Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία έγιναν οι τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσαν τους περιορισμούς που σχετίζονται με το COVID-19, με τις τρεις χώρες να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Η περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων έρχεται καθώς η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν καταργήσει τους εγχώριους κανόνες COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των διαβατηρίων εμβολιασμού σε ορισμένες περιπτώσεις.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανακοίνωσε ότι η χώρα θα άρει όλους τους περιορισμούς που αφορούν την COVID-19 μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Η Μάριν δήλωσε ότι η άρση των περιορισμών θα πρέπει να γίνει σταδιακά, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να επιβαρύνει «σχετικά πολύ» τους νοσοκομειακούς πόρους. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλω να τους εγκαταλείψουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με δημοσιογράφους, όπως αναφέρουν οι Helsinki Times.
«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί τον επόμενο Δεκέμβριο. Αλλά υποσχεθήκαμε στους πολίτες της Δανίας ότι θα έχουμε περιορισμούς μόνο εάν είναι πραγματικά απαραίτητοι και θα τους άρουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Δανίας Μάγκνους Χέουνικκε στο CNN στα τέλη Ιανουαρίου. «Αυτό είναι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή».
Τα διαβατήρια εμβολιασμού COVID-19 για εστιατόρια, μπαρ και άλλους χώρους, καθώς και οι εντολές για μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, λήγουν σε όλη τη σκανδιναβική χώρα, πρόσθεσε. Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήρε όλους τους περιορισμούς στις 10 Σεπτεμβρίου.
Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τον τερματισμό ορισμένων περιορισμών που σχετίζονται με την COVID-19 στην Αγγλία, όπως τα διαβατήρια, οι εντολές για μάσκες και οι περιορισμοί στην εργασία. Οι κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας ανακοίνωσαν επίσης τότε την άρση ορισμένων περιορισμών που αφορούσαν την Όμικρον, αν και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και τα πάσα COVID θα παραμείνουν σε ισχύ.
Λίγες ημέρες αργότερα, η ηγεσία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την άρση των πιστοποιητικών COVID-19, της κοινωνικής αποστασιοποίησης, των ορίων χωρητικότητας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μιχόλ Μάρτιν είχε δηλώσει τότε: «Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και εμείς οι Ιρλανδοί είμαστε πιο κοινωνικοί από τους περισσότερους. Καθώς προσβλέπουμε στην άνοιξη, πρέπει να ξαναδούμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να δούμε ο ένας τον άλλον να χαμογελάει. Πρέπει να τραγουδήσουμε ξανά».
Στις 20 Ιανουαρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέντρο Σάντσεζ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσεγγίσει την COVID-19 με τον ίδιο τρόπο που προσεγγίζει τη γρίπη, καθώς συχνές μελέτες και δεδομένα έχουν δείξει ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πολύ λιγότερο ιογενής από τις προηγούμενες παραλλαγές.
«Αυτό που λέμε είναι ότι τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να σκεφτούμε, χωρίς δισταγμό και σύμφωνα με όσα μας λέει η επιστήμη, πώς να διαχειριστούμε την πανδημία με διαφορετικές παραμέτρους», δήλωσε στις 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Associated Press.
Αλλά στην Αυστρία, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα έναν αμφιλεγόμενο νόμο που εισάγει μια εθνική εντολή για το εμβόλιο COVID-19 για τους ενήλικες, η οποία περιλαμβάνει πρόστιμα. Όσοι δεν έχουν αποδείξεις εμβολιασμού ή απαλλαγής αντιμετωπίζουν αρχικό πρόστιμο 600 ευρώ και πρόσθετα πρόστιμα έως 3.600 ευρώ. Τα άτομα μπορούν να τιμωρούνται με πρόστιμο έως και τέσσερις φορές ετησίως και ο νόμος θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2024.