Δευτέρα, 30 Δεκ, 2024
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, Γαλλία, στις 8 Ιουνίου 2021. (Jean-Francois Badias/Pool μέσω Reuters)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Με την πάροδο του χρόνου, η Ουκρανία θα ανήκει στην ΕΕ»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο Euronews σε συνέντευξή της την Κυριακή ότι με την πάροδο του χρόνου η Ουκρανία «ανήκει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η ΕΕ θέλει τη χώρα ως μέλος.

Τα σχόλια της φον ντερ Λάιεν έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση των Βρυξελλών ότι θα παράσχουν περίπου 500 εκατ. ευρώ σε όπλα και περαιτέρω βοήθεια στον ουκρανικό στρατό, την απαγόρευση των μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ΕΕ, καθώς και την απαγόρευση της εισόδου ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

«Υπάρχει ισχυρή αλληλεγγύη με την Ουκρανία. Μοιράζονται τις αξίες μας, υπερασπίζονται τις αρχές μας. Θέλουν να έχουν μια ειρηνική δημοκρατία και η Ρωσία επιτίθεται σε αυτό», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στο γαλλικό δίκτυο.

«Έχουμε μια διαδικασία με την Ουκρανία που είναι, για παράδειγμα, η ενσωμάτωση της ουκρανικής αγοράς στην ενιαία αγορά. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία, για παράδειγμα, στο ενεργειακό δίκτυο».

«Τόσα πολλά θέματα στα οποία συνεργαζόμαστε πολύ στενά και μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου, μας ανήκουν. Είναι ένας από εμάς και τους θέλουμε μέσα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε επίσης στο Twitter αργά το βράδυ της Κυριακής ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη φον ντερ Λάιεν, όπου οι δύο τους μίλησαν για «συγκεκριμένεςαποφάσεις σχετικά με την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, τη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια και την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax-Ukraine με έδρα το Κίεβο μετέδωσε το Σάββατο ότι ο Ζελένσκι πίεσε την ΕΕ, καθώς και το ΝΑΤΟ, για ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας.

«Πριν από οκτώ χρόνια, οι Ουκρανοί έκαναν την επιλογή τους, πολλοί έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτήν. Είναι πραγματικά δυνατόν οκτώ χρόνια μετά από αυτό, η Ουκρανία να ζητά συνεχώς την αναγνώριση της ευρωπαϊκής προοπτικής;» δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Από το 2014, η Ρωσική Ομοσπονδία πείθει ότι έχουμε επιλέξει τον λάθος δρόμο και ότι κανείς δεν μας περιμένει στην Ευρώπη. Δεν θα έπρεπε η Ευρώπη να λέει συνεχώς και να δικαιολογεί με πράξεις ότι αυτό δεν ισχύει; Δεν είναι η ΕΕ που πρέπει να πει σήμερα: οι πολίτες μας έχουν θετική στάση απέναντι στην είσοδο της Ουκρανίας στην Ένωση; Γιατί αποφεύγουμε αυτό το ερώτημα; Δεν αξίζει η Ουκρανία άμεσες, ειλικρινείς απαντήσεις;» δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Αυτό ισχύει και για το ΝΑΤΟ. Μας λένε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή. Αλλά προς το παρόν, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ξένους», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Τα σχόλια της επικεφαλής της ΕΕ φον ντερ Λάιεν αναμφίβολα θα εξοργίσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πιστεύει ότι η Ρωσία έχει ιστορικές αξιώσεις επί της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας της Ουκρανίας και το χρησιμοποίησε, εν μέρει, ως λόγο για να εισβάλει στο πρώην σοβιετικό κράτος.

Ενώ ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η εισβολή της Ρωσίας δεν φαίνεται να έχει πάει όπως είχε σχεδιάσει το Κρεμλίνο και ότι η στρατιωτική της προέλαση ήταν πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, η κατάσταση παραμένει ασαφής.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τις τελευταίες ημέρες τους κατοίκους του Κιέβου να φτιάξουν βόμβες μολότοφ και μοίρασαν χιλιάδες τουφέκια στους ντόπιους για να προστατεύσουν τη χώρα από την εισβολή υπό την ηγεσία της Μόσχας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο Facebook την Κυριακή ότι θα ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, αφού προηγουμένως είχε αρνηθεί τις προτάσεις της Μόσχας για ειρηνευτικές συνομιλίες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχο του Πούτιν, και συμφώνησε να στείλει αντιπροσωπεία στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας «χωρίς προαπαιτούμενα».

«Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική αντιπροσωπεία χωρίς προαπαιτούμενα στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, κοντά στον ποταμό Πρίπιατ», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Όμως η φον ντερ Λάιεν την Κυριακή, αναφερόμενη σε τέτοιες ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη στον Πούτιν «έχει σπάσει και διαβρωθεί εντελώς».

«Φυσικά, είναι σημαντικό η ουκρανική πλευρά να συμφωνήσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες και οι συνθήκες να είναι καλές για την ουκρανική πλευρά. Σε γενικές γραμμές, είναι πάντα καλύτερο να έχουμε ειρηνευτικές συνομιλίες παρά να έχουμε μάχη. Αλλά η εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Πούτιν είναι εντελώς διαλυμένη και διαβρωμένη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε