Σάββατο, 06 Ιούλ, 2024
Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Τεοντόρο Λόκσιν Τζούνιορ (A) συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι (Δ) στο Τόκιο, στις 9 Απριλίου 2022. (Rodrigo Reyes Marin AFP μέσω Getty Images)

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ιαπωνίας θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους των Φιλιππίνων καθώς η επιθετικότητα του Πεκίνου αυξάνεται

Οι τέσσερις αξιωματούχοι θα «συζητήσουν διμερή θέματα και θέματα άμυνας και ασφάλειας που επηρεάζουν την περιοχή και θα ανταλλάξουν απόψεις για τοπικά και διεθνή ζητήματα».

Η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες θα συζητήσουν θέματα ασφάλειας στη Μανίλα την επόμενη εβδομάδα εν μέσω της αυξανόμενης επιθετικότητας του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα και ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα θα συναντηθούν στις 8 Ιουλίου με τους ομολόγους τους των Φιλιππίνων, Ενρίκε Μανάλο και Γκιλμπερτό Τεοντόρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, γνωστή και ως συνάντηση 2+2, οι τέσσερις αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν «διμερή θέματα και θέματα άμυνας και ασφάλειας που επηρεάζουν την περιοχή και να ανταλλάξουν απόψεις για τοπικά και διεθνή ζητήματα», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων σε ανακοίνωσή του στις 28 Ιουνίου. Οι δύο χώρες σχεδιάζουν επίσης να συζητήσουν τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση 2+2 μεταξύ Τόκιο και Μανίλα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο το 2022.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία διαπραγματεύονται μια Συμφωνία Αμοιβαίας Πρόσβασης (Reciprocal Access Agreement-RAA) που θα εμβαθύνει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο βασικών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ασία. Η συμφωνία θα επιτρέπει στις στρατιωτικές τους δυνάμεις να επισκέπτονται το έδαφος της άλλης.

Ο Ιάπωνας νομοθέτης και πρώην υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μανίλα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι ελπίζει ότι ένα σύμφωνο RAA θα «σημειώσει ταχεία πρόοδο» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών υψηλού επιπέδου.

Οι Φιλιππίνες ενισχύουν τους δεσμούς τους με τις γειτονικές και άλλες χώρες για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιθετικότητα του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος στην περιοχή.

Η τελευταία σύγκρουση Κίνας-Φιλιππίνων σημειώθηκε στις 17 Ιουνίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Μανίλα δήλωσε ότι η κινεζική ακτοφυλακή προέβη σε επικίνδυνο «σκόπιμο εμβολισμό υψηλής ταχύτητας» για να εμποδίσει τις Φιλιππίνες να παραδώσουν τρόφιμα στους στρατιώτες της που βρίσκονταν σε ανθρωπιστική αποστολή σε ένα φυλάκιο.

Μετά το περιστατικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν τις «ακλόνητες δεσμεύσεις» τους προς τις Φιλιππίνες βάσει της συνθήκης αμοιβαίας άμυνας του 1951 μεταξύ των δύο χωρών, η οποία απαιτεί από τα έθνη να αλληλοϋποστηρίζονται σε περίπτωση που κάποια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση. Η Ουάσινγκτον καταδίκασε τις «επικίνδυνες και ανεύθυνες ενέργειες του Πεκίνου να αρνηθεί στις Φιλιππίνες να εκτελέσουν μια νόμιμη θαλάσσια επιχείρηση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κάλεσαν επίσης τους Φιλιππινέζους ομολόγους τους για να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ έναντι των Φιλιππίνων.

Η Ιαπωνία εξέφρασε την ανησυχία της για το περιστατικό.

Όπως και η Μανίλα, το Τόκιο έχει επίσης μια μακροχρόνια εδαφική διαμάχη με το Πεκίνο.

Τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνία μίλησε εναντίον του Πεκίνου μετά την είσοδο τεσσάρων οπλισμένων πλοίων της κινεζικής ακτοφυλακής στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Το Τόκιο ελέγχει τα αμφισβητούμενα νησιά, τα οποία αποκαλεί νησιά Σενκάκου, αλλά το Πεκίνο διεκδικεί επίσης την περιοχή και τα αποκαλεί νησιά Ντιαογιού. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν το 2012, όταν η ιαπωνική κυβέρνηση αγόρασε ορισμένα νησιά από ιδιώτη Ιάπωνα ιδιοκτήτη.

Τον Μάιο, η Ιαπωνία δήλωσε ότι η κινεζική ακτοφυλακή είχε εισέλθει στα ύδατα κοντά στα υπό ιαπωνικό έλεγχο αμφισβητούμενα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα για 158 συνεχόμενες ημέρες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 157 ημερών, που είχε σημειωθεί το 2021.

Τον Απρίλιο, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων και των Ηνωμένων Πολιτειών συναντήθηκαν σε τριμερή σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον. Δήλωσαν ότι αντιτίθενται στις επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου και στην παράνομη διεκδίκηση σχεδόν ολόκληρης της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Οι τρεις ηγέτες κάλεσαν επίσης την Κίνα να ακολουθήσει την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου του 2016, το οποίο δήλωσε ότι οι θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας στερούνται νομικής βάσης βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Εκφράζουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για την επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ανησυχούμε επίσης για τη στρατιωτικοποίηση των διεκδικούμενων χαρακτηριστικών και τις παράνομες θαλάσσιες διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφεραν οι τρεις χώρες σε κοινή δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής.

Οι τρεις ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι ακτοφυλακές τους σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τριμερή άσκηση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού το επόμενο έτος και να καθιερώσουν διάλογο για την ενίσχυση της μελλοντικής συνεργασίας.

Τον περασμένο μήνα, η Σάντρα Ούντκιρκ, διευθύντρια του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν και de facto πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες του κινεζικού κομμουνιστικού καθεστώτος στα διεθνή ύδατα της περιοχής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση, αν δεν γίνει σωστή εκτίμηση.

Από τον Aaron Pan

 

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε