Δευτέρα, 10 Μαρ, 2025
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι 100 πρώτες ημέρες στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη για τις 100 πρώτες ημέρες στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων για θέματα της επικαιρότητας, για τις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, αλλά και για το νέο σχέδιο για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης.

Η πρόεδρος στην ομιλία της αναφέρθηκε σε όλα όσα έχουν γίνει αυτούς τους μήνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εστιάζοντας στον ορισμό του πρώτου Επιτρόπου Άμυνας, στην Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας, την Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία, το Σχέδιο Δράσης για προσιτή ενέργεια, τους δύο στρατηγικούς διαλόγους στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και στον τομέα του χάλυβα.

Όπως είπε στην έναρξη της ομιλίας της, «οι γεωπολιτικές μετατοπίσεις κλονίζουν συμμαχίες, βεβαιότητες δεκαετιών καταρρέουν και εξακολουθούμε να έχουμε έναν κτηνώδη πόλεμο που μαίνεται στα σύνορά μας. Δηλώνουμε την πορεία που είχαμε χαράξει στους πολιτικούς προσανατολισμούς, στηριζόμενοι πάντα στους τρεις πυλώνες: την ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία.»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στην οικοδόμηση νέων εταιρικών σχέσεων και την ενίσχυση των παλαιών με χώρες και περιοχές μικρές και μεγάλες. «Η σύναψη αυτών των συνεργασιών είναι απαραίτητη, επειδή μάθαμε με τον πολύ σκληρό τρόπο ότι η προμήθεια προϊόντων που χρειαζόμαστε από εταίρους που εμπιστευόμαστε είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τις υπερβολικές εξαρτήσεις ή να αποφύγουμε τα τρωτά σημεία και τους εκβιασμούς.»

Το σχέδιο «Rearm Europe», η Ιταλία και οι εκτός ΕΕ χώρες

Η φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι η ιδέα πίσω από το σχέδιο «Rearm Europe» είναι «ότι πρέπει να απελευθερώσουμε το πλήρες δυναμικό μας μπροστά σε συγκεκριμένες απειλές και αν μπορέσουμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες με παρόμοιο πνεύμα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία ή ο Καναδάς, το δυναμικό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Θα δρομολογήσουμε νέες δέσμες μέτρων για την περαιτέρω απλούστευση των κανόνων και τη μείωση της γραφειοκρατίας, μεταξύ άλλων και στον τομέα της άμυνας.»

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέσα στο Μάρτιο «θα παρουσιάσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, διότι μόνο μια αποτελεσματική, βαθιά και ρευστή κεφαλαιαγορά μπορεί να μετατρέψει τις αποταμιεύσεις σε επενδύσεις που τόσο πολύ χρειάζονται».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συγκαλέσει και το πρώτο Κολλέγιο Ασφαλείας. «Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα μέλη του σώματος θα λαμβάνουν τακτικές ενημερώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας, είτε πρόκειται για την εσωτερική είτε για την εξωτερική ασφάλεια, αλλά και για την ενέργεια, την αμυντική έρευνα, σκεφτείτε το εμπόριο στον κυβερνοχώρο και τις ξένες παρεμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρωτήθηκε και για τη δήλωση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ότι διαφωνεί με το όνομα «Rearm Europe» που δόθηκε στο σχέδιο για τον «Επανεξοπλισμό» της Ευρώπης λέγοντας ότι «το όνομα περιγράφει αυτό που συμβαίνει, την ιστορία της ανάπτυξης της άμυνας των επενδύσεων και των δαπανών», ενώ θα υπάρξει και σχέδιο που θα ονομάζεται « Security Action For Europe», τονίζοντας την ανάγκη για μια πιο προσεκτική διαχείριση της δημόσιας εικόνας αυτών των πρωτοβουλιών.

Η ίδια έδωσε και εξηγήσεις για το τι περιλαμβάνει το «αγοράστε ευρωπαϊκά» στην άμυνα, λέγοντας ότι «πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα πώς θα το διαμορφώσουμε, χρειαζόμαστε επειγόντως να το κάνουμε πράξη», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για την Ευρώπη, δείχνοντας το παράδειγμα της Ουκρανίας και την παραγωγή drone εν μέσω πολέμου, λέγοντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων για τις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, για το γεγονός ότι δεν υπήρξε συνάντηση Τραμπ με φον ντερ Λάιεν, με την ίδια να μιλάει για διαφωνίες, αλλά και να εστιάζει στην ιστορικά στενή σχέση των δυο πλευρών. Πιο συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ δήλωσε πως «οι ΗΠΑ είναι σύμμαχός μας, περισσότερα από 80 χρόνια είναι ο πιο στενός σύμμαχός μας και στις δύσκολες στιγμές. Υπάρχουν διαφορές για κάποια θέματα, θα πρέπει να βρούμε κοινά σημεία. Προφανώς, το μοντέλο που είχαμε για 25-30 χρόνια, ίσως και περισσότερα, δεν ήταν σωστό. Ο όγκος της ευθύνης για την άμυνα πρέπει να είναι στους ώμους μας. Αυτός είναι ο στόχος του σχεδίου για την άμυνα. Είμαστε σύμμαχοι, αλλά οι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν ευθύνες.»

Για τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο, δήλωσε ότι «η προσωπική συνάντηση θα γίνει όταν έρθει η ώρα».

«Σαφώς διαφορετική η σχέση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, από τη σχέση της Ευρώπης με την Κίνα», ήταν η απάντησή της σε σχετική ερώτηση.

Σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό σύστημα για τις επιστροφές

Ένας ακόμα πυλώνας πάνω στον οποίο εργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το ευρωπαϊκό σύστημα για τις επιστροφές, με την ίδια να δηλώνει ότι «οι επιστροφές αποτελούν βασικό στοιχείο του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

»Θα προτείνουμε κοινούς κανόνες για τις επιστροφές με τη νέα ευρωπαϊκή εντολή επιστροφής και την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων επιστροφής από τα κράτη-μέλη. Θέλουμε λοιπόν να θέσουμε σε εφαρμογή ένα πραγματικά ευρωπαϊκό σύστημα για τις επιστροφές, προτείνοντας έναν κανονισμό με απλούστερους και σαφέστερους κανόνες, αποτρέποντας τη διαφυγή και διευκολύνοντας την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα παραμονής», τονίζοντας ότι για «όσους επιστρέφονται με τη βία θα εκδοθεί απαγόρευση εισόδου και θα είμαστε πιο αυστηροί».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε