Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
Παιδιά ετοιμάζονται να λάβουν εμβόλιο κατά της COVID-19 σε χώρο εμβολιασμού στη Γουχάν της Κίνας, στις 18 Νοεμβρίου 2021. (Getty Images)

Παιδιά στην Κίνα προσβάλλονται από λευχαιμία μετά τη λήψη κινεζικών εμβολίων

Αφού έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου COVID-19, η 4χρονη Λι Τζουν εμφάνισε πυρετό και βήχα, ο οποίος υποχώρησε γρήγορα μετά από ενδοφλέβια θεραπεία στο νοσοκομείο. Αλλά μετά τη δεύτερη δόση, ο πατέρας μπορούσε να καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Το πρήξιμο εμφανίστηκε γύρω από τα μάτια της κόρης του και δεν υποχώρησε. Για εβδομάδες, το κορίτσι παραπονιόταν για πόνους στα πόδια της, όπου άρχισαν να εμφανίζονται μελανιές φαινομενικά από το πουθενά. Τον Ιανουάριο, λίγες εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, η 4χρονη διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

«Το μωρό μου ήταν απολύτως υγιές πριν από τη δόση του εμβολίου», δήλωσε στην Epoch Times ο Λι (ψευδώνυμο), από τη βορειοκεντρική επαρχία Γκανσού της Κίνας. «Την πήγα για ένα τσεκάπ. Όλα ήταν φυσιολογικά».

Είναι ένας από τους εκατοντάδες Κινέζους που ανήκουν σε μια ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ισχυρίζονται ότι πάσχουν ή έχουν μέλος του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που πάσχει από λευχαιμία, η οποία αναπτύχθηκε μετά τη λήψη κινεζικών εμβολίων. Οκτώ από αυτούς επιβεβαίωσαν την κατάσταση όταν έφτασαν σε επαφή με την Epoch Times. Τα ονόματα των συνεντευξιαζόμενων έχουν αποκρυφθεί για την προστασία της ασφάλειάς τους.

Τα κρούσματα λευχαιμίας καλύπτουν διάφορες ηλικιακές ομάδες από όλα τα μέρη της Κίνας. Αλλά ο Λι και άλλοι επισήμαναν ιδιαίτερα την αύξηση των ασθενών από τη νεότερη ηλικιακή ομάδα τους τελευταίους μήνες, που συμπίπτει με την ώθηση του καθεστώτος για τον εμβολιασμό των παιδιών μεταξύ 3 και 11 ετών που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο.

Η κόρη του Λι έκανε την πρώτη της δόση στα μέσα Νοεμβρίου κατόπιν αιτήματος του νηπιαγωγείου της. Τώρα υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία στο λαϊκό νοσοκομείο Lanzhou No. 2, όπου τουλάχιστον 20 παιδιά υποβάλλονται σε θεραπεία για παρόμοια συμπτώματα, τα περισσότερα από αυτά ηλικίας μεταξύ 3 και 8 ετών, σύμφωνα με τον Λι.

«Ο γιατρός μας από το νοσοκομείο μας είπε ότι από τον Νοέμβριο, τα παιδιά που έρχονται στο αιματολογικό τμήμα τους για να θεραπεύσουν τη λευχαιμία έχουν διπλασιάσει τον αριθμό των προηγούμενων ετών και έχουν έλλειψη κρεβατιών», είπε.

Ο Λι ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον οκτώ παιδιά από την περιοχή Σουτσόου, όπου ζει, πέθαναν πρόσφατα από λευχαιμία.

Το αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου δεν ήταν άμεσα προσβάσιμο για σχόλια.

Εθνική πίεση

Περίπου 84,4 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 3-11 ετών έχουν εμβολιαστεί από τις 13 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Υπήρξε κάποια αντίσταση από τους Κινέζους γονείς όταν ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις των κινεζικών εμβολίων στους νέους. Τα εμβόλια παρέχονται από δύο κινεζικές φαρμακοβιομηχανίες, την Sinopharm και την Sinovac, τα οποία φέρουν ποσοστό αποτελεσματικότητας 79% και 50,4%, αντίστοιχα, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα από δοκιμές που διεξήχθησαν σε ενήλικες.

Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις αυτών των εμβολίων στην υγεία των παιδιών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι δεν έχει εγκρίνει τα δύο εμβόλια για επείγουσα χρήση σε ανήλικους.

Παιδιά ετοιμάζονται να λάβουν εμβόλιο κατά της COVID-19 σε χώρο εμβολιασμού στη Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, στις 18 Νοεμβρίου 2021. (Getty Images)

 

Ωστόσο, οι γονείς που ήταν απρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους αντιμετώπισαν πιέσεις για να συμμορφωθούν. Ορισμένοι δήλωσαν ότι έχασαν τα μπόνους εργασίας ή ότι τους μίλησαν οι προϊστάμενοί τους. Σε άλλες περιπτώσεις, τα παιδιά τους αντιμετώπισαν τιμωρίες που κυμαίνονταν από την απώλεια τιμητικών διακρίσεων ή ακόμη και την απαγόρευση φοίτησης στο σχολείο, όπως στην περίπτωση του 10χρονου γιου του Γουάνγκ Λονγκ.

«Το σχολείο μας είπε πέρυσι να τον πάμε για εμβολιασμό την τάδε ημερομηνία, αλλιώς δεν μπορεί να πάει στην τάξη», δήλωσε ο Γουάνγκ, από την επαρχία Σάντονγκ της ανατολικής Κίνας, στην Epoch Times.

Το αγόρι έλαβε τη δεύτερη δόση του στις 4 Δεκεμβρίου. Ένα μήνα αργότερα, άρχισε να παρουσιάζει κόπωση και χαμηλό πυρετό. Τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο Qilu του Πανεπιστημίου της Σάντονγκ, όπου νοσηλεύεται για οξεία λευχαιμία, η οποία διαγνώστηκε στις 18 Ιανουαρίου.

Λογοκρισία

Στο WeChat, την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λι γνώρισε πάνω από 500 ασθενείς ή μέλη των οικογενειών τους που μοιράζονται την ίδια δύσκολη κατάσταση.

Το τοπικό κέντρο ελέγχου ασθενειών, όταν κλήθηκε από τον Λι και άλλους, είχε υποσχεθεί έρευνα. Αλλά αυτές οι έρευνες κατέληγαν πάντα με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι τα κρούσματα λευχαιμίας ήταν «τυχαία» και συνεπώς δεν σχετίζονταν με τα εμβόλια.

Οι αρχές είπαν το ίδιο το 2013, μετά τους θανάτους περισσότερων από δώδεκα νηπίων μετά από εμβόλια ηπατίτιδας Β.

Αλλά ο Λι και άλλοι που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση απέχουν πολύ από το να πειστούν.

«Τολμώ να πω ότι δεν έκαναν καμία επαλήθευση, απλώς έκαναν τα τυπικά», δήλωσε ο Λι.

Ο Λι υποψιάζεται ότι οι αρχές τον κοροϊδεύουν. Οι αξιωματούχοι του είπαν ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα ξεκινούσε έρευνα στην επαρχία του, αλλά όταν τηλεφώνησε στην υπηρεσία υγείας σε επαρχιακό επίπεδο, αρνήθηκαν κάθε γνώση, λέγοντας ότι οι αναφορές αυτών των κρουσμάτων δεν είχαν φτάσει ποτέ σε αυτούς.

Ο Λι και άλλοι που επιδιώκουν να εξετάσουν το θέμα αυτό έχουν επίσης ελάχιστες πιθανότητες να ακουστεί η φωνή τους στον τεράστιο κινεζικό μηχανισμό λογοκρισίας που φιλτράρει συνεχώς οτιδήποτε θεωρείται επιβλαβές για τα συμφέροντα του κομμουνιστικού καθεστώτος.

«Οι πληροφορίες μπλοκάρονται τη στιγμή που προσπαθούμε να δημοσιεύσουμε κάτι στο διαδίκτυο. Δεν μπορείς να το στείλεις προς τα έξω», δήλωσε ο Λι.

Όταν τα δύο κορυφαία πολιτικά σώματα της Κίνας συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την πιο σημαντική ετήσια συνάντησή τους σε αυτό που το Πεκίνο ονομάζει «Δύο Συνεδρίες», ο Λι έθεσε στην ομάδα WeChat την ιδέα να οργανώσουν μια συλλογή υπογραφών στην πρωτεύουσα για να τραβήξει την προσοχή των αρχών.

Το μήνυμα αυτό τράβηξε αμέσως την προσοχή των αρχών.

«Η αστυνομία μας κάλεσε έναν προς έναν», είπε ο Λι. «Είπαν ότι επινοήσαμε πράγματα και μας διέταξαν να αποσυρθούμε από την ομάδα συνομιλίας».

Σύμφωνα με τον Λι, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι οι αρχές γνωρίζουν καλά το θέμα. Οι γιατροί, όταν δέχονται ασθενείς που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, τους ρωτούν πρώτα αν έχουν κάνει το εμβόλιο, είπε, επικαλούμενος πληροφορίες που έμαθε από την ομάδα WeChat.

«Οκ, θα έλεγαν, και εκεί τελειώνει το θέμα», είπε για τις ερωτήσεις των γιατρών.

Ο Λι έτυχε της ίδιας αντίδρασης όταν τηλεφώνησε στην τηλεφωνική γραμμή του κινεζικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα CCTV με την ελπίδα να προβληθεί στα μέσα ενημέρωσης.

«Μόλις είπαμε ότι τα παιδιά είχαν κάνει το εμβόλιο COVID-19, με ρώτησαν αν είχε πάθει λευχαιμία. Το ήξεραν», δήλωσε ο Λι. «Είπαν ότι έλαβαν πάρα πολλές κλήσεις εξαιτίας αυτού».

Οι κάτοικοι φορούν μάσκες ενώ σχηματίζουν ουρά για να λάβουν τα εμβόλια COVID-19 σε ένα χώρο εμβολιασμού στην Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, στις 18 Νοεμβρίου 2021. (Getty Images)

 

Απελπισία

Το κόστος για τη θεραπεία εκτιμάται σε περίπου 400.000 έως 500.000 γιουάν (63.093 έως 78.867 δολάρια), περισσότερο από 20 φορές το μέσο ετήσιο εισόδημα.

Ο Γουάνγκ, του οποίου ο 10χρονος προσβλήθηκε από λευχαιμία, είναι ο μοναδικός βιοποριστής της οικογένειάς του και είναι ήδη υπό πίεση για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου. Έλαβε περίπου μόνο 1.000 γιουάν (157 δολάρια) μέσω του κρατικού προγράμματος κοινωνικής βοήθειας για να βοηθήσει στην πληρωμή της θεραπείας του γιου του.

«Έμεινα στο νοσοκομείο μέχρι τις 4 π.μ. το προηγούμενο βράδυ», δήλωσε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι η συντριπτική είδηση έχει «κάνει ράκο» τη μητέρα του αγοριού.

«Αν το είχε κληρονομήσει από την οικογένεια, θα το δεχόμασταν ως κλήρο μας», δήλωσε ο Γουάνγκ. «Αλλά αρρώστησε εξαιτίας του εμβολίου. Απλά δεν μπορώ να συμβιβαστώ».

Ο Λι, εν τω μεταξύ, δανειζόταν χρήματα από τους συγγενείς της για τα έξοδα του νοσοκομείου. Μερικά από τα χρήματα φτάνουν σε χαρτονομίσματα των 20 και 30 γιουάν, που αντιστοιχούν σε λίγα δολάρια, είπε.

Ο Λι δεν έχει ακούσει καμία απάντηση από τους αξιωματούχους ή τα μέσα ενημέρωσης.

Ο φίλος του που εργάζεται στην τοπική υγειονομική επιτροπή που επιβλέπει τη διανομή των εμβολίων του είπε να μην ελπίζει πολλά στο θέμα.

«Οι αξιωματούχοι γνώριζαν ότι μπορείς να πάθεις λευχαιμία, αλλά το “χέρι δεν ταιριάζει με τον μηρό”», του είπε ο φίλος, αναφερόμενος σε μια κινεζική μεταφορά. «Πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα».

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε