Τρίτη, 26 Νοέ, 2024

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην τηλεοπτική τους αναμέτρηση

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαΐου στο στούντιο της ΕΡΤ μεταξύ των αρχηγών των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων και έξι δημοσιογράφων και η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, οι πολιτικοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε ορισμένο χρόνο σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί από τους ίδιους σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Κουβαρά, συντονιστή του διαλόγου.

Η διάρκεια κάθε ερώτησης ορίστηκε στα τριάντα δευτερόλεπτα και η απάντηση του πολιτικού αρχηγού στο 1,5 λεπτό μάξιμουμ. Επίσης, δόθηκε δικαίωμα για συμπληρωματική/διευκρινιστική ερώτηση για το ίδιο θέμα, διάρκειας 15 δευτερολέπτων και απάντηση 45 δευτερολέπτων.

Με κλήρωση καθορίστηκε ότι  η Σία Κοσιώνη θα ήταν η πρώτη δημοσιογράφος που θα απευθύνει ερώτηση, ενώ ο κύκλος των θεματικών θα έκλεινε με ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

Οι ερωτήσεις κινήθηκαν στο πλαίσιο έξι προαποφασισμένων θεματικών, πάνω στις οποίες οι πολιτικοί τοποθετήθηκαν και παρουσίασαν το πρόγραμμά τους:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
5) Περιβάλλον και Ενέργεια
6) Νέα Γενιά

Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Απαντώντας στην ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) σχετικά με τον πληθωρισμό, καθώς αν και υποχωρεί, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν και αν προγραμματίζει κάτι διαφορετικό ή τι προτίθεται να κάνει ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο και ότι έχει γνώση της πίεσης που δέχονται πολλά νοικοκυριά. Αναφέρθηκε σε τρεις τρόπους παρέμβασης: μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές (όπως για παράδειγμα το  καλάθι του νοικοκυριού), έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών (όπως το market pass) και αυξήσεις των μισθών μαζί με μειώσεις των φόρων. «Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες.» Σε επόμενη ερώτηση για τις τιμές των τροφίμων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι τιμές των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες, γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β΄εξάμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ, δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή.»

Στην πρώτη ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ (ALPHA) στον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν έχει δώσει αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι το πρόγραμμά του «είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Από την αρχή δώσαμε κοστολόγηση του προγράμματός μας. Αλλά πέρα από το κόστος των δαπανών, υπάρχουν και έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία, αλλά θα κοστίσει σε κάποιους που έχουν υπερκέρδη. Θα κοστίσει, ναι, αλλά σε όσους βγάζουν εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης.» Είναι ώρα να πούμε κάποιες αλήθειες στον ελληνικό λαό. Είναι ντροπή αυτοί που έδωσαν πάνω από 10 δισ. σε επιδοτήσεις να μας λένε “Πού θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό 2.000 ευρώ;”»

Ερωτηθείς από τον Παναγιώτη Στάθη (OPEN) για το αν θα υποχωρήσει στο βέτο που έχει βάλει για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ότι θέλει να βάλει ένα τέλος στην παρακμή των τελευταίων χρόνων και να βελτιώσει τη ζωή του ελληνικού λαού. Αναφέρθηκε στην άδικη φορολόγηση και έκανε λόγο για ανάγκη αποτελμάτωσης: «Λέμε ναι στη σταθερότητα και όχι στη στασιμότητα. Πρέπει να πάμε σε μία νέα εποχή». Δήλωσε ότι το πρόγραμμά του κοστολογείται 1 δισ. και εστιάζει στην προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, μεριμνώντας επίσης για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, τις συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ.

Ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1) ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα αν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έχει ένα ρεαλιστικό μοντέλο ανάπτυξης. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ  απάντησε ότι μόνο το Κομμουνιστικό κόμμα έχει ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης, «ρεαλιστικό αν το δούμε από τη σκοπιά του ελληνικού λαού. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, που τα άλλα κόμματα δεν τα ψήφισαν στη Βουλή, αλλά τα αγνόησαν ενώ είναι φιλολαϊκά προγράμματα. Τα φορολογικά έσοδα προέρχονται κατά 95% από τον ελληνικό λαό και το 5% από το μεγάλο κεφάλαιο». Όταν κατηγορήθηκε για δογματισμό και ανεφάρμοστα μέτρα, υποστήριξε ότι είναι ανεφάρμοστα από το μεγάλο κεφάλαιο.

Στην ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (MEGA) για το αν συμφωνεί με τα παράλληλα νομίσματα, ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης απάντησε ότι «κάθε σοβαρή χωρά πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία. Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει. Σας μιλώ σαν επιχειρηματίας. Αν δεν έχω plan b, σημαίνει δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω την καταιγίδα. Ακούω μια πλειοδοσία από όλους αλλά δεν μου λένε που θα βρουν τα λεφτά». Πρότεινε επίσης την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την αλλαγή του φορολογικού μοντέλου: «Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Για το φορολογικό, 15% “φλατ” φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις».  Τέλος, “έστρεψε το δάκτυλο” προς ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια.

Τέλος, η Μάρα Ζαχαρέα (STAR) ρώτησε τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για το ευρώ, ο οποίος τόνισε ότι ένα νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τον λαό και όχι το αντίθετο. «Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ», εξήγησε. Πρόσθεσε ότι η χώρα βαδίζει σε ένα “ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας” χωρίς άμυνες. Όσον αφορά το παράλληλο νόμισμα, τόνισε ότι ποτέ δεν έκανε τέτοια πρόταση: «Ποτέ δεν κατέθεσα ιδέα για παράλληλο νόμισμα, ήταν ιδέα του Σόιμπλε. Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό, παράλληλων πληρωμών, στημένο στο λογισμικό της ΑΑΔΕ.»

Εξωτερική πολιτική και άμυνα

Η Σία Κοσιώνη αναφέρθηκε στο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έτρεξε η κυβέρνηση, παρατηρώντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το στήριξε. Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν η παράταξή του κρίνει ότι το πρόγραμμα δεν χρειάζεται και αν προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις. Η απάντησή του ήταν ότι «πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα. Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν τη θετική εισήγηση της ηγεσίας της Άμυνας.» Δεσμεύτηκε να τηρήσει τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, αλλά διεκδικώντας στο πλαίσιο αυτών των συμβάσεων να ωφεληθεί και η εθνική αμυντική βιομηχανία. Σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων, απάντησε ότι όταν η κυβέρνησή του ανέλαβε την εξουσία, ο φράχτης ήδη υπήρχε, τονίζοντας ότι η λύση βρίσκεται σε ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Όταν ο Αντώνης Σρόιτερ απευθύνθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά με την “απόσταση” που κρατά από τον πρωθυπουργό, εκείνος απάντησε ότι ουδέποτε έχει δεχθεί πρόσκληση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στο εξωτερικό έχει συναντηθεί με 5-6 πολιτικούς αρχηγούς. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου προκαλούν και ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει ενιαία στρατηγική έναντι της Τουρκίας. Πρόβαλε επίσης την άποψη ότι η προστασία των ελληνικών συνόρων, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά, είναι υπόθεση και των Ευρωπαίων φορολογούμενων, οι οποίοι πρέπει να συμβάλλουν και στρατιωτικά και οικονομικά. Ερωτηθείς εάν θα κρατήσει επιφυλακτική στάση απέναντι σε ξένους πολιτικούς, όπως έναντι του κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι άποψή του είναι πως η χώρα χρειάζεται ενεργή εξωτερική πολιτική.

Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα γιατί δεν στήριξε τη συμφωνία για ευρωπαϊκή υποστήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση τουρκικών αντιδράσεων σε ενέργειες της Ελλάδας. Ο κ. Κουτσούμπας απάντησε ότι «οι εξοπλισμοί που έγιναν, για παράδειγμα με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ κτλ., υπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Το να πηγαίνουν τόνοι εξοπλιστικών συστημάτων δεν υπηρετούν την ανάγκη προστασίας της πατρίδας μας. Όλοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες και μας εμποδίζει να αναπτύξουμε ισότιμες σχέσεις με άλλες χώρες.»

Ο Γιώργος Παπαδάκης ζήτησε από τον Κυριάκο Βελόπουλο να διευκρινίσει αν είναι κατά των ΗΠΑ, της Δύσης και του ΝΑΤΟ. Εκείνος σχολίασε ότι «δεν ζούμε στο 1980, όταν υπήρχαν δύο μπλοκ. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος απαιτεί να έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Τόνισε ότι με τη Δύση μόνο έχουμε χάσει ως χώρα, και τόνισε ότι για την Ελληνική Λύση το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον είμαστε». Ερωτηθείς για το πρώτο μέτρο που έπαιρνε ως υπουργός Έθνικής Άμυνας, απάντησε ότι θα φρόντιζε για την επαναφορά των όπλων στα νησιά, τα οποία αποσύρθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ κατ’ απαίτηση της Τουρκίας. Τέλος, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει 172 παραβιάσεις της εκ μέρους των Σκοπίων.

Η Ράνια Τζίμα έθεσε ένα υποθετικό ερώτημα στον Γιάνη Βαρουφάκη: «Αν υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί ομάδα Τούρκων κομάντος καταλαμβάνει ελληνική βραχονησίδα, αν είστε πρωθυπουργός, τι κάνετε;» Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας και πρότεινε να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε -κάτι που δεν έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 1996, όπως υποστήριξε- ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια των συμμάχων της για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Το ίδιο συνέβη και το 1974, στην Κύπρο, συμπλήρωσε. Το μείζον, ωστόσο, συνέχισε, είναι να μην φτάσει η χώρα ως εκεί: «Η αποτροπή είναι το παν». Στην πρόσθετη ερώτηση, τέλος, για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ερωτηθείς από τη Μάρα Ζαχαρέα για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ότι θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι κλήθηκε να διαχειριστεί μια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Σημείωσε ότι με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύθηκαν χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες, κάτι που δημιούργησε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022. Αυτό φιλοδοξεί να πετύχει η παράταξή του ξανά. Υποστήριξε ότι η ΝΔ ενδυνάμωσε τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και ότι η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Τόνισε, τέλος, ότι τα προγράμματα αυτά «δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης». Όσον αφορά τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας, δήλωσε ότι θα σεβαστεί την κρίση του τουρκικού λαού και θα συνομιλήσει με όποιον εκείνος αναδείξει: «Ο τουρκικός αναθεωρητισμός, έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών, πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε.

Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Στην ερώτηση της Σίας Κοσιώνη αν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη να ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε: «Πιστεύω στην ελληνική δικαιοσύνη αλλά δυστυχώς δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα όπως και εκατομμύρια πολίτες. Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα θεσμών. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με άλλα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός που να μας οδηγήσουν σε μία θεσμική κανονικότητα. Είμαστε στον δρόμο να γίνουμε Ουγγαρία.»

Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ γιατί δεν ρισκάρει να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκίνησε διευκρινίζοντας μια θέση του κόμματός του: «Το ΚΚΕ δεν λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας είναι ίδιοι, αλλά ότι έχουν κοινά προγράμματα και κοινές στρατηγικές. Και προς αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα, έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή και στήριξη». Τόνισε ότι το κόμμα του έχει ένα πρόγραμμα και με τη στήριξη του λαού, θα το υλοποιήσει. Για τα υπόλοιπα κόμματα, που κυβερνούν σήμερα, σχολίασε πως λένε στον λαό να κρατά μικρό καλάθι και πως ό,τι δίνουν το κόβουν από αλλού. Όσον αφορά τα οικονομικά του ΚΚΕ, απάντησε ότι το κόμμα δέχεται ελέγχους και από τις εφορίες και από τη Βουλή, ελέγχονται εξονυχιστικά τα πάντα, προσθέτοντας ότι έχουν μόνο αρνηθεί να δώσουν λίστα στο κράτος με αυτούς που τους ενισχύουν.»

Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Κυριάκο Βελόπουλο γιατί δεν ψήφισε τη διάταξη που εμπόδισε την κάθοδο του κόμματος Κασσιδιάρη στη Βουλή. Ο κ. Βελόπουλος δήλωσε αρχικά ότι δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις, συνεχίζοντας: «Έχει δικαίωμα να ψηφίζει (σ.σ. ο Κασσιδιάρης);  Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να του επιτρέπει να κάνει διαγγέλματα μέσα από τις φυλακές. Μόνο ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίζει ποιον θα βάζει εντός ή θα αφήνει εκτός Βουλής. Είναι αδιανόητο να παρακολουθείς την ηγεσία του στρατού και τον πολιτικό σου αντίπαλο. Ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνάδουν. Με ακαταδίωκτα δεν υπάρχει δημοκρατία. Εμείς θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους.» Ερωτηθείς για το εάν οι καταγγελίες που έγιναν για αποστασίες θα επηρεάσουν εκλογικά την Ελληνική Λύση που εμφανίζει κάμψη στις δημοσκοπήσεις, είπε: «Όταν βγαίνει βουλευτής της ΝΔ και λέει ότι θα πάρουμε βουλευτές από άλλα κόμματα, τι χρείαν έχουμε άλλων μαρτύρων; Ήθελα να διαφυλάξω και τον τελευταίο ψηφοφόρο της Ελληνικής Λύσης. Συνεργασία με ένα κόμμα που κάνει απευθείας αναθέσεις, που πρόδωσε τη Μακεδονία, που συζητάει θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να κάνω ποτέ. Μια είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δεν ανοίγουμε τη βεντάλια των θεμάτων.»

Ερωτηθείς από τον Γιώργο Παπαδάκη εάν το ΜέΡΑ25 έχει σχέδιο για τη βελτίωση του κράτους, των θεσμών και της διαφάνειας, όπως το “Δήμητρα” για την οικονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι το κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια, δίνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι τις εφορίες δεν τις ελέγχει η κυβέρνηση. Όσον αφορά τους θεσμούς, τόνισε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους θεσμούς, όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας, προσθέτοντας ότι βασική πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι η σύσταση διαβουλευτικών συμβουλίων, όπου θα λογοδοτούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Σε ερώτηση για το αν πρέπει να είναι αυστηρότερες οι συνέπειες για όσους ζημίωσαν τη χώρα κι αν έχει ο ίδιος λάβει αποφάσεις που ζημίωσαν την Ελλάδα, σημείωσε ότι το ΜέΡΑ25 έχει προτείνει τη δημιουργία ενός σοβαρού σώματος δίωξης πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος, διευκρινίζοντας ότι η δικαιοσύνη δεν έχει τα μέσα για να το κάνει αυτό. Όσον αφορά τα δικά του λάθη, αρκέστηκε να ρωτήσει τον πρωθυπουργό γιατί δείλιασε να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής για το 2015, όπως είχε πει.

Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν σκέφθηκε να παραιτηθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών, υπενθυμίζοντας την παραίτηση του κ. Καραμανλή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο πρωθυπουργός είπε πως όχι, αλλά ότι ανέλαβε τις ευθύνες του, απαλλάσσοντας τους άμεσα υπεύθυνους από τις θέσεις τους και αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να διορθώσει τις αστοχίες που επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες και πρόσθεσε: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη δημοκρατία και δεν έπρεπε να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης. Σύμφωνα με τον Economist η χώρα μας έχει κάνει βήματα μπροστά, παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.»

Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Ερωτηθείς από τη Μάρα Ζαχαρέα για το σύστημα της απλής αναλογικής και αν ο πολίτης πρέπει να ξέρει ποιος θα τον κυβερνήσει και με ποιο πρόγραμμα, σε μια συγκυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η απλή λογική λέει ότι μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματά μας και να κάνουμε συγκλίσεις για να δώσουμε μια απάντηση για την επόμενη μέρα. Τόνισε ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το πρώτο και το τρίτο κόμμα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι βλέπει συγκλίσεις στα προγράμματα των κομμάτων, αλλά αυτές «θα τις δούμε περισσότερο μετά τις εκλογές». Όσον αφορά τη μέχρι τώρα στάση των κομμάτων περί συνεργασιών, χαρακτήρισε απολύτως φυσιολογική την ένταση μεταξύ των κομμάτων πριν από μια εκλογική διαδικασία, ακόμα κι αν τα προγράμματά τους συγκλίνουν. Τέλος, τόνισε ότι το κρίσιμο είναι πως ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα δώσει εικόνα ποιος θέλει να τον κυβερνήσει, επισημαίνοντας ότι αυτός που θα είναι πρώτος, θα έχει και τον πρώτο λόγο.

Η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα αν η παράταξή του σκοπεύει να στηρίξει την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, που έχει υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα. Η δέσμη των μέτρων του ΚΚΕ, πάντως περιλαμβάνει την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι το ΚΚΕ δεν θα δείξει ανοχή σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση, περιλαμβανομένης και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς από τον Αντώνη Σρόιτερ για την αντίθεσή του στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων για τον κορονοϊού και γιατί είναι αντίθετος με τους γάμους ομοφυλοφίλων και τις αμβλώσεις, ο Κυριάκος Βελόπουλος απάντησε ότι είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, έτσι έχει μεγαλώσει και αυτές είναι οι απόψεις του. Ειδικότερα για τις αμβλώσεις, τόνισε ότι μπορεί να είναι αντίθετος, αλλά έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνίδα μάνα. Ωστόσο, λόγω δημογραφικού τόνισε ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι μητέρες. Απαντώντας ξανά για τις απόψεις του, ανέφερε στον δημοσιογράφο ότι «έχουμε μπερδέψει την πρόοδο με το παρά φύσιν ζην».

Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη αν είναι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο και ότι «καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ, πουθενά αλλού. Η όλη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ είναι αποκρουστική, γιατί όλη αυτή η ιστορία δεν γίνεται για να έρθει το Harvard στην Ελλάδα. Γίνεται για να αναβαθμιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς, εκμεταλλευόμενο την υποχρηματοδότηση των δημοσίων. Η ουσία είναι η ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου.»

Σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη για τα προβλήματα του τομέα Υγείας, για τις ελλείψεις σε γιατρούς και τις αναμονές και πώς σκοπεύει να λύσει αυτά τα προβλήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η Υγεία είναι μια από τις τρεις προσωπικές του προτεραιότητες, αν εκλεγεί και την επόμενη τετραετία: «Οι ελλείψεις, οι καθυστερήσεις και τα ράντσα δεν είναι αποδεκτά, έχουμε σχέδιο για την Υγεία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αναμορφώσεις των τμημάτων επειγόντων σε 80 νοσοκομεία, ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, έμφαση στον προσωπικό γιατρό για να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε εκ των υστέρων, κ.ά.» Σε ερώτηση σχετική με το 26,3% των Ελλήνων που ζει κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας και αν είναι λύση τα επιδόματα τα οποία κατήγγειλε παλιότερα ως αντιπολίτευση, απάντησε αρχικά ότι αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί επί της διακυβέρνησής του. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι και πάλι δεν αποδεκτό και πρέπει να μειωθεί, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης των μισθών και της βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης.

Η Ράνια Τζίμα σε ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Μπήκατε με φόρα το 2015 για να καταργήσετε τα μνημόνια, αλλά τελικά την πλήρωσαν οι συνταξιούχοι. Τώρα τους υπόσχεστε επαναφορά της 13ης σύνταξης. Γιατί να σας πιστέψουν;» Απαντώντας ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια πολύ σκληρή μάχη με τους δανειστές και έφερε μια συμφωνία, την οποία υπέβαλλε στην κρίση του ελληνικού λαού: «Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και ο κ. Μητσοτάκης, εκεί που εμείς φέραμε τη 13η σύνταξη την κατάργησε. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα, που δεν ήταν δικό μας, υπήρξε η μέγιστη δυνατή συναίνεση και κατανόηση για να βγάλουμε τη χώρα μας από τα μνημόνια. Και επαναλαμβάνω ότι αυτή την τετραετία έχουν 7 δισ. ευρώ λιγότερα στους συνταξιούχους.»

Στην ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για τις θέσεις του για την Υγεία και για παλαιοκομματικές νοοτροπίες που τυχόν υπάρχουν, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε ότι όποιος είτε κοντά του είτε του κόμματος κινείται κατά του δημοσίου συμφέροντος δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τόνισε ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να ορίζονται μόνο με διαγωνισμό και όχι με κομματικά κριτήρια. Σε ερώτηση για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, απάντησε ότι λευκή επιταγή για αναθεώρηση του άρθρου χωρίς πλαίσιο για τη δημόσια εκπαίδευση δεν θα δοθεί. «Εμείς δεν μπαίνουμε εμπόδιο στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Είναι προτεραιότητά μας, όμως, τα ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια», δήλωσε.

Ενέργεια και περιβάλλον

Η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον Κυριάκο Βελόπουλο αν θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα απείχε από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δεδομένης της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους που είδε η χώρα μας. Ο κ. Βελόπουλος αντέδρασε αναφέροντας τη δυνατότητα των εξορύξεων φυσικού αερίου και πετρελαίου και τους εφοπλιστές που κερδίζουν μεταφέροντας το ρωσικό πετρέλαιο στον Λακωνικό Κόλπο. Δεσμεύτηκε αν σχηματίσει κυβέρνηση να προχωρήσει στις εξορύξεις, τροφοδοτώντας με τα κέρδη τις συντάξεις και τους μισθούς, ακολουθώντας το νορβηγικό παράδειγμα. Ερωτηθείς γιατί δεν έχει στηρίξει ούτε ένα νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), απάντησε ότι «οι πράσινες πηγές ενέργειας δεν αποθηκεύονται, δεν υπάρχει μέθοδος».

Ο Αντώνης Σρόιτερ, απευθυνόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, επεσήμανε ότι το ΜέΡΑ25 λέει “όχι” στο πετρέλαιο και στον λιγνίτη και “ναι” στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες και το υδρογόνο, τα οποία όμως θέλουν χρόνο για να αποδώσουν, θέτοντας το ερώτημα για την πρόταση της παράταξής του για τα επόμενα άμεσα 27 χρόνια. Σε αυτό, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι οι εξορύξεις δεν είναι λύση, γιατί δεν θα λειτουργήσουν άμεσα. Όπως είπε, «το μόνο που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος. Το μέλλον είναι μικρές ανεμογεννήτριες αλουμινίου, που θα δώσουν την αναγκαία ενέργεια για να παράξουμε πράσινο υδρογόνο». Τόνισε ότι θεωρεί τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης το ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάπτυξης δεν έχουν επενδυθεί όλα στην πράσινη ενέργεια. Στην κατηγορία του δημοσιογράφου ότι από τους πολιτικούς αρχηγούς αυτός έχει το μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα, απάντησε ότι ναι μεν έχει η οικογένειά του δύο μηχανές και δύο αυτοκίνητα, αλλά τα δύο τελευταία τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ σπάνια. Κατέληξε λέγοντας ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το πολιτικό κόστος, σε περιπτώσεις που πρέπει να αρνούμαστε τις φερόμενες ως “λύσεις” για το ενεργειακό πρόβλημα  όπως είναι οι εξορύξεις, φέρ’ ειπείν.

Ο Παναγιώτης Στάθης  ανέφερε στον πρωθυπουργό τα χρήματα που έχει διαθέσει η κυβέρνηση προς τους πολίτες στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, σχολιάζοντας πως όταν δίνει τόσα χρήματα μια κυβέρνηση είναι ελάφρυνση και στήριξη των πολιτών, ενώ όταν τα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιστροφή στα μνημόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις εξαιρέσεις των τελευταίων χρόνων από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και για τις παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνησή του όπου και όταν χρειάστηκε: «Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε τις επιχειρήσεις και προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της ενέργειας. Εφεξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό έχει τεράστια σημασία για την επενδυτική βαθμίδα. Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόνο τα δυο από τα εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ (μείωση ΦΠΑ και μείωση ΕΦΚ)  κοστίζουν 4 δισ. ετησίως.» Στην ερώτηση για το αν θεωρεί ένα από τα σημαντικότερα λάθη της κυβέρνησης την αδυναμία εκσυγχρονισμού τον σιδηροδρόμου, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Έγιναν βήματα, αλλά προφανώς είχαμε και αστοχίες.»

Στην ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη για τις μειώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης και τις επιβαρύνσεις και για το πώς θα καλύψει το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι θα σταματήσει τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους και ισχυρούς, ώστε να πάρει ανάσα ο καταναλωτής. Ερωτηθείς για την επαναφορά της ΔΕΗ στον έλεγχο του δημοσίου και αν αυτό θα οδηγήσει σε μικρότερους λογαριασμούς, τόνισε ότι σε δύσκολους καιρούς η ΔΕΗ δεν αύξησε τους λογαριασμούς ούτε μισό ευρώ, αλλά «ο κ. Μητσοτάκης την ιδιωτικοποίησε πριν την έλευση της ενεργειακής κρίσης και τώρα έχει υπερκέρδη, τα οποία καταλήγουν στις τσέπες ορισμένων. Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους», ανέφερε επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή της ΔΕΗ στο κράτος.

Και η ερώτηση της Ράνιας Τζίμα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν σχετική με τη ΔΕΗ και την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει σε αυτό το ζήτημα. Στην απάντησή του, ο κ. Ανδρουλάκης θύμισε ότι αυτή τη στιγμή «το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει στο δημόσιο.  Οι άλλοι [μέτοχοι] δεν μπορούν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία, οπότε το δημόσιο καθορίζει τον πρόεδρο, αλλά και την πολιτική της ΔΕΗ. Αν θέλει το κράτος να έχει μία πιο φιλική προς την κοινωνία πολιτική, μπορεί να το κάνει. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να συνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση, ως κίνηση της οικονομίας μας, με την αποθήκευση στο δίκτυο.  Καταψήφισα το εμπόριο ρύπων γιατί είναι φόρος στον άνθρακα και τον πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες.»

Όταν η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τι θα κάνει το ΚΚΕ για να μπει φρένο στην ανοικοδόμηση, κυρίως στα νησιά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι για να να γίνει αυτό, όπως και για να λυθούν τα προβλήματα με την ενέργεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανοικοδόμηση, απαιτείται άλλου είδους διακυβέρνηση, «μια πραγματική λαϊκή εξουσία. Η πολιτική των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας οδήγησε στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα.» Απαντώντας στο πόσο θεωρεί ότι θα κρατήσει αυτή η κρίση και αν τα υφιστάμενα μέτρα επαρκούν, απάντησε ότι «αν δεν αξιοποιηθούν όλες οι μορφές ενέργειας της χώρας, δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι τι ρότα τραβάς, πώς πας στην ανάπτυξη.»

Νέα γενιά

Για το ζήτημα της ασφάλειας στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που έθεσε η Σία Κοσιώνη, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό, από τότε που επέστρεψα  στην Ελλάδα, για να προσφέρω εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσω, ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,συνθήκες ασφάλειας. Η ασφάλεια δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία όμως. Αυτό είναι ένα όνειδος. Είναι ένα ψέμα. Ασφάλεια σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδεών. Είμαι αρωγός οποιουδήποτε έχει απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του. Το κλίμα εμφύλιου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα Πανεπιστήμια υπονομεύει τη διακίνηση των ιδεών.»

Όταν ο Αντώνης Σρόιτερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνει τη δική του αυτοαξιολόγηση, όπως απαιτείται και από τους εκπαιδευτικούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και έχει ζητήσει συγγνώμη, σχολίασε ότι ένα λάθος είναι σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται και παρατήρησε ότι ο βαθμός στην κυβέρνηση θα μπει τελικά από τον ελληνικό λαό. Δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι θα αξιολογηθούν αυστηρά, αλλά ζήτησε το ίδιο να κάνουν και οι νέοι, δηλαδή να αξιολογήσουν εξίσου αυστηρά όλα τα κόμματα και προσέθεσε ότι οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Ερωτηθείς τι θα απαντούσε ο ίδιος αν ήταν 18 ετών, σε έναν πολιτικό που του δίνει 150 ευρώ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι αυτό που θα κρίνει την ψήφο των νέων, αλλά τα προγράμματα των κομμάτων. Κάλεσε δε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ για να αξιολογηθούν, επισημαίνοντας ότι δεν θα πάρει πάνω από τρεις ημέρες.

Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη δέσμευσή του να καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Απαντώντας ο κ. Τσίπρας  είπε: «Τόσα χρόνια είχαμε εξετάσεις χωρίς ελάχιστη βάση. Τόσοι υπουργοί περάσαν και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Το αν θα γράψεις 8 ή αν θα γράψεις 12 εξαρτάται από το πόσο δύσκολα είναι τα θέματα. Και η ελάχιστη βάση εισαγωγής μπήκε όχι μόνο για να μειωθεί τεχνηέντως ο αριθμός των εισαχθέντων, αλλά και για να αυγατίσει ο αριθμός που πάει στα ιδιωτικά κολέγια. Το λέμε τόσα χρόνια ότι πρέπει να καταργηθεί. Κι αν καταργηθεί, τον Σεπτέμβριο θα περάσουν 20.000 παιδιά στα Πανεπιστήμια.» Στην ερώτηση για το ποιο πολιτικό πρόσωπο ανάμεσα στον Α. Παπανδρέου, τον Χ. Φλωράκη ή τον Λ. Κύρκο θεωρεί σημείο αναφοράς , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κληρονομιάς του Α. Παπανδρέου και ότι δεν θέλει να κάνει το ίδιο με τον κ. Κουτσούμπα για τον κ. Φλωράκη. Ωστόσο, τόνισε πως τα «συνθήματα γίνονται επίκαιρα γιατί η ζωή τα κάνει επίκαιρα» και πως σήμερα τα έχει κάνει επίκαιρα η “Δεξιά του κ. Μητσοτάκη”. «Αυτό που μπορεί να σώσει το λαό είναι η ενότητα», κατέληξε.

Ο Γιώργος Παπαδάκης ανέφερε ότι ο πονοκέφαλος όλων των κομμάτων είναι η ψήφος των νέων και ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη εάν πιστεύει ότι οι νέοι είναι αδιάφοροι για την πολιτική ή αν τελικά είναι ξεπερασμένες οι αντιλήψεις των πολιτικών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι το κύριο πρόβλημα των νέων είναι το μέλλον τους, το ότι έχουν «πολλά εφόδια, αλλά όχι ευκαιρίες. Πρέπει να βελτιώσουμε το μέλλον όσων έχουν μείνει ακόμη εδώ και να κάνουμε ό,τι μπορούμε να αναστρέψουμε το brain drain (διαφυγή ανθρώπινου κεφαλαίου). Χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη, με θέσεις εργασίας και σοβαρές επενδύσεις.» Ερωτηθείς για μια αναφορά του για φυλάκιση των υπευθύνων για τις υποκλοπές και την απόδοση ευθυνών στον Κ. Μητσοτάκη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπει φυλακή ο πρωθυπουργός, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το μόνο που ζητά είναι να εφαρμοστεί και στη χώρα μας αυτό που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η ποινική δίωξη των υπευθύνων.

Η Ράνια Τζίμα παρατήρησε στον Δημήτρη Κουτσούμπα ότι το κόμμα του χαρακτηρίζει κάθε κυβέρνηση που έχουμε ως μια κακή κυβέρνηση και κάθε επόμενη ως χειρότερη από την προηγούμενη και αρνείται να μπει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, δείχνοντας μηδενική ανοχή και μη προσφέροντας καμία εναλλακτική, καταλήγοντας στο ερώτημα μήπως αυτή η στάση σπρώχνει στην αποχή. Στην απάντηση του, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι «η νέα γενιά έχει και γνώση και πείρα γιατί έζησε στην πανδημία, ενώ πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα για τα Τέμπη. Για αυτό και τους λέμε να πάνε να ψηφίσουν. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Τα τελευταία χρόνια η κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Λέμε στη νέα γενιά να πάει να ψηφίσει.»

H Μάρα Ζαχαρέα τόνισε στον Κυριάκο Βελόπουλο ότι οι νέοι είναι οι πιο δύσκολοι ψηφοφόροι, επεσήμανε την τάση των κομμάτων να εκμεταλλευτούν το τελευταίο διάστημα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ρώτησε αν αυτό φέρνει τους νέους πιο κοντά στην πολιτική. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης απάντησε ότι «είναι δύσκολο κάποιος που λέει επί 12 χρόνια ψέματα να κοροϊδέψει τους νέους. Αυτό που ενοχλεί τους νέους είναι ο κομματικός σωλήνας. Ο νέος βλέπει ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία και αυτό είναι το χειρότερο έγκλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς αν τον ενοχλεί που οι νέοι που δουλεύουν ως εποχικοί ίσως δεν καταφέρουν να ψηφίσουν, ο κ. Βελόπουλος τόνισε ότι είναι ό,τι χειρότερο, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να πιέσουν τους παλαιότερους ώστε να αλλάξουν τα πράγματα.

(πηγή: capital.gr)

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε