πάρετε χαρτί υγείας, να υποβαλόσασταν σε «τεστ αναγνώρισης προσώπου» όταν υποβάλετε αίτηση για υπηρεσίες διαδικτύου, ή να δέχεστε μια ντροπιαστική διαδικτυακή κριτική για την «μη πολιτισμένη συμπεριφορά» σας, επειδή βγήκατε έξω με πιτζάμες; Τι θα λέγατε αν συσκευές καταγραφής τοποθεσίας τοποθετούνταν στα σώματα των παιδιών σας για να παρακολουθούνται οι δραστηριότητές τους στο σχολείο και πέραν αυτού;

Αυτά μπορεί να ακούγονται πολύ παράξενα και υπερβολικά σε ορισμένους. Ωστόσο, είναι αυτό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Κίνα, ως μέρος της καθημερινής ζωής τους.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) έχει επεκτείνει την επιτήρηση και την χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, και δεν υπάρχει αμφιβολία στο γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι και ειδικότερα οι Κινέζοι ανησυχούν πολύ για θέματα ασφάλειας.

Σε μια πρόσφατη ανάλυση της εταιρίας κυβερνοασφάλειας Comparitech, πολλές πόλεις στην Κίνα βρέθηκαν να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό καμερών κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στον κόσμο. Το βασικό εύρημα της έρευνας είναι πως «οι 18 από τις 20 πόλεις με την μεγαλύτερη παρακολούθηση, βρίσκονται στην Κίνα».

Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι το πώς ακριβώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στην Κίνα και σε ποιον βαθμό.

Ένας Κινέζος παραστρατιωτικός αστυνομικός στέκεται μπροστά από κάμερες ασφαλείας στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο στις 8 Απριλίου 2019. Τρεις δεκαετίες μετά την καταστολή εναντίον διαδηλωτών στη πλατεία Τιενανμέν, τα τανκς που βρίσκονταν σε σειρά στην κεντρική λεωφόρο του Πεκίνου έχουν αντικατασταθεί από αμέτρητες κάμερες παρακολούθησης, σκαρφαλωμένες σαν γεράκια σε λάμπες για να κρατούν τον πληθυσμό υπό έλεγχο. (STR / AFP μέσω Getty Images)

 

Σύμφωνα με την Financial Times, το «Κέντρο Έρευνας και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ναντού» στην Κίνα, διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα το 2019 για να λάβει τις απόψεις των ανθρώπων σχετικά με την χρήση κάμερας αναγνώρισης προσώπου. Αν και το 60 με 70 τοις εκατό των ερωτηθέντων θεώρησαν πως οι κάμερες έκαναν τη ζωή τους ασφαλέστερη και ευκολότερη, το 80% των 6.154 ατόμων που ερωτήθηκαν, ανησυχούσαν για διαρροή δεδομένων, ενώ το 57% ανησυχούσε για την τεχνολογία παρακολούθησης των κινήσεών τους, ανέφερε η έρευνα.

Επιτήρηση σε δημόσιους χώρους

Το κινεζικό υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών, έχει καταστήσει υποχρεωτική την παρουσίαση έγκυρης ταυτότητας και προσωπικών πληροφοριών για καταχώρηση κινητού ή σταθερού αριθμού από το 2015. Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του 2019 και μετά, προστέθηκε ένας νέος κανόνας για αναβάθμιση του περιορισμού: Το «τεστ αναγνώρισης προσώπου» είναι υποχρεωτικό για υποβολή αίτησης για νέες υπηρεσίες διαδικτύου ή κινητής τηλεφωνίας, και δεν επιτρέπεται απλή μεταφορά αριθμών κινητού ή σταθερού τηλεφώνου σε άλλο άτομο.

Το κινεζικό υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών δήλωσε πως ο νέος κανόνας τέθηκε σε ισχύ για να «να διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών στον κυβερνοχώρο», όπως ανέφερε το Quartz.

Ωστόσο, ο σχολιαστής με έδρα τις ΗΠΑ Τανγκ Τζινγκγιουάν έχει διαφορετική άποψη. Ο Τανγκ είπε στην Epoch Times πως «ο λόγος που το κινεζικό καθεστώς ζητά από τους ανθρώπους να καταχωρίσουν τις πραγματικές τους ταυτότητες για να χρησιμοποιούν το [κινεζικό] διαδίκτυο, είναι επειδή θέλει να ελέγχει τα λόγια των ανθρώπων».

«Ο νέος κανόνας του κινεζικού υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών σχετικά με τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου για την αναγνώριση χρηστών διαδικτύου, σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί εύκολα να παρακολουθεί τις διαδικτυακές δραστηριότητες των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των ιστότοπων που επισκέπτονται», δήλωσε ο Τανγκ. «Τότε αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται να μοιραστούν τις πραγματικές τους απόψεις στο διαδίκτυο, επειδή τα σχόλιά τους θα μπορούσαν να εκνευρίσουν τις αρχές και θα μπορούσαν να συλληφθούν για αυτό».

Πριν ακόμα η αναγνώριση προσώπου κατά την εγγραφή σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιηθεί, το κινεζικό καθεστώς είχε ήδη εφαρμόσει την τεχνολογία σε δημόσιους χώρους, όπως σε δρόμους και σε δημόσιες τουαλέτες.

Ένας άντρας λειτουργεί έναν αυτόματο διανομέα χαρτιού υγείας που χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιες τουαλέτες στον Ναό του Ουρανού στο Πεκίνο, 21 Μαρτίου 2017. (WANG ZHAO / AFP μέσω Getty Images)

 

Στις δημόσιες τουαλέτες, οι τουρίστες και οι μόνιμοι κάτοικοι πρέπει να σαρώσουν τα πρόσωπά τους για να πάρουν χαρτί υγείας. Για παράδειγμα, τα μηχανήματα που είναι εγκατεστημένα στις τουαλέτες στο πάρκο του Ναού του Ουρανού στο Πεκίνο, θα διανέμουν περίπου 24 ίντσες χαρτιού τουαλέτας σε κάθε άτομο, ανέφερε το BBC.

Για να πάρει κάποιος περισσότερο χαρτί, θα πρέπει να περιμένει εννέα λεπτά πριν σαρώσει ξανά το πρόσωπό του. Ωστόσο, εάν κάποιος χρειάζεται περισσότερο χαρτί υγείας μπορεί να ζητήσει από το προσωπικό όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του πάρκου στην εφημερίδα Beijing Wanbao. Σύμφωνα με το άρθρο του BBC, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπήρχαν επισκέπτες που «γέμιζαν τις τσάντες τους» με υπερβολικές ποσότητες χαρτιού, γεγονός που οδήγησε την διεύθυνση του πάρκου σε αυτό το δραστικό μέτρο.

Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τον εξευτελισμό αυτών που κυκλοφορούν με πιτζάμες σε εξωτερικό χώρο. Τον Ιανουάριο του 2020, η New York Times ανέφερε ότι οι αρχές στην πόλη Σουτζόου στην επαρχία Ανχουί, δημοσίευσαν φωτογραφίες παρακολούθησης των κατοίκων της περιοχής που φορούσαν πιτζάμες σε δημόσιο χώρο. Δημοσιεύθηκαν επίσης τα ονόματά τους, οι αριθμοί ταυτότητάς τους και η τοποθεσία στην οποία έλαβε χώρα η «μη πολιτισμένη συμπεριφορά» τους.

Αφότου οι αρχές έκαναν μια ανάρτηση στο WeChat, μια κινεζική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, για να ασκήσουν κριτική στους κατοίκους για την συμπεριφορά τους, ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου αναστατώθηκαν με τους αξιωματούχους που μοιράστηκαν τα προσωπικά στοιχεία των ανθρώπων στο διαδίκτυο, ενώ άλλοι αμφισβήτησαν το γιατί η χρήση πιτζάμας θεωρείται «μοντέρνα» για διασημότητες αλλά «μη πολιτισμένη» για απλούς ανθρώπους. Οι αρχές αργότερα απολογήθηκαν και διέγραψαν την ανάρτηση.

Μια γυναίκα και ένα κορίτσι με ροζ πιτζάμες περπατούν σε έναν δρόμο στη Σαγκάη στις 31 Ιανουαρίου 2017. (JOHANNES EISELE / AFP μέσω Getty Images)

 

Συστήματα αναγνώρισης προσώπου εγκαταστάθηκαν επίσης σε διασταυρώσεις για να πιάσουν όσους προσπαθούν να περάσουν από μέρη που δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών. Στην επαρχία Σαντόνγκ, όσοι πιάστηκαν να περνούν παράνομα, θα είχαν τον αριθμό ταυτότητάς τους και τη διεύθυνση κατοικίας τους να εμφανίζονται σε μια οθόνη στο πεζοδρόμιο εντός 20 λεπτών και θα τιμωρούνταν. Ωστόσο, θα τους δίνονταν τρεις επιλογές για να επιλέξουν την τιμωρία τους: ένα πρόστιμο 20 γιουέν (2,50 ευρώ), μισή ώρα μαθήματος επάνω στους κανόνες κυκλοφορίας, ή 20 λεπτά βοήθειας από έναν τροχονόμο, όπως αναφέρει το Atlantic.

Συσκευές καταγραφής πάνω σε μαθητές

Παρόλο που είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η αναγνώριση προσώπου χρησιμοποιείται ευρύτερα σε δημόσιους χώρους, είναι πιο δύσκολο να κατανοήσουμε πως μια τέτοιου είδους τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία.

Σύμφωνα με άρθρο του Μαρτίου 2019, το γυμνάσιο Γκουανγκγιά, ένα δημοφιλές σχολείο στην Γκουανγκτζού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, προμηθεύτηκε 3.500 βραχιόλια για μαθητές. Τα βραχιόλια φέρεται να παρακολουθούν τις πληροφορίες των μαθητών, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας τους, της προσέλευσής τους [στο μάθημα], πόσες φορές σήκωσαν τα χέρια τους στην τάξη, καθώς και δεδομένα καρδιακού παλμού, περπατήματος και ύπνου.

Ωστόσο, η απόφαση του σχολείου κατακρίθηκε, όταν στοιχεία που αποκτήθηκαν και κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, έδειξαν πως το σχολείο δαπάνησε 4,85 εκατομμύρια γιουάν (610.821 ευρώ) στο εγχείρημα «έξυπνη πανεπιστημιούπολη».

«Ποια η διαφορά μεταξύ αυτού, και της τοποθέτησης συστημάτων καταγραφής σε φυλακισμένους ή σε σκύλους; Οι μαθητές δεν είναι κρατούμενοι», έγραψε ένας χρήστης του διαδικτύου στο Weibo, μια παρόμοια με το Twitter κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, όπως ανέφερε η Guardian.

Μια κάμερα καταγράφει τις δραστηριότητες σε μια τάξη στο West Point Training Center στο Χανγκτζού, στην επαρχία Ζετζιάνγκ της Κίνας, την 1 Αυγούστου του 2006. (Cancan Chu / Getty Images)

 

Το κοινό εξοργίστηκε, σύμφωνα με την South China Morning Post, αφότου έμαθε ότι οι μαθητές στο Κεντρικό Δημοτικό Σχολείο Χιαοσάν στην επαρχία Ζετζιάνγκ, υποχρεώθηκαν να φορούν κορδέλες στο κεφάλι τους, που σαρώνουν τον εγκέφαλό τους, και λένε στους δασκάλους τους εάν κάποιος μαθητής αποσπάται στη τάξη. Το σχολείο έκτοτε σταμάτησε τη χρήση των κορδελών.

Το 2017, σύμφωνα με αρκετές αναφορές μέσων ενημέρωσης, το ενδέκατο γυμνάσιο του Χανγκτζού στην επαρχία Ζετζιάνγκ, ξεκίνησε τη χρήση του συστήματος αναγνώρισης προσώπου στην καφετέριά του, όπου απαιτούσε από τους μαθητές, να σαρώνουν τα πρόσωπά τους για «ένα δευτερόλεπτο» για να παραλάβουν το φαγητό τους. Το σύστημα εφαρμόστηκε όταν όλο και περισσότεροι μαθητές ξεχνούσαν να φέρνουν τα κουπόνια του μεσημεριανού γεύματός τους.

Ένα χρόνο αργότερα, το ίδιο σχολείο χρησιμοποίησε το σύστημα [αναγνώρισης προσώπου], εγκαθιστώντας τρεις κάμερες παρακολούθησης μπροστά από την τάξη για να καταγράφει τις εκφράσεις από τα πρόσωπα των μαθητών και να παρακολουθεί τη συμμετοχή τους στη τάξη. Ως αποτέλεσμα της αυξημένης παρακολούθησης, αναφέρθηκε πως ορισμένοι μαθητές άρχισαν να δίνουν προσοχή στην τάξη.

Παρακολούθηση «υπόπτων» και πιστών;

Εκτός από την εφαρμογή της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους και σχολεία, το ΚΚΚ επέκτεινε επίσης το σύστημα παρακολούθησης σε σπίτια και προσωπικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2018, από το Bitter Winter, ένα περιοδικό για τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, σε ορισμένες περιοχές, οι κινεζικές αρχές λένε στους κατοίκους της περιοχής να εξοπλίσουν τα ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς τους, όπως τα ποδήλατα, με συσκευές παρακολούθησης τη στιγμή που λαμβάνουν τη νέα τους πινακίδα.

Μια γυναίκα από ένα χωριό στην κομητεία Χουανάν στη πόλη Τζιανμουσί της επαρχίας Χεϊλονγκτζιάνγκ, δήλωσε στο περιοδικό ότι η αστυνομία την απείλησε με κατάσχεση του οχήματός της εάν δεν συμμορφωθεί, προσθέτοντας πως οι κάτοικοι υποχρεώνονται να πληρώσουν 380 γιουάν (48.6 ευρώ) για το τέλος εγκατάστασης.

Αν και οι αρχές σε ορισμένα μέρη δήλωσαν πως ο σκοπός του εξοπλισμού παρακολούθησης είναι για την αποτροπή των κλοπών, η αστυνομία στην κομητεία Χουανάν είπε στους χωρικούς πως ήταν για την παρακολούθηση των κινήσεών τους.

(Φωτογραφίες από την Κίνα / Getty Images)

 

Ένας χωρικός στη Χουανάν, εξοργισμένος από την παρακολούθηση των αρχών, αφαίρεσε τη συσκευή παρακολούθησης από το αντικείμενο που κατείχε. Δύο μέρες αργότερα η αστυνομία εμφανίστηκε και τον απειλούσε με σύλληψη εάν δεν επανατοποθετούσε τη συσκευή.

«Η αστυνομία δεν μπορεί να σε παρακολουθήσει και δεν ήξερε πού ήσουν και τι έκανες», ανέφερε η αστυνομία επανειλημμένα στον άντρα, σύμφωνα με το Bitter Winter.

Στις οικίες, η αύξηση των καμερών παρακολούθησης και των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης, έχει κάνει μερικούς κατοίκους να αισθάνονται σαν να ζουν «σε φυλακή».

«Ξόδεψα το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών μου στην αγορά ενός νέου διαμερίσματος, αλλά τώρα αισθάνομαι ότι μένω σε φυλακή», δήλωσε ένας κάτοικος στη πόλη Λουογιάνγκ της επαρχίας Χενάν. «Πρέπει να περάσω από συρματοπλέγματα με κάμερες παρακολούθησης που υπάρχουν σε όλη τριγύρω την κατοικημένη περιοχή όπου διαμένω, και πρέπει να σαρώσω το πρόσωπό μου  για να μπω μέσα.

Η χρήση συστημάτων αναγνώρισης προσώπου είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη σύλληψη ορισμένων θρησκευόμενων και πιστών.

Ένα μέλος της Εκκλησίας The Church of Almighty God (CAG) σχεδόν συνελήφθη, όταν την ώρα που προσπαθούσε να αποφύγει τη δίωξη, έμεινε στο σπίτι ενός μέλους της εκκλησίας, σε μια «έξυπνη οικιστική κοινότητα», η οποία ήταν εξοπλισμένη με συστήματα αναγνώρισης προσώπου και οχήματος. Η γυναίκα στο παρελθόν είχε αποφύγει την αναγνώριση από το σύστημα, μεταμφιέζοντας τον εαυτό της και εγκαταλείποντας το σπίτι παρέα με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Ωστόσο, μια μέρα είχε έναν πολύ σοβαρό πονόδοντο και βγήκε έξω για να επισκεφτεί ένα γιατρό μόνη της, καθώς ο ιδιοκτήτης δεν ήταν στο σπίτι. Εκείνη τη στιγμή το σύστημα αποτύπωσε την εικόνα της και ενημέρωσε το τμήμα ασφαλείας. Η αστυνομία σύντομα πήγε στην κατοικημένη περιοχή για να ανακρίνει τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Ευτυχώς, η γυναίκα κατάφερε να δραπετεύσει.

Ενώ το μέλος της εκκλησίας The Church of Almighty God κατάφερε να δραπετεύσει από τη σύλληψη, ένας ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ δεν ήταν τόσο τυχερός.

Το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό επίσης και ως Φάλουν Ντάφα, είναι μια εξάσκηση διαλογισμού που βασίζεται στις καθολικές αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας και αποτελείται από πέντε ήρεμες ασκήσεις. Μετά τη παρουσίασή του στο κοινό το 1992, το ήρεμο σύστημα αυτό-βελτίωσης εξασκούνταν από περίπου 70 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Κίνα. Ωστόσο, το κομμουνιστικό καθεστώς, φοβούμενο τη δημοτικότητα της πρακτικής, ξεκίνησε μια βίαιη καταστολή εναντίων της, τον Ιούλιο του 1999. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ασκούμενοι στην Κίνα συνελήφθησαν, τέθηκαν υπό κράτηση και υπέστησαν βάναυσα βασανιστήρια.

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ κάνουν τις ασκήσεις στη πόλη Σενγιάνγκ της επαρχίας Λιαονίνγκ το 1998, πριν την εκστρατεία δίωξης ενάντια στο ήρεμο διαλογιστικό σύστημα, τον Ιούλιο του 1999. (Minghui)

 

Σύμφωνα με το Minghui.org, έναν ιστότοπο με έδρα τις ΗΠΑ που καλύπτει τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ στη Κίνα, η Γουάνγκ Σινρόνγκ, που για τρία χρόνια προσπαθούσε να διαφύγει της δίωξης, συνελήφθη την ώρα που συνόδευε την κουνιάδα της στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία είπε στην οικογένεια της Γουάνγκ, όντας στη λίστα των καταζητούμενων, πως το σύστημα αναγνώρισης προσώπου του νοσοκομείου επικοινώνησε αυτόματα με την αστυνομία όταν την εντόπισε.

Ο Χου Ζιγόνγκ, νομικός και ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων, επίσης συνελήφθη τον Φεβρουάριο όταν αναγνωρίστηκε από κάμερα αναγνώρισης προσώπου. Ο Χου, είχε επικρίνει τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζιμπίνγκ, ζητώντας του να παραιτηθεί λόγο της «αδυναμίας του να χειρίζεται κρίσεις» και του ξεσπάσματος του ιού του ΚΚΚ.

Σύμφωνα με το Radio Free Asia (RFA), o Χου έμενε με φίλους πριν μετακομίσει στο σπίτι του δικηγόρου Γιάνγκ Μπιν. Ο Γιάνγκ και η οικογένειά του επίσης συνελήφθησαν μαζί με τον Χου.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, βρέθηκε στο σπίτι του Γιάνγκ Μπιν καθώς αναγνωρίστηκε από το σύστημα αναγνώρισης προσώπου με τη βοήθεια ανάλυσης δεδομένων», όπως ανέφερε μια πηγή στην RFA.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε