Η ευφράδεια των μη λεκτικών τρόπων επικοινωνίας συναγωνίζεται αυτή του προφορικού λόγου και η σημασία της στην επικοινωνία μας με τους γύρω μας είναι εξίσου μεγάλη. Το να έχουμε επίγνωση των μηνυμάτων που μεταφέρονται από τη γλώσσα του σώματός μας μπορεί να μας βοηθήσει να αποφεύγουμε τη ακούσια πρόκληση αμήχανων καταστάσεων και τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων.
Καθόμαστε ίσια
Η καλή εκπαίδευση ξεκινά με την καλή στάση του σώματος και τη διδασκαλία των παιδιών να κάθονται ίσια. Όταν καμπουριάζουμε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο γραφείο, ενώ βρίσκεστε σε ραντεβού ή στο σπίτι ενός φίλου, στέλνουμε ένα σιωπηλό αλλά σαφές μήνυμα ότι βαριόμαστε και αδιαφορούμε για τη συζήτηση. Μπορεί να σας γοητεύει η συζήτηση και απλώς να είστε κουρασμένοι, αλλά τα σημάδια που δίνει το σώμα σας είναι αυτά που έχουν σημασία.
Κοιτάζουμε τους συνομιλητές μας στα μάτια
Η διατήρηση της οπτικής επαφής είναι ένας σίγουρος τρόπος για να δώσουμε στο άλλο άτομο να καταλάβει ότι προσέχουμε και ενδιαφερόμαστε για όσα έχει να μας πουν. Η ενεργητική ακρόαση είναι μια δεξιότητα που εφαρμόζεται τόσο σε διαπροσωπικές όσο και σε ομαδικές συνευρέσεις. Αν ακούμε μια παρουσίαση και βρισκόμαστε αρκετά κοντά ώστε να έχουμε οπτική επαφή με τον ομιλητή, μπορούμε με ένα χαμόγελο ή ένα νεύμα να του μεταδώσουμε μη λεκτική ενθάρρυνση και έγκριση.
Χειρονομίες
Οι ικανοί δημόσιοι ομιλητές χρησιμοποιούν με συγκεκριμένο τρόπο τα χέρια τους για να τονίσουν και να υποστηρίξουν αυτό που λένε, αποφεύγοντας να τα κουνάνε στην τύχη ή να τα ανεμίζουν. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο Έλον Μασκ, από τον οποίο μπορούμε να μάθουμε πολλά παρακολουθώντας πώς χρησιμοποιεί τα χέρια του όταν μιλάει σε κοινό. Από την άλλη, ούτε το σταύρωμα των χεριών ή να τα κρύβουμε στις τσέπες ευνοούν την επικοινωνία – αντιθέτως, μας απομονώνουν από τον συνομιλητή μας, μαρτυρώντας επιφυλακτικότητα, δυσπιστία, άμυνα.
Οι εκφράσεις του προσώπου
Συνήθως οι συνομιλητές μας τείνουν να βγάζουν συμπεράσματα σχετικά με τη διάθεσή μας ανάλογα με τις εκφράσεις του προσώπου μας, ακόμα και αν αυτό δεν γίνεται συνειδητά. Χωρίς να υποστηρίζουμε την υποκρισία, όταν συνομιλούμε με άλλους η πιο ευνοϊκή αλλά και ευγενική έκφραση είναι ένα απαλό χαμόγελο, που υποδηλώνει ευπροσήγορο ενδιαφέρον. Οι γκριμάτσες καλό είναι να αποφεύγονται, εκτός αν είμαστε με πολύ οικεία συντροφιά!
Πλησιάζοντας τον άλλον
Κάθε κίνησή μας αποτελεί και ένα μη λεκτικό μήνυμα – ο σταθερός, αποφασιστικός βηματισμός, π.χ., στέλνει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης. Κοιτάζουμε μπροστά καθώς περπατάμε αντί να κοιτάζουμε το τηλέφωνό μας, γιατί στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να συγκρουστούμε με κάποιο άλλο άτομο ή αντικείμενο, όπως έπιπλα – κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί θετικό μήνυμα. Κοιτάζουμε το άτομο το οποίο πλησιάζουμε και χρησιμοποιούμε ένα φιλικό χαμόγελο για να του δείξουμε ότι ανυπομονούμε για τη συνάντηση.
Του Bill Lindsey
Επιμέλεια: Αλία Ζάε