Έλλειψη τροφίμων. Κουπόνια τροφίμων. Επισιτιστικές εξεγέρσεις και μαζικές επιδρομές.
Όλα αυτά έρχονται -και μάλιστα σύντομα, λέει ο Μάικ Άνταμς, επιστήμονας τροφίμων με έδρα το Τέξας και podcaster γνωστός με το όνομα «Health Ranger» , ο οποίος βλέπει τρομερά γεγονότα να εκτυλίσσονται στην Αμερική σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η συμβουλή του: οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν τώρα.
«Αυτό που πρέπει πραγματικά να προσέξετε είναι ο πληθωρισμός των τροφίμων», δήλωσε ο Άνταμς.
«Η γνώμη μου είναι ότι θα δούμε επισιτιστικές εξεγέρσεις στην Αμερική πριν από το τέλος του έτους. Θα δούμε μαζικές επιδρομές στα παντοπωλεία -ιδιαίτερα για τα προϊόντα κρέατος.
«Τα παντοπωλεία θα αντιδράσουν με αυξημένη ασφάλεια και σημεία ελέγχου. Κάποια στιγμή, πιθανότατα θα δούμε μια προσπάθεια για έλεγχο των τιμών και δελτίο τροφίμων.
«Και όχι σε όλα – σε ορισμένα είδη πραγμάτων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το δελτίο θα προσπαθήσουν να το επιβάλουν με μια εφαρμογή διαβατηρίου εμβολιασμού που θα γίνει εφαρμογή δελτίου τροφίμων», δήλωσε ο Άνταμς στην Epoch Times.
Ο Άνταμς δεν είναι ο μόνος που κάνει προβλέψεις για δύσκολους καιρούς που έρχονται στην Αμερική -και στον κόσμο.
Με την παραγωγή τροφίμων να λυγίζει κάτω από το βάρος του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, της εκτόξευσης του κόστους των καυσίμων και της έλλειψης λιπασμάτων, πολλά από αυτά που έρχονται είναι ήδη «ενσωματωμένα».
Άγονο έδαφος
Στη Βόρεια Αμερική πριν από δύο χρόνια, το λίπασμα για μια εμπορική φάρμα 1.000 στρεμμάτων κόστιζε περίπου 200 δολάρια το στρέμμα, δήλωσε ο Άνταμς. Αυτή τη στιγμή, με την ανοιξιάτικη σπορά, οι αγρότες μπορούν να περιμένουν να πληρώσουν 1.200 έως 2.000 δολάρια το στρέμμα.
Και οι καταναλωτές θα το πληρώσουν με υψηλότερες τιμές για τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
«Πολλοί αγρότες αποφασίζουν να μην φυτέψουν. Επιπλέον, οι τιμές των καυσίμων ντίζελ και η έλλειψη καυσίμων ντίζελ υπεισέρχονται στην εξίσωση για το αν θα πρέπει να φυτέψουν», δήλωσε ο Άνταμς.
Το αποτέλεσμα, είπε, είναι ότι λιγότεροι αγρότες φυτεύουν, πράγμα που σημαίνει λιγότερα τρόφιμα για όλους.
Ως επιστήμονας τροφίμων, ο Άνταμς είναι μεγάλος υποστηρικτής των καθαρών, βιολογικά καλλιεργούμενων τροφίμων, απαλλαγμένων από βαρέα μέταλλα, τα οποία διαθέτει μέσω της διαδικτυακής πώλησης των «Ranger Buckets». Η ζήτηση για τα προϊόντα του είναι εξαιρετικά υψηλή από τότε που ξεκίνησαν τα lockdown του COVID-19 το 2020.
Ο Άνταμς δήλωσε ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο έξι έως οκτώ εβδομάδες για την παραγωγή 2.000 κουτιών, τα οποία συνήθως εξαντλούνται μέσα σε 30 λεπτά έως τρεις ώρες.
Ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ζήτηση για τρόφιμα επιβίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί μεταξύ πολλών εθνικών προμηθευτών.
«Η αλυσίδα εφοδιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να καταρρέει. Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται τέσσερα δρομολόγια σε διαφορετικά καταστήματα ειδών σπιτιού για ανταλλακτικά για να κάνουν επισκευές στο σπίτι, αντί όλες οι ανάγκες τους να βρίσκονται σε ένα κατάστημα», δήλωσε η Λόρι Χαντ στο Practical Preppers στη Νότια Καρολίνα.
«Αυτό κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό επεκτείνεται στα πάντα: τρόφιμα, βιβλία, ηλιακό εξοπλισμό -και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ουκρανία είναι πηγή κρίσιμων πρώτων υλών για την ηλιακή βιομηχανία, αυτό θα γίνει πολύ χειρότερο τους επόμενους μήνες», δήλωσε στην Epoch Times.
«Πολλοί από τους πελάτες μας κινούνται προς την ενεργειακή ανεξαρτησία και αυτό δημιουργεί μια κατάσταση μεγαλύτερης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς. Προτρέπουμε τους πελάτες μας να είναι προετοιμασμένοι για μια αναμονή 2-4 μηνών για να συγκεντρώσουν όλα τα εξαρτήματα που χρειάζονται για τα συστήματά τους. Πολλοί τεχνικοί εγκατάστασης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μας λένε ότι βιώνουν το ίδιο».
Ο Μπάιρον Γουόκερ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Survival Frog στο Ντένβερ, δήλωσε στην Epoch Times: «Έχουμε ζοριστεί με τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τα πράγματα φαίνεται να χειροτερεύουν».
Η Allied Marketing Research (AMR) ανέφερε ότι η παγκόσμια αγορά έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, η οποία αποτιμήθηκε σε 75,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, αναμένεται να φτάσει τα 423 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.
«Παράγοντες όπως η αύξηση της ανάγκης για λύσεις ασφάλειας και προστασίας, λόγω της αύξησης των φυσικών καταστροφών και των τρομοκρατικών επιθέσεων, η εφαρμογή ρυθμιστικών πολιτικών για τη δημόσια ασφάλεια και η ανάγκη για ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης οδηγούν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η AMR στην ιστοσελίδα της.
«Επιπλέον, η έξαρση των έξυπνων πόλεων αναμένεται να οδηγήσει στην υιοθέτηση έξυπνων συστημάτων εκκένωσης και συστημάτων επιτήρησης, τροφοδοτώντας έτσι την ανάπτυξη της αγοράς διαχείρισης συμβάντων και έκτακτης ανάγκης».
Οι αυξήσεις των τιμών «ήρθαν για να μείνουν»
Τις τελευταίες εβδομάδες οι «preppers» επιβίωσης του YouTube, όπως το City Prepping και το Alaska Prepper, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι δύσκολες στιγμές είναι ακριβώς μπροστά μας.
Ο Ματ ο «Magic Prepper», στη Βόρεια Ντακότα, δήλωσε ότι το να είσαι προετοιμασμένος συνεχίζει να γίνεται mainstream ως «οικονομικό και σπάνιο είδος» ενόψει των σημερινών παγκόσμιων γεγονότων.
«Με τα ζητήματα παραγωγής τροφίμων, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, την αργή οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις μιας υπερπόντιας σύγκρουσης, φαίνεται μάλλον σαφές ότι οι ελλείψεις, οι διαταραχές και οι αυξήσεις των τιμών είναι εδώ για να μείνουν», δήλωσε ο Ματ στην Epoch Times.
Είπε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την ετοιμότητα σε περίπτωση πυρηνικής, βιολογικής ή χημικής επίθεσης.
«Με τη σύγκρουση να δημιουργεί ασταθή ρητορική από πολλές παγκόσμιες υπερδυνάμεις, βρισκόμαστε πιο κοντά σε ένα τέτοιο γεγονός από οποιοδήποτε άλλο σημείο της πρόσφατης ιστορίας», δήλωσε ο Ματ. «Λειτουργώ με την παραδοχή ότι υπάρχει και πιθανότατα θα υπάρχει πάντα περισσότερος χρόνος για προετοιμασία».
Παρόλα αυτά, η κατάσταση ετοιμότητας είναι «εκθετικά περιορισμένη» από το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να προετοιμαστεί κανείς, καθώς και από άλλους παράγοντες, είπε.
«Κάθε δολάριο που ξοδεύεται σήμερα αξίζει λιγότερο σε αξία για την προετοιμασία από ένα δολάριο που θα είχατε ξοδέψει πριν από τρία χρόνια. Επομένως, περιμένοντας να ξεκινήσετε, θα είστε εγγενώς σε θέση να προετοιμαστείτε όλο και λιγότερο.
«Αυτό είναι πιο προφανές όταν το συσχετίζετε με είδη όπως τα πυρομαχικά. Η προμήθειά τους τώρα σας παρέχει οπουδήποτε από 50 τοις εκατό [έως] 75 τοις εκατό λιγότερα πυρομαχικά για το ίδιο ποσό που ξοδεύατε γι’ αυτά πριν από τρία χρόνια.
«Ακόμη και αν βρεθούμε εν μέσω μιας πλήρους οικονομικής κατάρρευσης ή μιας θερμής σύγκρουσης, η εκπαίδευση και η εκμάθηση δεξιοτήτων θα είναι πιθανότατα ακόμη προσβάσιμες», δήλωσε.
Η ετοιμότητα απαιτεί επίσης την ικανότητα δικτύωσης και επικοινωνίας, την ύπαρξη προμηθειών σε επαρκή ποσότητα, μια «προστατευμένη» τοποθεσία και γνώσεις σχετικά με το πώς να επιβιώσουμε από μια οικονομική κατάρρευση.
«Έχω προτείνει να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, ανεξάρτητα από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται σήμερα. Αν τα πράγματα τελικά καταρρεύσουν σε σημείο που να πρέπει να βασιστούμε στις προσπάθειες ετοιμότητας που καταβάλλουμε, θα έχουμε προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορούσαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή.
«Κάνω κάθε μέρα τηλεφωνήματα, ραντεβού και σχέδια για να προσπαθήσω να ενισχύσω την προσωπική μου ετοιμότητα», δήλωσε ο Ματ.
Δεδομένου του οικονομικού προστατευτισμού της διακοπής των εξαγωγών τροφίμων από χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία, η παγκόσμια προσφορά σιτηρών θα περιοριστεί σημαντικά, δήλωσε ο Άνταμς.
Αυτό, είπε, θα οδηγήσει στις «πιο ακραίες ελλείψεις τροφίμων που έχουμε δει στη ζωή μας».
Καλύτερα τώρα παρά ποτέ
«Θα ξεκινήσει περίπου τον Αύγουστο και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Πολλά από αυτά εξαρτώνται από τις οικονομικές αποφάσεις του [προέδρου Τζο] Μπάιντεν σχετικά με το αν θα επιτρέψει στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να ολοκληρώσουν τους αγωγούς και να κάνουν περισσότερες γεωτρήσεις. Αν δεν το κάνει, θα δούμε ακόμη περισσότερες ελλείψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023».
Μέσα από το χάος, ωστόσο, ο Άνταμς προβλέπει την αφύπνιση της ελευθερίας και της αυτοδυναμίας στον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούμε και παράγουμε τρόφιμα.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μια στιγμή “κόκκινου χαπιού” για τους ανθρώπους του κόσμου, ότι πρέπει να είναι πιο αυτοδύναμοι. Χρειαζόμαστε αποκέντρωση της παραγωγής τροφίμων. Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της αποκέντρωσης – των τροφίμων που καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο».
Τα κακά νέα είναι ότι μόνο το 5% περίπου των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένοι. Αλλά «όσο περισσότεροι άνθρωποι προετοιμάζονται, τόσο λιγότερο πανικοβάλλονται όταν εμφανίζονται ελλείψεις», δήλωσε ο Άνταμς.