Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Άνθρωποι τραγουδούν συνθήματα ενώ συγκεντρώνονται σε δρόμο στη Σαγκάη στις 27 Νοεμβρίου 2022 (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

«Παραιτήσου ΚΚΚ! Παραιτήσου Σι Τζινπίνγκ!»: Διαμαρτυρίες ξεσπούν σε όλη την Κίνα για τους περιορισμούς COVID-19

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Σαγκάη και σε πανεπιστημιουπόλεις σε ολόκληρη τη χώρα το Σαββατοκύριακο, με πλήθη να ζητούν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) και τον κορυφαίο ηγέτη του να παραιτηθούν, σε μια σπάνια εκδήλωση δημόσιας αντίδρασης που έχει να δει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

Το τελευταίο κύμα εκτεταμένης οργής, από την πρωτεύουσα Πεκίνο έως τη νότια πόλη Ναντζίνγκ, σημειώθηκε μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην ακραία δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου οι αυστηροί περιορισμοί COVID-19 κατηγορήθηκαν για 10 θανάτους και εννέα τραυματισμούς σε πυρκαγιά σε πολυώροφο διαμέρισμα στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιοχής. Οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν την κατηγορία.

Στη Σαγκάη, πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε για μια ολονυκτία στην οδό Wulumuqi Middle Road, έναν δρόμο που πήρε το όνομά του από το Ουρούμτσι, αργά στις 26 Νοεμβρίου, σύμφωνα με διαδικτυακά βίντεο και παρευρισκόμενους.

“Απαιτήστε ελευθερία!” ακούγονταν οι άνθρωποι να φωνάζουν σε πολλά βίντεο, τα οποία κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του νομού πριν κατέβουν.

“Σι Τζινπίνγκ”, φώναζε ένας άνδρας σε ένα βίντεο. “Παραιτήσου!” ακολούθησαν κι άλλοι.

“Κομμουνιστικό Κόμμα”, φώναξαν κάποιοι- “Παραιτήσου!” απάντησαν άλλοι. Επαναλάμβαναν τα συνθήματα, ενώ στα πλάνα φαίνονται άνθρωποι να κρατούν λευκό χαρτί ή να καταγράφουν τη σκηνή με τα τηλέφωνά τους.

Άνθρωποι δείχνουν λευκά χαρτιά ως τρόπο διαμαρτυρίας ενώ συγκεντρώνονται σε δρόμο στη Σαγκάη στις 27 Νοεμβρίου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Η Eva Rammeloo, δημοσιογράφος της ολλανδικής εφημερίδας Fidelity που βρισκόταν στο σημείο της διαμαρτυρίας, δήλωσε ότι “δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο” στα 10 χρόνια που κάνει ρεπορτάζ στην Κίνα. Υπολόγισε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές νωρίς το πρωί της 27ης Νοεμβρίου.

Η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει διαδηλωτές. Κάποιοι διαδηλωτές ακούστηκαν να φωνάζουν: “Μην ασκείτε βία!” Ένας άνδρας είπε στην αστυνομία: “Είστε η αστυνομία του λαού, πρέπει να υπηρετείτε τον λαό!”.

Η Rammeloo ρώτησε έναν αστυνομικό αν συμφωνεί με τους διαδηλωτές.

“Χαμογέλασε με μια πολύ μεγάλη σιωπή. ‘Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Mei banfa'”, έγραψε η Rammeloo στο Twitter.

Βιντεοσκοπημένο υλικό δείχνει ότι η αστυνομία έσπρωξε τους διαδηλωτές μέσα σε αστυνομικά οχήματα. Οι Epoch Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν άμεσα τη γνησιότητα των βίντεο κλιπ.

Ο δρόμος Wulumuqi Middle Road έχει οχυρωθεί, αλλά υπάρχουν διαδηλώσεις κατά μήκος του δρόμου, σύμφωνα με την Rammeloo.

Ένας άνδρας συλλαμβάνεται ενώ ο κόσμος συγκεντρώνεται σε έναν δρόμο στη Σαγκάη στις 27 Νοεμβρίου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

Αυτού του είδους η πανεθνική εκδήλωση οργής δεν έχει παρατηρηθεί στην Κίνα εδώ και δεκαετίες. Το ΚΚΚ κατέστειλε αμείλικτα τις επικριτικές φωνές, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αρκετοί πολίτες δημοσιογράφοι και κάτοικοι που προσπαθούσαν να καταγράψουν τα δεινά των πρώτων ημερών του COVID-19 φυλακίστηκαν.

Από τότε που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα COVID-19 στη Γουχάν, το κινεζικό καθεστώς αντιμετώπισε τον ιό με σκληρά μέτρα κοινωνικού ελέγχου σε μια προσπάθεια να εξαλείψει κάθε μόλυνση μεταξύ των κοινοτήτων. Τα αιφνιδιαστικά lockdown, οι επανειλημμένες εξετάσεις, η μαζική επιτήρηση και η υποχρεωτική καραντίνα για όποιον θεωρούσαν ότι κινδυνεύει, είναι μεταξύ των μεθόδων που έχουν λάβει οι αξιωματούχοι του ΚΚΚ για να εφαρμόσουν την πολιτική τους για το “μηδενικό COVID”.

Τρία χρόνια αργότερα, πολλοί περίμεναν ότι το κομμουνιστικό καθεστώς θα απομακρυνόταν από τη σκληρή προσέγγιση που στέρησε το εισόδημα από τους κατοίκους που είχαν κλειδωθεί και προκάλεσε αμέτρητες τραγωδίες που αφορούσαν ασθενείς που δεν είχαν κολλήσει COVID εξαιτίας της καθυστερημένης ιατρικής περίθαλψης.

Αστυνομία και άνθρωποι διακρίνονται κατά τη διάρκεια ορισμένων συγκρούσεων στη Σαγκάη στις 27 Νοεμβρίου 2022. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

 

“Σε κανέναν δεν αρέσει το ΚΚΚ ή ο Σι Τζινπίνγκ”, δήλωσε στους Epoch Times ένας κάτοικος της Σαγκάης με το επώνυμο Wang. Πρόσθεσε ότι οι Κινέζοι έχουν “βαρεθεί” τις δρακόντειες πολιτικές μηδενικού COVID.

“Όλοι οι τομείς υποφέρουν. Πρέπει να θρέψουμε τους εαυτούς μας, να στηρίξουμε την οικογένειά μας. Χωρίς εισόδημα, πώς θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε;”, δήλωσε ο άνδρας σε τηλεφωνική συνέντευξη στις 27 Νοεμβρίου.

Οι αρχές έχουν μπλοκάρει λογαριασμούς που διαδίδουν βίντεο σχετικά με τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ένας άλλος κάτοικος της Σαγκάης στους Epoch Times.

Ωστόσο, πλάνα που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι οι διαδηλώσεις σάρωσαν αρκετά κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας νωρίς στις 27 Νοεμβρίου.

Στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, δεκάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία κατά των περιορισμών COVID, κατά τη διάρκεια της οποίας τραγούδησαν τον ύμνο του ΚΚΚ, σύμφωνα με εικόνες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ένα βίντεο, ένας φοιτητής του πανεπιστημίου Tsinghua κάλεσε το πλήθος που ζητωκραύγαζε να μιλήσει.

“Αν δεν τολμήσουμε να μιλήσουμε επειδή φοβόμαστε μήπως μας συκοφαντήσουν, ο λαός μας θα απογοητευτεί από εμάς. Ως φοιτητής του πανεπιστημίου Tsinghua, θα το μετανιώνω για όλη μου τη ζωή”. Οι Epoch Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν άμεσα το βίντεο.

Εργαζόμενοι για τον έλεγχο της επιδημίας φορούν προστατευτικές στολές για να αποτρέψουν την εξάπλωση της COVID-19 καθώς στέκονται φρουροί πίσω από την κλειδωμένη πύλη μιας πολυκατοικίας στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή στο Πεκίνο στις 26 Νοεμβρίου 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

 

Παρά την υποβόσκουσα δημόσια οργή, η People’s Daily, η ναυαρχίδα του ΚΚΚ, κάλεσε για άλλη μια φορά τη χώρα να επιμείνει στην πολιτική μηδενικού COVID.

Η προσέγγιση «μηδενικού COVID», η οποία έχει γίνει πλέον πολιτική υπογραφή του Σι, θα πρέπει να γίνει κατανοητή ως μια πολιτική εκστρατεία για το ΚΚΚ, σύμφωνα με τον Rory Truex, επίκουρο καθηγητή πολιτικής και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Ωστόσο, η πανεθνική δυσαρέσκεια και η σκληρή προσέγγιση φάνηκε να αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Σι. Τον περασμένο μήνα, ο Σι απένειμε στον εαυτό του την τρίτη θητεία ρεκόρ κατά τη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος. Εγκαθιστώντας τους συμμάχους του στα κορυφαία όργανα λήψης αποφάσεων του κόμματος, ο Σι είναι πλέον ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας μετά τον πρώτο κυβερνήτη, τον Μάο Τσετούνγκ.

Ο Feng Chongyi, καθηγητής κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, θεωρεί τις διαδηλώσεις ως σημείο καμπής στην πολιτική της Κίνας.

“Οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές στην Κίνα απαιτούν μια διαδικασία τριών βημάτων, από τις εξεγέρσεις των πολιτών μέχρι τις ανταρσίες και τα πραξικοπήματα. Αν η αστυνομία δεν θέλει να καταστείλει τον λαό, οι ανώτεροι τους θα τους αναγκάσουν να καταστείλουν τον κόσμο ή ακόμη και να στείλουν αστυνομικούς από άλλα μέρη για να καταστείλουν τους διαδηλωτές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανταρσία. Αυτό έχει προκαλέσει μια πανεθνική αλυσιδωτή αντίδραση και η τυραννία του ΚΚΚ μπορεί να τελειώσει με αυτόν τον τρόπο”.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε