Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τιμά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 1948. Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, υιοθετώντας την αντίστοιχη πρωτοβουλία του ΠΟΥ, που προτρέπει τα κράτη να στηρίξουν τις μητέρες και τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, τίθενται γερά θεμέλια για υγιείς οικογένειες, διασφαλίζοντας ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους μας.
Ο ΠΙΣ στηρίζει την απόφαση κάθε γυναίκας που επιθυμεί να γίνει μητέρα και καλεί την πολιτεία να παρέχει καλύτερες συνθήκες στις εργαζόμενες νέες μητέρες, μεγαλύτερη οικονομική στήριξη σε μονογονεϊκές οικογένειες και σε νέα ζευγάρια που επιλέγουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, καθώς και πληρέστερη ενημέρωση για ζητήματα γονιμότητας και περιγεννητικής υγείας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αναδεικνύει τη σημασία της βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, ώστε η κοινή ζωή τους να ξεκινά χωρίς προβλήματα υγείας και δυσκολίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Ο σωστός προγεννητικός έλεγχος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις φάσεις της κύησης και η ενημέρωση για τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού και του θηλασμού αποτελούν υποχρεώσεις της πολιτείας προς όλες τις γυναίκες, οι οποίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν με πλήρη ενημέρωση.
Στην Ελλάδα, οι τοκετοί είναι ασφαλείς και οι περιγεννητικοί θάνατοι βρεφών εξαιρετικά σπάνιοι. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παγκοσμίως 300.000 γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, ενώ 2 εκατομμύρια έμβρυα ή βρέφη έως ενός μηνός πεθαίνουν εξαιτίας κακών χειρισμών, αμέλειας, ανεπαρκούς υγιεινής ή φτώχειας.
«Καθήκον όλων μας είναι, βελτιώνοντας περαιτέρω τις δικές μας συνθήκες, να στρέψουμε το βλέμμα και στους ανθρώπους του Τρίτου Κόσμου, οι οποίοι βιώνουν αυτές τις τραγωδίες», αναφέρει ο ΠΙΣ.