Το Ουζμπεκιστάν συμφώνησε να καλύψει το κόστος για την απέλαση 131 μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα από το αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) των ΗΠΑ στις 30 Απριλίου. Πέρα από Ουζμπέκους, η πτήση επαναπατρισμού περιλάμβανε και πολίτες από το Καζακστάν και το Κιργιστάν, που επίσης ζούσαν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, συνεχάρη μέσω γραπτής της δήλωσης τον Ουζμπέκο πρόεδρο, Σαβκάτ Μιρζιγιάεφ, για τη συνεργασία στην επιστροφή των μεταναστών στις πατρίδες τους. «Αναγνωρίζουμε τη σημαντική ηγετική στάση του προέδρου Μιρζιγιάεφ, που στήριξε την επιστροφή 131 παράτυπων αλλοδαπών στη χώρα τους. Προσβλέπουμε σε ακόμη στενότερη συνεργασία για την ενίσχυση της κοινής ασφάλειας και την εδραίωση της νομιμότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ με ξένες χώρες, στοχεύοντας στην αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής. Πρόκειται για ακόμη μια συντονισμένη επιχείρηση στο πλαίσιο των εντατικών προσπαθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
Ως παραδείγματα πετυχημένων συμπράξεων με τρίτες χώρες, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επικαλέστηκε τη συμφωνία Τραμπ με την Κολομβία, η οποία πλέον αποδέχεται μετανάστες που απελαύνει η Ουάσιγκτον. Παράλληλα, η συνεργασία με το Ελ Σαλβαδόρ περιλαμβάνει τη μεταφορά και κράτηση ατόμων που φέρονται να ανήκουν σε εγκληματικές οργανώσεις ή και έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε μάλιστα οικονομική ενίσχυση 6 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ προς το Ελ Σαλβαδόρ για τη φιλοξενία των συγκεκριμένων κρατουμένων επί ένα έτος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Μέχρι στιγμής, σχεδόν 300 ξένοι που η αμερικανική πλευρά συνέδεσε με τις εγκληματικές οργανώσεις Tren de Aragua και MS-13 – οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές – έχουν επιστραφεί στο Ελ Σαλβαδόρ.
Κατά τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, η τρέχουσα αμερικανική διοίκηση έχει ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 142.000 απελάσεις. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, οι καθημερινές επαφές στα σύνορα έχουν μειωθεί κατά 95% από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Τραμπ.
«Οι ενέργειες αυτές αποτυπώνουν το όραμα και τη στρατηγική του προέδρου Τραμπ για ισχυρή διπλωματική συνεργασία και επαναφορά της μεταναστευτικής τάξης, διασφαλίζοντας ότι όσοι διαμένουν παράνομα στις ΗΠΑ επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους. Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή», σχολίασε το αμερικανικό υπουργείο.
Τα μέτρα απέλασης έχουν πάντως προκαλέσει προσφυγές στα αμερικανικά δικαστήρια. Πρόσφατα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής περιόρισε ουσιαστικά την ικανότητα της αμερικανικής διοίκησης να προχωρά σε άμεσες απελάσεις παρατύπων μεταναστών που κρατούνται στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, οι κρατούμενοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν πιθανούς φόβους για την προσωπική τους ασφάλεια πριν απελαθούν στο Ελ Σαλβαδόρ ή σε άλλες χώρες πέραν της καταγωγής τους. Η απόφαση αυτή ήρθε στον απόηχο καταγγελιών οργανώσεων προστασίας δικαιωμάτων ότι η κυβέρνηση Τραμπ παραβίασε προηγούμενη δικαστική εντολή αναφορικά με την απέλαση Βενεζουελάνων.
Έντονη κριτική εκφράζουν οι Δημοκρατικοί σχετικά με τη διαχείριση των απελάσεων. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, ομάδα βουλευτών ταξίδεψε στο Ελ Σαλβαδόρ και απαίτησε την απελευθέρωση του Κιλμάρ Αμπρέγκο Γκαρσία, υποστηρίζοντας πως απελάθηκε παρανόμως, κατά παράβαση δικαστικής απόφασης.
Ανώτατοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, πάντως, επεσήμαναν ότι ο Αμπρέγκο Γκαρσία ζούσε παράνομα στις ΗΠΑ πριν την απέλασή του, ήταν μέλος της MS-13 και αντιμετώπιζε κατηγορίες για διακίνηση ανθρώπων και ενδοοικογενειακή βία.
Στις αρχές Απριλίου, ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε τη διοίκηση Τραμπ να διευκολύνει την επιστροφή του Αμπρέγκο Γκαρσία στις ΗΠΑ, όμως ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναΐμπ Μπουκέλε, έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν προτίθεται να συναινέσει.
Πηγή: NTD News