- Τις ντομάτες
- Τα μούρα
- Τα ακτινίδια
- Τη γκουάβα
- Τα πεπόνια
Ντομάτες
Σύμφωνα με το FoodData Central του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η μέση ποσότητα θερμίδων σε 100 γραμμάρια ντομάτας Ρόμα είναι μόλις 20,5. Χαμηλές σε θερμίδες, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, λυκοπένιο και φλαβονοειδή. Τα αντιοξειδωτικά στις ντομάτες μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μια μελέτη Ταϊβανών ερευνητών, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition το 2015, αξιολόγησε 25 υγιείς γυναίκες από την Ταϊβάν με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο ή ίσο του 20, οι οποίες έπιναν 280 ml χυμό ντομάτας, επιπλέον της κανονικής τους διατροφής, κάθε μέρα για δύο συνεχόμενους μήνες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η συμπληρωματική κατανάλωση χυμού ντομάτας “μείωσε σημαντικά” την περίμετρο μέσης, τον δείκτη μάζας σώματος και τα επίπεδα χοληστερόλης τους.
Μούρα
Τα μούρα, τα βατόμουρα, τα κράνμπερι και οι φράουλες είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια φράουλες έχουν κατά μέσο όρο 32 θερμίδες. Τα μούρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στη σύνθεση λίπους στο συκώτι και βοηθούν στο μεταβολισμό του συσσωρευμένου λίπους στο σώμα. Τα μούρα μπορεί να έχουν γλυκιά ή ξινή γεύση και μπορούν να καταψυχθούν ώστε να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο.
Ακτινίδια
Μια μερίδα ακτινιδίων 100 γραμμαρίων έχει περίπου 61 θερμίδες. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες – και είναι νόστιμο. Το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία δημοσίευσε το 2018 στο περιοδικό Nutrients μια μελέτη, όπου 24 άτομα με προδιαβήτη, ηλικίας μεταξύ 44 και 85 ετών, έτρωγαν ακτινίδια SunGold καθημερινά για 12 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη ακτινιδίων στη διατροφή μείωσε την αρτηριακή πίεση και μείωσε την περίμετρο της μέσης κατά 3,1 εκατοστά.
Ο Ουάντα Κιγιόκα, Ιάπωνας ειδικός στην απώλεια βάρους, σημείωσε σε άρθρο του το 2020 ότι τα ακτινίδια είναι περίπου έξι φορές πιο θρεπτικά από τα μήλα. Οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες του ακτινιδίου προστατεύουν τον εντερικό βλεννογόνο, αυξάνουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και ρυθμίζουν το εντερικό περιβάλλον.
Γκουάβα
Η γκουάβα, ένα πολύχρωμο τροπικό φρούτο με μοναδική πικάντικη γεύση, περιέχει 68 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Η γκουάβα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες παρέχουν αίσθημα πληρότητας κατά την απώλεια βάρους, ενώ η βιταμίνη C βοηθά το μεταβολισμό της χοληστερόλης, μειώνοντας αποτελεσματικά την ποσότητα της χοληστερόλης στο σώμα.
Πεπόνια
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πεπονιών, με μέσο όρο 36 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια μερίδας. Με χαμηλό συντελεστή θερμίδων και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αποτελούν ιδανική τροφή για απώλεια βάρους. Τα πεπόνια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην υπερβολική απέκκριση νατρίου και ανακουφίζει από το οίδημα. Αποτελούν επίσης καλή πηγή χαλκού, καλίου και βιταμινών C και B6.
Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να φάτε φρούτα;
Ο Τσενγκ πιστεύει ότι η ώρα για την κατανάλωση φρούτων εξαρτάται από διάφορα δεδομένα:
Πριν από τα γεύματα
Η κατανάλωση φρούτων πριν από τα γεύματα μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού για όσους κάνουν δίαιτα.
Μετά τα γεύματα
Μετά από ένα γεύμα, απολαύστε φρούτα όπως παπάγια, ακτινίδια και ανανά, τα οποία βοηθούν την πέψη και ενισχύουν το μεταβολισμό.
Μετά τις προπονήσεις
Φάτε φρούτα πλούσια σε οργανικά οξέα μέσα σε μία ώρα μετά την προπόνηση για να βοηθήσετε στην αναγέννηση του γλυκογόνου και την αποκατάσταση των μυών.
Τα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει να αποφεύγουν τα εσπεριδοειδή και τα φρούτα υψηλής οξύτητας, καθώς επιδεινώνουν τα συμπτώματα, ωστόσο μπορούν να καταναλώνουν φρούτα όπως οι μπανάνες, τα πεπόνια, τα μήλα και τα αχλάδια.
Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να φάτε φρούτα
Ο Τσενγκ πιστεύει ότι η ώρα για την κατανάλωση φρούτων εξαρτάται κυρίως από τις ανάγκες σας.
Πριν από τα γεύματα
Η κατανάλωση φρούτων πριν από τα γεύματα μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού για όσους κάνουν δίαιτα.
Μετά τα γεύματα
Μετά από ένα γεύμα, απολαύστε φρούτα όπως παπάγια, ακτινίδια και ανανά, τα οποία βοηθούν την πέψη και ενισχύουν το μεταβολισμό.
Μετά τις προπονήσεις
Φάτε φρούτα πλούσια σε οργανικά οξέα μέσα σε μία ώρα μετά την προπόνηση, για να βοηθήσετε στην αναγέννηση του γλυκογόνου και την αποκατάσταση των μυών.
Τα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει να αποφεύγουν τα εσπεριδοειδή και τα φρούτα υψηλής οξύτητας, καθώς επιδεινώνουν τα συμπτώματα, ωστόσο μπορούν να καταναλώνουν φρούτα όπως οι μπανάνες, τα πεπόνια, τα μήλα και τα αχλάδια.