Ποσότητα ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αδράνεια στη θάλασσα κοντά στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση στην περιοχή έχει προφανώς μειωθεί, ενώ οι προμήθειες παραμένουν άφθονες.
Περισσότεροι από 3,4 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν παραμείνει σε πλοία που βρίσκονται στο νερό για περισσότερες από 20 ημέρες από τις αρχές αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του έτους σύμφωνα με στοιχεία που ανάγονται στο 2017. Είναι επίσης κοντά στο ρεκόρ όλων των εποχών που σημειώθηκε στα τέλη Μαΐου του 2020, όταν η πανδημική φρενίτιδα προκάλεσε κατάρρευση της ζήτησης ενέργειας.
Ο Λου Μινγκ Πανγκ, αναλυτής της Rystad Energy AS, επισημαίνει ότι η μέση ταχύτητα των στόλων πλοίων LNG παγκοσμίως μειώθηκε κατά περίπου έναν κόμβο τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα των προηγούμενων ετών.
«Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει επαρκής προσφορά στην αγορά, με τις παραδόσεις να επιβραδύνονται ώστε να αντιστοιχούν στα μειωμένα επίπεδα δραστηριότητας αυτή την περίοδο», δήλωσε.
Με 3,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θάλασσα, παρόμοια επίπεδα αποθήκευσης στη θάλασσα είναι κάτι που τείνει να συμβαίνει κυρίως κατά την προετοιμασία του χειμώνα. Η παρουσία τόσο μεγάλων ποσοτήτων σε αδράνεια στη θάλασσα αποτελεί επίσης ένδειξη ότι η ευρωπαϊκή αγορά έχει επί του παρόντος μεγαλύτερη προσφορά φυσικού αερίου από τη ζήτηση.
Στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο (ICE), τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF Ιουνίου, τα οποία αποτελούν το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχώρησαν στα 35,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9 Μαΐου.
Η πρόσφατη χειμερινή περίοδος ήταν ηπιότερη από ό,τι αναμενόταν σε ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που οδήγησε στο να καταλήξουν τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής στο τέλος της περιόδου θέρμανσης 2022/2023 πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Στις 9 Μαΐου, οι χώροι αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν κατά 62,04% πλήρεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Κατάσταση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Σύμφωνα με ανάρτηση της S&P Global Commodity Insights (SPGCI) στις 8 Μαΐου, η προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινήθηκε υψηλότερα τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Οι αφίξεις υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν άνω του μέσου όρου μαζί με την υψηλότερη προσφορά από τον αγωγό της Αλγερίας και την παράδοση από τον ρωσικό αγωγό μέσω Turkstream.
«Ως αποτέλεσμα, οι εγχύσεις στην ευρωπαϊκή αποθήκη φυσικού αερίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας για την έναρξη του μήνα. Με τη σειρά της, η πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων αυξήθηκε από 55,7% στο τέλος Μαρτίου σε 59,6% στο τέλος Απριλίου, παραμένοντας σημαντικά πάνω από το μέσο όρο 5ετίας που είναι 39%», δήλωσε η SPGCI.
Τα υψηλότερα καλοκαιρινά αποθέματα και η ισχυρή διαθεσιμότητα φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να διατηρήσουν πτωτικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ανοδικές πιέσεις αναμένονται από τη ζήτηση για την αναπλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου και από τον τομέα της ενέργειας που μεταβαίνει σε φυσικό αέριο από τον άνθρακα.
«Η πτωτική πίεση θα μπορούσε να γίνει πιο δύσκολο να μετριαστεί στα τέλη του καλοκαιριού, καθώς ο αποθηκευτικός χώρος γίνεται λιγότερο διαθέσιμος στην Ευρώπη».
Εν τω μεταξύ, οι έμποροι παρακολουθούν τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην περιοχή. Καθώς ο καιρός στην Ευρώπη αναμένεται να γίνει θερμότερος τους επόμενους μήνες, μπορεί να είναι σε θέση να πουλήσουν τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θάλασσα σε υψηλότερες τιμές.
Ζήτηση και προσφορά του 2023
Στην έκθεσή του για την αγορά φυσικού αερίου του 2023 (pdf), ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) προβλέπει ότι η παγκόσμια προσφορά φυσικού αερίου θα παραμείνει περιορισμένη φέτος εν μέσω των μειωμένων παραδόσεων ρωσικού αερίου από αγωγούς στην Ευρώπη.
«Η παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά μόλις 4% (ή πάνω από 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) το 2023. Αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την αναμενόμενη μείωση των προμηθειών αερίου από αγωγούς της Ρωσίας προς την Ευρώπη», αναφέρεται στην έκθεση. «Το επίπεδο των ρωσικών προμηθειών αερίου μέσω αγωγών αποτελεί μείζονα αβεβαιότητα για το υπόλοιπο του 2023».
«Εάν οι ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσουν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, οι ρωσικές παραδόσεις αερίου μέσω αγωγών στις προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης θα μειωθούν κατά 45% (ή πάνω από 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) το 2023 σε σύγκριση με το 2022».
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece