Εν αναμονή της σημερινής συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, για συνομιλίες που έπονται της συζήτησης Τραμπ-Πούτιν σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ παρατήρησε χθες Κυριακή, σε ανάρτησή του στο Truth Social, ότι «ο πρόεδρος Ζελένσκι μπορεί να λήξει άμεσα τον πόλεμο, αν το επιθυμεί».
Προϋπόθεση, όπως δήλωσε, η παραίτησή του από την ανάκτηση της Κριμαίας, την οποία είχε «παραχωρήσει ο Ομπάμα το 2014 στους Ρώσους» και ο αποκλεισμός του ενδεχομένου της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Ορισμένα πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ», συμπλήρωσε.
Σε διαφορετική ανάρτηση χαρακτήρισε τη σημερινή «μεγάλη μέρα», καθώς πρόκειται να δεχθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες που μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον για περαιτέρω συνομιλίες. Μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα παρίστανται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κηρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρήντριχ Μερτς, η Ιταλίδα προωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στούμπε, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούττε, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Γουίτκοφ: Αλλαγή παιχνιδιού
Ο ειδικός απεσταλμένος του Ντ. Τραμπ, Στηβ Γουίτκοφ, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου, δήλωσε ότι ο δεύτερος συγκατατέθηκε – για πρώτη φορά – στην παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία τύπου ΝΑΤΟ, ως μέρος μίας πιθανής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή του CNN State of the Union, ότι η Ρωσία φάνηκε πρόθυμη να αποδεχθεί το είδος της εγγύησης ασφάλειας που προσφέρει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ στα μέλη του – ο οποίος είναι και ο λόγος που η Ουκρανία επεδίωξε εξαρχής την ένταξή της στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Το Άρθρο 5 προβλέπει ότι εάν ένα μέλος της Συμμαχίας δεχθεί στρατιωτική επίθεση από μία τρίτη χώρα, η επίθεση αυτή θεωρείται επίθεση σε όλα τα μέλη της, τα οποία καλούνται να δράσουν αναλόγως και να συνδράμουν το μέλος που δέχεται την επίθεση.
Σύμφωνα με τον Γουίτκοφ, η αποδοχή αυτού του είδους της παροχής εγγυήσεων στην Ουκρανία εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας «αλλάζει το παιχνίδι».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ να παρέχει αυτού του είδους τις εγγυήσεις στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες, την Κυριακή 17 Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι «η ‘συμμαχία των προθύμων’, περιλαμβανομένης της ΕΕ, είναι έτοιμη να επωμιστεί το δικό της μερίδιο ευθύνης».
Ο Β. Ζελένσκι, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κίνησή τους, σημειώνοντας ωστόσο ότι πολλές λεπτομέρειες είναι ακόμη ασαφείς, ιδίως όσον αφορά τον ρόλο του κάθε εταίρου, και τονίζοντας τη σημασία της καλής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.
Ρούμπιο: Οι περαιτέρω κυρώσεις δεν θα είναι εποικοδομητικές
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ABC This Week, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο έκανε αναφορά σε επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση μη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, παρατήρησε ότι μία τέτοια προοπτική είναι απευκταία. Κατά τον ίδιο, περαιτέρω κυρώσεις δεν θα συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά αντιθέτως θα τραυματίσουν τη διαπραγματευτική διάθεση των Ρώσων, υποβαθμίζοντας σοβαρά τις πιθανότητες για ουσιαστικό διάλογο.
Όπως επεσήμανε, οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη από μία τελική συμφωνία και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να καλυφθεί μέχρι εκείνο το σημείο και πολλά εμπόδια να ξεπεραστούν. «Η πρόοδος εστιάζεται κυρίως στο ότι εντοπίστηκαν πιθανά σημεία συμφωνίας. Εντούτοις, υπάρχουν και πολλά σημεία δυσαρμονίας», δήλωσε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του CNN State of the Union, ανέφερε ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία θα πετύχουν όλους τους στόχους τους. «Όταν μία πλευρά παίρνει όλα όσα θέλει, τότε μιλάμε για παράδοση. Αλλά αυτός ο πόλεμος δεν αναμένεται να λήξει σύντομα με την παράδοση της μίας ή της άλλης πλευράς», σημείωσε.
Στην εκπομπή του Fox New Sunday Morning Features, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σχολίασε ότι η παραχώρηση εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία είναι πολύ σημαντική κίνηση εκ μέρους του Τραμπ, και πολύ μεγάλη παραχώρηση, δηλωτική τού πόσο επιθυμεί την ειρήνη ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφέροντας ότι είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στόχος είναι η εξεύρεση σημείων προς διαπραγμάτευση σε μελλοντικές συνομιλίες με τη Μόσχα.
Το ζήτημα της ανταλλαγής εδαφών θα αποτελέσει επίσης εστιακό σημείο της σημερινής συνάντησης, σύμφωνα με τον Στηβ Γουίτκοφ, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν μπορούσε να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής, στις 15 Αυγούστου, πριν από διαβούλευση με τους Ουκρανούς. Δηλώνει αισιόδοξος, ωστόσο, θεωρώντας ότι για πρώτη φορά οι αντιμαχόμενες πλευρές φαίνεται να βρίσκονται σε τροχιά σύγκλισης.
«Ο πρόεδρος [Τραμπ] σέβεται το αίτημα της Ουκρανίας να μην κλείσει συμφωνία χωρίς τη δική της συμμετοχή· αυτός είναι και ο λόγος που κινείται άμεσα», παρατηρεί αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση.
Των Aldgra Fredly & Jacob Burg, με πληροφορίες από το Associated Press