Κυριακή, 24 Νοέ, 2024
Ground Picture/Shutterstock

Παρακεταμόλη: Οι κίνδυνοι για τα παιδιά από έναν βιοχημικό-ανοσολόγο

Η χρήση της παρακεταμόλης ή αλλιώς ακεταμινοφαίνης σε βρέφη και παιδιά δεν θα είχε ποτέ εγκριθεί εάν είχε ελεγχθεί με βάση τα σημερινά πρότυπα ασφαλείας, υποστηρίζει ο Γουίλιαμ Πάρκερ, Ph.D (William Parker, Ph.D).

Ο Πάρκερ, ο οποίος εδρεύει στο Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας, είναι ανοσολόγος και βιοχημικός. Διεξήγαγε έρευνα και δίδαξε φοιτητές της ιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Duke για περισσότερα από 25 χρόνια. Αυτός και οι συνάδελφοί του ερευνούν και γράφουν για τις επιπτώσεις της ακεταμινοφαίνης -που είναι το κύριο συστατικό του Tylenol- από το 2015.

Η ακεταμινοφαίνη συνδέεται με τον αυτισμό «χωρίς εύλογη αμφιβολία»

Σε μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες του, που συνέγραψε με άλλους έξι επιστήμονες διδάκτορες, ο Πάρκερ και η ομάδα του κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: ότι η ακεταμινοφαίνη, «χωρίς καμία εύλογη αμφιβολία», προκαλεί αυτισμό σε ευαίσθητα μωρά και παιδιά.

«Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής», μας είπε ο Πάρκερ. «Αυτό δεν είναι μια υπόθεση. Έχουμε αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για το θέμα αυτό».

Η αξιολογημένη από ομότιμους μελέτη δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2022 στο ιταλικό περιοδικό Minerva Pediatrics. Μεταξύ των συν-συγγραφέων ήταν δύο επιστήμονες της φαρμακευτικής βιομηχανίας καθώς και η Δρ Κέιτ Ρέισνερ, καθηγήτρια και νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

«Το δημοσιευμένο συμπέρασμά μας βασίζεται σε 17 σειρές αποδείξεων», εξήγησε η Πάρκερ. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν μικρές αλλά πειστικές μελέτες σε ανθρώπους, πολυάριθμες μελέτες σε ζωικά μοντέλα και μια σειρά από ενδείξεις που όλα δείχνουν ότι η ακεταμινοφαίνη αποτελεί αιτία αυτισμού.

«Υπό κανονικές συνθήκες, αν ένα φάρμακο προκαλεί μόνιμες αλλαγές στη συμπεριφορά των πειραματόζωων, δεν θα δοκιμαστεί ποτέ σε ανθρώπους», εξήγησε ο Πάρκερ. «Αυτές ονομάζονται προκλινικές δοκιμές. Αν αποτύχεις στις προκλινικές δοκιμές, τότε δεν θα το δοκιμάσουν ποτέ σε μωρό άνθρωπο, αν βλάπτει τα μωρά ζώα».

Πράγματι, έχει διεξάγει τις δικές του μελέτες σε πειραματόζωα που δείχνουν ότι η ακεταμινοφαίνη δεν είναι ασφαλής, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται όπως είναι σήμερα αποδεκτό για τα ανθρώπινα μωρά. Επιπλέον, επεσήμανε μια ιδιαίτερα συναρπαστική μελέτη του Σουηδού επιστήμονα Χένρικ Βάιμπεργκ (Henrik Viberg), ο οποίος έδειξε ότι μόλις δύο δόσεις ακεταμινοφαίνης σε πολύ νεαρή ηλικία προκαλούν σε πειραματόζωα την απώλεια της ικανότητας μάθησης αργότερα στη ζωή τους.

Γιατί οι παιδίατροι εξακολουθούν να συνιστούν το βρεφικό Tylenol;

Δεδομένων των αυξανόμενων επιστημονικών στοιχείων που συνδέουν την ακεταμινοφαίνη με τον αυτισμό, καθώς και της συνεχιζόμενης αύξησης των ποσοστών αυτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες του βιομηχανικού κόσμου, γιατί οι περισσότεροι παιδίατροι πιστεύουν ότι η ακεταμινοφαίνη είναι ασφαλής για τα βρέφη και τα παιδιά;

«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι», εξήγησε ο Πάρκερ όταν του θέσαμε αυτό το ερώτημα. «Θεωρείται ασφαλής σχεδόν από όλους, αυτό οδηγεί σε μια προκατάληψη συναίνεσης. Επιπλέον, τα περισσότερα παιδιά δεν γίνονται αυτιστικά μετά τη λήψη ακεταμινοφαίνης, γεγονός που οδηγεί σε μια προκατάληψη για το αντίδοτο. Αυτό είναι: «ε, η γιαγιά μου κάπνιζε όλη της τη ζωή και δεν έπαθε ποτέ καρκίνο του πνεύμονα και έζησε μέχρι τα 102 της χρόνια, άρα το κάπνισμα δεν είναι κακό για σένα»».

Αλλά ο πραγματικός λόγος, είπε ο Πάρκερ, είναι ότι οι αρχές δημόσιας υγείας αναφέρουν ότι είναι ασφαλές.

«Η ουσία είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από έναν τυπικό παιδίατρο να γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με την ασφάλεια των φαρμάκων για τα παιδιά πέρα από αυτά που του λένε οι ρυθμιστικές αρχές», δήλωσε ο Πάρκερ. «Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι οι γιατροί γνωρίζουν τις τελευταίες έρευνες, αλλά αυτό δεν είναι η δουλειά τους».

Ο Πάρκερ επεσήμανε ότι οι παιδίατροι είναι απασχολημένοι με το να βλέπουν ασθενείς. Έτσι, βασίζονται κυρίως στις ρυθμιστικές υπηρεσίες, ιδίως στον FDA και το CDC, για να τους πουν τι είναι ασφαλές.

Οι περισσότεροι παιδίατροι δεν γνωρίζουν ότι τα αγόρια που κάνουν περιτομή έχουν διπλάσιο επιπολασμό βρεφικού αυτισμού από τα αγόρια που δεν κάνουν περιτομή. Η σύνδεση μεταξύ της περιτομής, μιας χειρουργικής επέμβασης που συχνά περιλαμβάνει τη χορήγηση ακεταμινοφαίνης, και του αυτισμού είναι μία από τις 17 σειρές αποδείξεων που συγκέντρωσε ο Πάρκερ και η ομάδα του και τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η ακεταμινοφαίνη προκαλεί αυτισμό σε ευαίσθητα παιδιά. Όμως αυτό το στοιχείο δεν είναι κοινό μυστικό μεταξύ των παιδιάτρων, επειδή ούτε ο FDA ούτε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχουν εκδώσει σχετικές προειδοποιήσεις.

Σε ένα παιδιατρικό συνέδριο στο Μέντφορντ του Όρεγκον, το οποίο παρακολούθησε η Τζένιφερ πριν από αρκετά χρόνια, το ερώτημα αυτό τέθηκε σε έναν παιδίατρο, έναν ειδικό στη γλωσσική διαταραχή με έδρα το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Στην ομιλία του, καθώς και στην ιστοσελίδα του, δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιούν Tylenol μετά τη φρενοτομία.

Αν και παραδέχτηκε δημοσίως ότι γνώριζε τα στοιχεία που συνδέουν το Tylenol με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, ο γιατρός είπε στο ακροατήριο των περίπου εκατό επαγγελματιών υγείας του Όρεγκον ότι δεν υπήρχε άλλο παυσίπονο για να συστήσει, καθώς η ιβουπροφαίνη δεν είναι εγκεκριμένη για παιδιά κάτω των έξι μηνών.

Λανθασμένα θεωρήθηκε ασφαλές

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ντιουκ και το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ εξέτασε το ιστορικό του πώς και γιατί η ακεταμινοφαίνη εγκρίθηκε για χρήση σε βρέφη, δεδομένου του πολύ ανησυχητικού ιστορικού ασφαλείας της. Η εν λόγω αξιολογημένη από ομότιμους μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022 στο European Journal of Pediatrics, εξήγησε ότι η ακεταμινοφαίνη θεωρήθηκε ασφαλής για τα μωρά και τα παιδιά στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, επειδή διαπιστώθηκε ότι ήταν ασφαλής για το συκώτι ενός μωρού.

Η υποκείμενη υπόθεση, που τώρα είναι γνωστό ότι είναι λανθασμένη, ήταν ότι τα μωρά και τα παιδιά επεξεργάζονται τα φάρμακα με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες. Δεδομένου ότι η βλάβη της ακεταμινοφαίνης εκδηλώνεται ως ηπατική βλάβη στους ενήλικες, οι ερευνητές αποφάσισαν να ελέγξουν τη λειτουργία του ήπατος στα μωρά ως μοναδικό μέτρο ασφαλείας.

«Εκ των υστέρων, το λάθος είναι προφανές», δήλωσε ο Πάρκερ. «Κανείς δεν έλεγξε ποτέ αν προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο του μωρού. Τώρα όμως ξέρουμε ότι το κάνει, αν το παιδί είναι ευαίσθητο».

Περισσότερο από μια δεκαετία έρευνας

Μήπως ο Πάρκερ και οι επιστήμονες που συνεργάζονται μαζί του βιάζονται να βγάλουν ένα πρόωρο συμπέρασμα; Μήπως υπερβάλλουν στις ανησυχίες τους; Μπερδεύουν τη συσχέτιση με την αιτιώδη συνάφεια;

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις, ο Πάρκερ γέλασε. Στη συνέχεια ξεκίνησε να παραθέτει μια σειρά από γεγονότα:

  • Η πρώτη εργασία που έδειξε ότι η ακεταμινοφαίνη προκαλεί αυτισμό δημοσιεύθηκε το 2008, δηλαδή πριν από μια δεκαετία.
  • Η πρώτη του ανασκόπηση επί του θέματος, με επιστήμονες και κλινικούς γιατρούς στο Ντιουκ και στο Χάρβαρντ, δημοσιεύθηκε πριν από πέντε και πλέον χρόνια.
  • Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί και να δημοσιευθεί η μελέτη του που δείχνει πότε, πού και πώς συνέβη η τραγωδία.

«Οι επιστήμονες είναι γνωστό ότι ενίοτε βιάζονται να βγάλουν γρήγορα συμπεράσματα», επέμεινε ο Πάρκερ. «Αυτή δεν είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Αυτός ο πάκος αποδείξεων είναι τόσο μεγάλος που θα σκάσει σύντομα».

Λάθος εστίαση

Το 2020, η Johnson & Johnson υποχρεώθηκε να καταβάλει 6,3 εκατομμύρια δολάρια για παραπλανητική διαφήμιση στη συσκευασία του Tylenol για βρέφη. Έκτοτε, έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 20 αγωγές κατά του Tylenol, πολλές από τις οποίες έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα.

Ενώ η προσοχή των μέσων ενημέρωσης γύρω από αυτές τις αγωγές φέρνει στο φως σημαντικά ζητήματα, δήλωσε ο Πάρκερ, πιστεύει ότι οι αγωγές μπορεί επίσης να παραπλανήσουν το κοινό.

Να γιατί: οι αγωγές αυτές επικεντρώνονται στη χρήση ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως ο Πάρκερ και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι η χρήση της ακεταμινοφαίνης στα μωρά και στα παιδιά είναι πιθανότατα πολύ πιο επικίνδυνη από τη χρήση της ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Η μεταγεννητική χρήση προκαλεί πιθανώς πέντε ή έξι φορές περισσότερες περιπτώσεις αυτισμού από ό,τι η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε το Tylenol ασφαλή;

Ο Πάρκερ δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε εγκεφαλικές βλάβες από την ακεταμινοφαίνη. Είπε ότι οι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο.

Άλλοι γιατροί, όπως ο Μπεν Λιντς (Ben Lynch) στην Ουάσινγκτον και ο Πολ Τόμας (Paul Thomas) στο Όρεγκον, έχουν πει ότι τα παιδιά που είναι ομόζυγα για μεταλλάξεις του MTHFR είναι πιο πιθανό να έχουν δυσκολία στην αποτοξίνωση. Όμως, είπε ο Πάρκερ, μια ποικιλία άλλων παραγόντων -συμπεριλαμβανομένου ενός εξαντλημένου μικροβιώματος και μιας συνυπάρχουσας αυτοάνοσης δυσλειτουργίας- μπορεί να καταπονήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τον Δεκέμβριο του 2015, δύο ιατρικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι διαπίστωσαν ότι το να αφήνεις τον πυρετό να «ανεβαίνει» υποστηρίζεται από αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. Πέντε μήνες αργότερα, ένα μακροσκελές άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Immunology έδειξε ότι οι περισσότεροι πυρετοί είναι προστατευτικοί και πολλοί πρέπει να αφεθούν να κάνουν την πορεία τους.

Υπάρχουν πολλές φυσικές εναλλακτικές λύσεις στην ακεταμινοφαίνη, μερικές από τις οποίες μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια στα βρέφη. Αλλά ο Πάρκερ έχει και μια άλλη πρόταση. Είπε ότι η προσθήκη ενός αντιδότου για την τοξικότητα του φαρμάκου θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να γίνει ασφαλές.

Ένα τέτοιο αντίδοτο, η ακετυλοκυστεΐνη, είπε ο Πάρκερ, είναι συνήθως καλά ανεκτό. «Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι θα λειτουργήσει», είπε, «αλλά θα μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε αρκετά εύκολα».

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της εφημερίδας The Epoch Times. Η The Epoch Times καλωσορίζει την επαγγελματική συζήτηση και τη φιλική αντιπαράθεση. 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε