Το Πακιστάν ανακοίνωσε την κατάρριψη πάνω από 25 ινδικών drone κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από επίθεση drone σε στρατιωτικό στόχο κοντά στη Λαχόρη που προκάλεσε ζημιές και τραυματισμούς σε στρατιώτες, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.
Το νέο περιστατικό έρχεται ένα εικοσιτετράωρο μετά από πυραυλικές επιθέσεις της Ινδίας σε διάφορα σημεία του Πακιστάν, οι οποίες σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 31 αμάχους. Παράλληλα, δεκάδες τραυματίστηκαν σε χτυπήματα και βομβαρδισμούς κατά μήκος της αμφισβητούμενης μεθορίου στο Κασμίρ.
Στην αντίπερα όχθη, οι ινδικές αρχές προχώρησαν σε εκκένωση χωριών κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, στην εξαιρετικά στρατικοποιημένη ζώνη του Κασμίρ, υπό το φόβο περαιτέρω επιθέσεων.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, υποστράτηγος Αχμάντ Σαρίφ Τσαντρί, οι δυνάμεις του Πακιστάν κατέρριψαν συνολικά 25 drone τύπου Harop, ισραηλινής κατασκευής, που απογειώθηκαν από την Ινδία, σε διάφορες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και το Καράτσι και η Λαχόρη. «Τα ινδικά drone συνεχίζουν να εισβάλουν στον εναέριο χώρο μας… Η Ινδία θα πληρώσει ακριβά για αυτή την απροκάλυπτη επιθετικότητα», τόνισε χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Στη Λαχόρη, το αμερικανικό Προξενείο κάλεσε το προσωπικό του να παραμείνει σε ασφαλές σημείο λόγω των εκρήξεων και της πτώσης drone, ενώ, σύμφωνα με ανακοινώσεις, υπάρχουν σκέψεις για προληπτική εκκένωση περιοχών κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.
Η Ινδία από την πλευρά της υποστηρίζει πως οι επιθέσεις της είχαν στόχο τουλάχιστον εννέα τοποθεσίες στο Πακιστάν που σχετίζονται με τον σχεδιασμό τρομοκρατικών χτυπημάτων κατά ινδικών στόχων. Οι περισσότερες απώλειες καταγράφηκαν στην επαρχία Παντζάμπ.
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει κορυφωθεί εδώ και μέρες, από τις 22 Απριλίου, όταν ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους κυρίως ινδουιστές, σε υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για υποκίνηση και υποστήριξη των δραστών, κατηγορίες που το Ισλαμαμπάντ απορρίπτει κατηγορηματικά.
Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Σαχμπάζ Σαρίφ, διαβεβαίωσε το λαό ότι η χώρα θα απαντήσει δυναμικά στις ινδικές πυραυλικές επιδρομές, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τη μορφή που θα πάρει αυτή η απάντηση, σε μια περίοδο που εντείνεται ο φόβος για γενικευμένη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ, στην Ινδία, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, βρέθηκε την Πέμπτη στη Νέα Δελχί, σε μια επίσκεψη που είχε σχεδιαστεί πριν την όξυνση της κρίσης. Εκεί συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ, με τους δύο να συμπροεδρεύουν σε φόρουμ οικονομικής συνεργασίας. Το Ιράν έχει μάλιστα προσφερθεί να αναλάβει το ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ – μια πρωτοβουλία για την οποία ο Αραγκτσί είχε ήδη βρεθεί στο Πακιστάν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Το Πακιστάν επιμένει πως δεν έχει καμία σχέση με το αιματηρό χτύπημα της 22ας Απριλίου, την ευθύνη για το οποίο ανέλαβε μια οργάνωση με το όνομα «Αντίσταση του Κασμίρ» ή αλλιώς The Resistance Front. Η Ινδία, ωστόσο, διατείνεται πως η ομάδα αυτή σχετίζεται άμεσα με τη Lashkar-e-Taiba, οργάνωση που έχει εμπλακεί σε πολλές τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος των ινδικών αρχών στο Κασμίρ.
Οι ινδικές δυνάμεις, από την πλευρά τους, έδωσαν στην πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση το κωδικό όνομα «Sindoor» – μια λέξη που αναφέρεται στη χαρακτηριστική κόκκινη σκόνη που φορούν στο μέτωπο οι παντρεμένες Ινδές γυναίκες. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας: «Οι ενέργειες αυτές είναι απάντηση στη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Πάχαλγκανμ, όπου δολοφονήθηκαν 25 Ινδοί και ένας Νεπαλέζος πολίτης. Έχουμε δεσμευτεί πως όσοι ευθύνονται γι’ αυτή την επίθεση θα λογοδοτήσουν».
Με την συμβολή του Κρις Σάμερς.