Σάββατο, 12 Ιούλ, 2025
Κάτοικοι εκκενώνουν την πόλη Ιρπίν, βόρεια του Κιέβου. Ουκρανία, 10 Μαρτίου 2022. (Aris Messinis/AFP μέσω Getty Images)

Ουκρανία: Σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αποτιμά το Κίεβο το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας από τον πόλεμο

Η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριετούς πολέμου που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος θα κοστίσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μια χρονική περίοδο 14 ετών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ σε διαδικτυακή ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, που διεξάγεται στη Ρώμη.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κίεβο εξετάζει τη δημιουργία δύο ταμείων ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ένα ταμείο θα διαχειρίζεται το Κίεβο και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί στο εξωτερικό ύψους 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ένα δεύτερο — ύψους 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων — θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες επενδυτές, είπε.

Oil-painting-ntdtv

Ο Σμιχάλ κάλεσε τους συμμάχους της χώρας να διαθέσουν πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν το έλλειμμα στον ουκρανικό προϋπολογισμό για τα έτη 2026 και 2027.

Υπό συνθήκες ειρήνης και χωρίς να περιλαμβάνεται η κατασκευή όπλων, η συντήρηση του ουκρανικού στρατού κοστίζει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία βασίζεται στο ότι το 50% αυτού του ποσού θα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ουκρανία πολεμά τους Ρώσους εισβολείς από τον Φεβρουάριο του 2022. Πάνω από το ήμισυ του προϋπολογισμού της χρηματοδοτείται από το εξωτερικό.

Πριν από τον πόλεμο, η χώρα ήταν η φτωχότερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε