Δάκρυα έτρεχαν στα μάτια του 5χρονου παιδιού κάθε φορά που έβλεπε άλλα παιδιά να τρώνε σνακ – μια πολυτέλεια για το αγόρι από τότε που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 στα τέλη Ιανουαρίου. Η διάγνωση ήρθε 1,5 μήνα αφότου έλαβε τη δεύτερη δόση του κινεζικού εμβολίου COVID-19.
Σημάδια από τρυπήματα γεμίζουν κάθε δάχτυλο και στα δύο χέρια του αγοριού λόγω του συνεχούς τσιμπήματος των δαχτύλων που απαιτείται για την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα του, σύμφωνα με τον πατέρα του. Παίρνει τέσσερις δόσεις ινσουλίνης κάθε μέρα και κάθε γεύμα ζυγίζεται και μετριέται για τους υδατάνθρακες.
Το αγόρι ανήκει σε μια ομάδα 600 με 1.000 παιδιών από την Κίνα που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 μεταξύ του περασμένου Οκτωβρίου και του Μαΐου, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν οι γονείς αυτής της ομάδας. Το Πεκίνο εγκαινίασε μια πανεθνική εκστρατεία στα τέλη Οκτωβρίου για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 3 έως 11 ετών -η ηλικιακή ομάδα που καλύπτει τους περισσότερους διαβητικούς ασθενείς.
Στις 31 Μαΐου, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, οι γονείς τους έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν την προσοχή του κοινού.
«Αρχικά δεν το συνδέσαμε με τα εμβόλια, αλλά σκεπτόμενοι ξανά και ξανά, τα παιδιά μας δεν είχαν καμία αλλαγή στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή τους, η μόνη αλλαγή ήταν να κάνουν το εμβόλιο, και εμφάνισαν συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό», έγραψαν στην επιστολή που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε έναν ιστότοπο που διαχειρίζεται ο Wei Boxing, ένας Κινέζος ακτιβιστής στον τομέα της υγείας.
Η επιστολή είχε πάνω από 300.000 προβολές και 800 σχόλια μέχρι τις 11 Ιουνίου. Πολλοί σχολιαστές ήταν ανήσυχοι γονείς που έλεγαν ότι βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση. Άφησαν τους αριθμούς τηλεφώνου τους και ζήτησαν να προστεθούν σε μια ομάδα στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat που περιείχε ανθρώπους που είχαν δηλώσει ότι οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους είχαν βιώσει σοβαρές παρενέργειες μετά τη λήψη των κινεζικών εμβολίων COVID-19.
Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον εαυτό του και καταστρέφει τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα χαρακτηριστικά σημάδια του περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, συχνή ούρηση, ακούσια απώλεια βάρους, ευερεθιστότητα, πείνα, κόπωση και θολή όραση. Αναπτύσσεται συνήθως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ιδίως σε άτομα ηλικίας περίπου 13 και 14 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τόσο τα γονίδια όσο και η έκθεση σε ιούς και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη νόσο.
Η επιστολή των γονέων ήρθε μήνες μετά τον ισχυρισμό εκατοντάδων γονέων ότι τα εμβόλια COVID-19 προκάλεσαν στα παιδιά τους λευχαιμία. Πολλά από τα άτομα που διαγνώστηκαν με λευχαιμία είναι ηλικίας μεταξύ 3 και 11 ετών.
Στην Κίνα, περίπου το 86,4% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 3 και 11 ετών και όλα τα άτομα ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Οι γονείς των πρόσφατα διαγνωσμένων διαβητικών παιδιών δήλωσαν ότι αρχικά ξεκίνησαν μια ομάδα στο WeChat για να μοιραστούν συμβουλές θεραπείας. Ξεκίνησαν δύο ακόμη ομάδες αφού τα μέλη της πρώτης ομάδας αυξήθηκαν σε 500 μέλη, το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος για μια ομάδα WeChat. Περίπου 600 από αυτούς έχουν καταχωρίσει τα πραγματικά τους ονόματα στην ομάδα, σύμφωνα με την ανοιχτή επιστολή.
Χαμένη παιδική ηλικία
Το 5χρονο αγόρι έκανε την πρώτη του δόση που κανόνισε ο παιδικός του σταθμός στις 5 Νοεμβρίου, ενώ ακολούθησε και δεύτερη δόση ένα μήνα αργότερα. Άρχισε να παρουσιάζει αυξημένη δίψα και συχνή ούρηση από τις 15 Ιανουαρίου, δήλωσε ο πατέρας του.
Ήταν δύσκολο να συμφιλιωθεί με τη στέρηση μικρών απολαύσεων που ο ίδιος και οι συνομήλικοι του θεωρούσαν κάποτε δεδομένες , ειδικά την 1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, όταν όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου γιόρταζαν απολαμβάνοντας έναν μπουφέ.
«Έκλαιγε τόσο πολύ επειδή τον παίρναμε πάντα στο σπίτι για να φάει», δήλωσε την επόμενη μέρα στην εφημερίδα The Epoch Times ο πατέρας του Wang Bin (ψευδώνυμο), από την πόλη-λιμάνι Νίνγκμπο στην επαρχία Ζετζιάνγκ της ανατολικής Κίνας. Για να παρηγορήσει τον γιο τους, η σύζυγος του Wang του αγόρασε φτερούγες κοτόπουλου και κέικ για δείπνο.
Στη συνέχεια, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του αγοριού εκτοξεύτηκαν στα 306 mg/dL, ένα επικίνδυνο επίπεδο που, όπως τους είπαν, θα μπορούσε να τον αφήσει σε κώμα.
Η μητέρα, η οποία παραιτήθηκε από τη δουλειά της μετά τη διάγνωση του γιου της, έσπευσε να κάνει στο αγόρι ένεση ινσουλίνης. Παρακολουθούσε με αγωνία τις μεταβολές του σακχάρου στο αίμα του στη συνέχεια και με δυσκολία έκλεινε τα μάτια της καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Ο Γουάνγκ, διανομέας, σκέφτηκε να αγοράσει ένα μόνιτορ γλυκόζης για να ελαχιστοποιήσει τις ταλαιπωρίες του γιου του, αλλά το κόστος – 450 γιουάν (67 δολάρια) κάθε εξάμηνο – ήταν υπερβολικό για την οικογένεια, δεδομένου ότι ο Γουάνγκ είναι ο μοναδικός βιοπαλαιστής και έχουν να αποπληρώσουν δάνεια για το αυτοκίνητο και υποθήκη.
Οι περισσότερες κινεζικές οικογένειες, όπως του Γουάνγκ, έχουν μόνο ένα παιδί λόγω της επί δεκαετίες εφαρμοζόμενης από το καθεστώς πολιτικής του ενός παιδιού, η οποία καταργήθηκε μόλις το 2016. Για τους γονείς, τα παιδιά τους είναι «αυτό για το οποίο ζούμε και όλα όσα έχουμε», έγραψαν στην επιστολή.
«Κάθε φορά που ένα νέο μέλος μπαίνει [στην ομάδα WeChat], η καρδιά μας θα ανέβει έναν παλμό», έγραψαν οι γονείς. «Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια δια βίου ασθένεια. Τα παιδιά μας έχουν χάσει τις χαρές της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Έχουν γίνει μια ομάδα ασθενών».
‘Σύμπτωση’
Ο Γουέι, ακτιβιστής της υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε στον ιστότοπό του ότι έχει λάβει πληροφορίες για πάνω από 300 περιπτώσεις διαβητικών όπου τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μετά τη λήψη εγχώριων κινεζικών εμβολίων.
Οι περισσότερες από αυτές, είπε, συνδέονται με τις εταιρείες Sinopharm και Sinovac, δύο από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες παραγωγής εμβολίων COVID-19. Μια μερίδα των ασθενών είχαν λάβει το εμβόλιο από την Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση στην Κολομβία, την Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν παράλληλα με την Κίνα. Τα δύο πρώτα είναι αδρανοποιημένα εμβόλια, δηλαδή περιέχουν αντίγραφα του ιού που έχουν θανατωθεί, ενώ το τελευταίο είναι ένα εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας, το οποίο παρασκευάζεται με απομονωμένες πρωτεΐνες του ιού.
Μεταξύ των δειγμάτων που ανέλυσε η Γουέι, περίπου τα δύο τρίτα ήταν στην ηλικιακή ομάδα 3-12 ετών.
Οι κινεζικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν αν ορισμένες παρενέργειες μπορεί να προέκυψαν από το εμβόλιο.
«Βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία κατανόησης των ακανόνιστων αντιδράσεων του εμβολίου και της διάγνωσής τους. Αυτό απαιτεί να βελτιωνόμαστε συνεχώς», δήλωσε ο Γουάνγκ Χουατσίνγκ, επικεφαλής εμπειρογνώμονας που ηγείται του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε συνέντευξη Τύπου στα τέλη Μαΐου. Είπε ότι όποιος υποψιάζεται ότι υφίσταται παρενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο θα πρέπει να το αναφέρει στις υγειονομικές αρχές και μια διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει τις περιπτώσεις πριν εκφέρει γνώμη.
«Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία μετά τον εμβολιασμό, ειδικά εάν τα συμπτώματα είναι επίμονα και σοβαρά, πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό», είπε.
Αλλά παρά τις εν λόγω επίσημες διαβεβαιώσεις, οι τοπικές αρχές εμβολιασμού απορρίπτουν ομοιόμορφα τις ανησυχίες των γονέων, λέγοντάς τους, σε «σχεδόν πανομοιότυπα διατυπωμένες» εκθέσεις αξιολόγησης, ότι ο διαβήτης ήταν “σύμπτωση” ή “άσχετος” με τα εμβόλια, αναφέρουν στην επιστολή. Οι αρχές είχαν πει το ίδιο σε γονείς των οποίων τα παιδιά διαγνώστηκαν με λευχαιμία μετά τον εμβολιασμό.
Σε μια απάντηση στις 30 Μαΐου σε μια αναφορά περίπτωσης, όπου ένα παιδί άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα διαβήτη τύπου 1 τρεις ημέρες αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο COVID-19 το 2021, οι αξιωματούχοι υγείας της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ δήλωσαν ότι «δεν αποκλείεται αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό», αλλά δήλωσαν ότι η περίπτωση ήταν «απίθανο να αποτελεί ανεπιθύμητη αντίδραση στον προληπτικό εμβολιασμό». Σημείωσαν ότι το παιδί είχε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα πριν από τον εμβολιασμό.
«Ειλικρινά, δεν πιστεύουμε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να βιάζονται να βγάλουν τέτοια συμπεράσματα», έγραψαν οι γονείς του διαβητικού παιδιού. «Η ιατρική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα κλινικών μελετών. Δεδομένου ότι τα παιδιά μας έχουν διαβήτη τύπου 1 μετά από μια ένεση εμβολίου και ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ομάδα, ακόμη και αν δεν υπάρχουν προηγούμενα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα δύο συνδέονται, αυτό που τους συνέβη θα πρέπει να τύχει σοβαρής προσοχής».
Ο Ντονγκ Γιουχόνγκ, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν ως ανώτερος ιατρικός εμπειρογνώμονας για την ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων στη διεθνή φαρμακευτική εταιρεία Novartis, διαμαρτυρήθηκε επίσης για την ολική απόρριψη από τις αρχές.
«Ο ισχυρισμός ότι “τα εμβόλια COVID-19 δεν έχουν καμία σχέση με τη λευχαιμία και τον διαβήτη τύπου 1” χωρίς προσεκτική ιατρική ανάλυση είναι ανεύθυνος», δήλωσε στους Epoch Times ο Ντονγκ, ο οποίος σήμερα είναι επιστημονικός υπεύθυνος για μια ελβετική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Το πρόβλημα με τέτοιες δηλώσεις, είπε, είναι ότι είναι «πολύ απόλυτες».
Η Κίνα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 1 παγκοσμίως: κατά μέσο όρο 1,01 ασθενείς σε κάθε 100.000 άτομα, και περίπου 1,93 στην ηλικιακή ομάδα 0-14 ετών, σύμφωνα με μια πληθυσμιακή μελέτη BMJ του 2018.
Ο Ντονγκ επεσήμανε κλινικές μελέτες και μελέτες περιπτώσεων που προειδοποιούν για πιθανή φλεγμονή της καρδιάς από τα εμβόλια COVID-19 με βάση το mRNA και την πρωτεΐνη ακίδα, καθώς και εκείνες που επισημαίνουν τον κίνδυνο οξείας ηπατίτιδας από τα εμβόλια mRNA. Και τα δύο αυτά είναι αυτοάνοσες καταστάσεις για τις οποίες φαίνεται να ευθύνεται η πρωτεΐνη ακίδα του εμβολίου, είπε.
Με την ίδια αναλογία, «θεωρητικά, το εμβόλιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ανοσολογική απόκριση που στοχεύει τα β-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη», είπε. «Αυτό δεν είναι καθόλου αδύνατο».
Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για κάθε είδους εμβόλιο COVID-19, πρόσθεσε, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων mRNA, αδρανοποιημένων και πρωτεϊνικών εμβολίων.
Μια μελέτη του Lancet τον Μάρτιο σε 181.280 ασθενείς με COVID-19 διαπίστωσε ότι όσοι είχαν μολυνθεί από τον ιό είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Ο Φράνσις Κόλινς, τότε διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Ανθρώπινου Γονιδιώματος, έγραψε τον Ιούνιο του 2021 σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο τονίζοντας την «ανησυχητική σύνδεση» μεταξύ διαβήτη και οξείας μόλυνσης από την COVID-19, αναφέροντας δύο μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το NIH και επιβεβαίωσαν τη μόλυνση των β-κυττάρων του παγκρέατος σε άτομα που πέθαναν από τον COVID-19.
Αυτό θα πρέπει να σημάνει συναγερμό και για τον πιθανό κίνδυνο του εμβολίου, δήλωσε ο Ντόνγκ.
«Είτε πρόκειται για το εμβόλιο είτε για τον ιό, και τα δύο περιέχουν την πρωτεΐνη ακίδα που θα μπορούσε να προκαλέσει διαβήτη», είπε.
«Η μόλυνση και το εμβόλιο θα μπορούσαν και τα δύο να οδηγήσουν σε αυτοάνοσες επιθέσεις και χρόνια φλεγμονή και να οδηγήσουν σε βλάβες στα κύτταρα της ινσουλίνης».
‘Το εμβόλιο είναι η αιτία’
Ενώ η Κίνα δήλωσε ότι το εμβόλιο δεν ήταν υποχρεωτικό, οι γονείς δέχονταν σημαντικές πιέσεις για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ο 12χρονος γιος της Γιάνγκ Γι (ψευδώνυμο) είχε μόλις τελειώσει μια σκωληκοειδεκτομή όταν ο δάσκαλος ζήτησε από την τάξη του να κάνει το δεύτερο εμβόλιο. Και οι δύο γιοι της Γιάνγκ και του Γουάνγκ έκαναν τα εμβόλια Sinovac.
«Ο δάσκαλος είπε ότι δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο αν δεν είναι εμβολιασμένοι, οπότε όλοι πρέπει να κάνουν τα εμβόλια», δήλωσε η Γιάνγκ στους Epoch Times. Το ανέβαλε για ένα μήνα πριν ενδώσει στα μέσα Δεκεμβρίου.
Λίγο αργότερα, η Γιάνγκ άρχισε να βλέπει το αγόρι να τρώει και να πίνει πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, ακόμη και όταν άρχισε να χάνει βάρος. Τον Μάρτιο διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1.
«Κανείς στο οικογενειακό μας ιστορικό δεν είχε διαβήτη», είπε. Η Γιανγκ πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν δημοσιοποιήσει τη διάγνωση του διαβήτη τους. Στην πόλη της, το Χεφέι, πρωτεύουσα της ανατολικής κινεζικής επαρχίας Ανχούι, γνωρίζει τουλάχιστον 30 τέτοιες περιπτώσεις. «Γραπτά, [οι αρχές] λένε ότι πρόκειται για σύμπτωση. Ούτε ένας οργανισμός δεν τολμά να προτείνει ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι η αιτία, αλλά το ξέρουν καλά μέσα τους», είπε. «Το εμβόλιο είναι η αιτία».
Ελάχιστα έχουν συζητηθεί στα κινεζικά ειδησεογραφικά πρακτορεία σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες των εγχώριων εμβολίων, ακόμη και όταν οι ανησυχίες πολλαπλασιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει άλλα εμβόλια COVID-19 με διαβήτη.
Στην Ιαπωνία, τουλάχιστον δύο γυναίκες, ηλικίας 51 και 73 ετών αντίστοιχα, εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 μετά τη λήψη των εμβολίων Moderna mRNA. Κανένας από τους συγγενείς της γυναίκας δεν είχε αυτοάνοσο νόσημα, σύμφωνα με τις μελέτες περίπτωσης.
Ακόμη και για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, είναι πιθανό ένας εξωτερικός παράγοντας, όπως ο εμβολιασμός, να επιταχύνει την ανάπτυξη της νόσου, αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο ρόλο παίζει το κάθε στοιχείο, δήλωσε ο Ντονγκ.
Ο Γου Μινγκ (ψευδώνυμο) από την επαρχία Φουτζιάν στις νοτιοανατολικές ακτές της Κίνας, όπως και άλλοι γονείς που μίλησαν με τους Epoch Times, πιστεύει ότι τα περιστατικά διαβήτη δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Ο 3χρονος γιος της, που βρίσκεται πλέον σε ινσουλινοεξαρτώμενη κατάσταση, άρχισε να παρουσιάζει συχνή ούρηση τη νύχτα από τον Μάρτιο, ένα μήνα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου COVID-19. Μετά από άλλη μια ένεση του εμβολίου Sinovac τον Μάρτιο και στη συνέχεια μια ένεση εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου, στάλθηκε στο νοσοκομείο για δύο εβδομάδες για διαβητική κετοξέωση, μια συσσώρευση οξέων στο αίμα, γνωστή ως κετόνες, που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
«Όταν πήγαμε να αγοράσουμε συσκευές μέτρησης σακχάρου στο αίμα, ένας πωλητής μας ρώτησε έκπληκτος: “Το παίρνετε για το παιδί σας; Είναι εξαιτίας του εμβολίου;’ Ακόμη και αυτοί είχαν τέτοια συναίσθηση [του θέματος]», δήλωσε η ίδια.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, καθώς και τα επαρχιακά υποκαταστήματά της για τις επαρχίες Ζετζιάνγκ, Χενάν και Φουτζιάν δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά για σχόλια. Οι Epoch Times επικοινώνησαν με τις εταιρείες Sinovac και Sinopharm σχετικά με τους ισχυρισμούς των γονέων.
Ο Gu Xiaohua συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.