Μια ομάδα πίεσης κατηγόρησε πρόσφατα τις κινεζικές κρατικές εταιρείες ότι είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του στρατού της Μιανμάρ. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες πολίτες της άλλοτε Βιρμανίας οργάνωσαν πρόσφατα διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα ενώ πιστεύουν πως το Πεκίνο ήταν πίσω από αυτό, παρόλο που η κινεζική πρεσβεία αρνήθηκε επανειλημμένα τον ισχυρισμό.
Επικαλούμενη έρευνα από την ομάδα πίεσης «Justice For Myanmar», το Radio Free Asia (RFA) ανέφερε ότι οι πέντε μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού του στρατού της Μιανμάρ είναι η China North Industries Group (NORINCO), η Aviation Industry Corp. of China (AVIC ), η China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC), η China Aerospace Science & Industry Corp. (CASIC) και η China National Aero-Technology Import & Export Corporation (CATIC).
Περισσότεροι από δέκα ακόμα προμηθευτές χρηματοδοτοτούνται από την Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ. Εκπρόσωπος της «Justice For Myanmar» δήλωσε ότι όπλα που προμήθευσε η NORINCO στο Τατμαντάου (το επίσημο όνομα των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ) χρησιμοποιήθηκαν έναντι άοπλων πολιτών εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση του RFA.
Ο στρατός είπε ότι πραγματοποίησε το πραξικόπημα λόγω φερόμενης εκλογικής νοθείας κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών εκλογών τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Το πολιτικό κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο Εθνικός Δημοκρατικός Συνασπισμός, είχε κερδίσει θριαμβευτικά. Ο στρατός τοποθέτησε τον επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, 64 ετών, υπεύθυνο για τη χώρα.
Ο Ζανγκ Σενγκτσί, πρόεδρος της Ένωσης Αρωγής Μιανμάρ-Βιρμανίας, δήλωσε στο RFA ότι είναι κοινό μυστικό ότι οι κινεζικές εταιρίες πωλούν όπλα στον στρατό της Μιανμάρ εδώ και πολύ καιρό.
Ο Ζανγκ είπε, «πριν από δέκα χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση μετακίνησε τη γραμμή άμυνάς της νότια της επαρχίας Γιουνάν και προς την βόρεια Μιανμάρ. … Θεωρεί ολόκληρη τη Μιανμάρ ως ζώνη ασφαλείας».
Πιστεύει ότι το κινεζικό καθεστώς δεν είναι πρόθυμο να δεχτεί ότι «η Μιανμάρ έχει στραφεί προς τις ΗΠΑ [υπό δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση]», σύμφωνα με το RFA.
Αν και το Πεκίνο δεν έχει δείξει ανοιχτά την υποστήριξή του στο στρατιωτικό πραξικόπημα, ο βιρμανικός λαός πιστεύει ότι το Κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς βρίσκεται πίσω από αυτό και μάλιστα εμπλέκεται άμεσα.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την κινεζική πρεσβεία στη Γιανγκόν τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ στις 17 Φεβρουαρίου, κρατώντας πανό και αφίσες που κατηγορούν το Πεκίνο και χλευάζουν τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης. Μια φωτογραφία του Reuters δείχνει μια ομάδα διαδηλωτών που κρατούσαν αφίσες με τον Σι να απεικονίζεται ως μαριονέτα που χειραγωγεί τον αρχηγό του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ. Στις αφίσες έγραφε: «Παρακαλώ σταματήστε να βοηθάτε τον στρατό!»
Μετά το πραξικόπημα, η δυσαρέσκεια του βιρμανικού λαού με το κινεζικό καθεστώς βαθαίνει, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Οι φήμες στο διαδίκτυο άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ότι η Κίνα βοηθά τον στρατό, όπως ισχυρισμοί ότι κινεζικά αεροσκάφη μεταφέρουν τεχνικούς στη Μιανμάρ, η Κίνα έχει βοηθήσει τη Μιανμάρ να κατασκευάσει τείχος προστασίας του διαδίκτυο και Κινέζοι στρατιώτες εμφανίστηκαν στους δρόμους της Μιανμάρ.
Στις 10 Φεβρουαρίου, η κινεζική πρεσβεία στη Μιανμάρ εξέδωσε δήλωση στο Facebook, αναφέροντας ότι τα κινέζικα αεροσκάφοι που πρόσφατα πέταξαν στη Μιανμάρ δεν μετέφεραν τεχνικό προσωπικό, αλλά μετέφεραν προϊόντα όπως θαλασσινά. Ωστόσο, ο βιρμανικός λαός δεν πείστηκε και η δήλωση έγινε στόχος χλευασμού. Μερικοί έχουν ερμηνεύσει το «seafood» (θαλασσινά) ως ακρωνύμιο για το «Software Engineering Approach for Offshore and Outsourced Development», (Τεχνολογίες πληροφορικής προσέγγισης για υπεράκτια και εξωτερική ανάπτυξη), ανέφερε το RFA.
Στις 15 Φεβρουαρίου, ο Κινέζος πρέσβης στη Μιανμάρ επίσημα αρνήθηκε ξανά τους ισχυρισμούς αυτούς σε συνέντευξη που έδωσε στα εθνικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece