Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Άνθρωποι περπατούν μπροστά από χαλάσματα κτιρίων μετά από τον καταστροφικό σεισμό στην πόλη Τζιντέρις, στην επαρχία Χαλέπι της Συρίας, στις 9 Φεβρουαρίου 2023. (Ghaith Alsayed/AP Photo)

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο σεισμός στη Συρία προκάλεσε ζημιές 5.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Συρία υπέστη ζημιές ύψους περίπου 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ισχυρό σεισμό του περασμένου μήνα που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τα βόρεια τμήματα της εμπόλεμης χώρας.

Από τον σεισμό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 6.000 στη Συρία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται και εκατοντάδες χιλιάδες έμειναν άστεγοι.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι το επίπεδο των ζημιών στη Συρία ανέρχεται σε περίπου 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.

Η βόρεια επαρχία της Συρίας, το Χαλέπι, ήταν η πιο σοβαρά πληγείσα περιοχή, αντιπροσωπεύοντας το 45% των συνολικών ζημιών στη Συρία και ανερχόμενη σε ζημιές ύψους περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, σοβαρά επλήγη η περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες στα βορειοδυτικά, όπου ζουν περίπου 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είχαν εκτοπιστεί στο παρελθόν από τον πόλεμο της Συρίας.

Το Χαλέπι ακολουθήθηκε από τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, με εκτιμώμενες ζημιές ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τη Λατάκια, περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση, με 549 εκατομμύρια δολάρια.

Ο σεισμός επιδείνωσε επίσης μυριάδες άλλα προβλήματα στη Συρία, όπου ο σχεδόν 12ετής εμφύλιος πόλεμος έχει σκοτώσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει εκτοπίσει το ήμισυ του προπολεμικού πληθυσμού της χώρας, που ανερχόταν σε 23 εκατομμύρια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας γύρω από την προκαταρκτική της εκτίμηση.

«Η καταστροφή θα προκαλέσει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που θα επιβαρύνει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης της Συρίας», δήλωσε ο Τζεν-Κρίστοφερ Κάρρετ, επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μέση Ανατολή.

Οι ζημιές που αξιολογούνται στην έκθεση περιλαμβάνουν τόσο στον οικιστικό όσο και στον μη οικιστικό τομέα, όπως άμεσες ζημιές σε κτίρια και κατασκευές, καθώς και ζημιές σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χαρακτηριστούν.

Σε προηγούμενη έκθεση αξιολόγησης, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε στις 27 Φεβρουαρίου ότι οι ζημιές στην Τουρκία από τον σεισμό του περασμένου μήνα εκτιμώνται σε 34,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε