Πέμπτη, 03 Ιούλ, 2025
Εργαζόμενοι μεταφέρουν το ανθρωποειδές Τζια Τζια, που δημιούργησε μία ομάδα μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, μετά από παρουσίαση σε συνέδριο στην Σαγκάη, στις 9 Ιανουαρίου 2017. (Johannes Eisele/AFP μέσω Getty Images)

Άνθρωποι και ανθρωποειδή, στην Κίνα

Το ΚΚΚ επιταχύνει την ευρεία ενσωμάτωση ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στην κινεζική κοινωνία

Σχολιασμός

Η ραγδαία άνοδος της τάσης αντικατάστασης των ανθρώπων με ανθρωποειδή στην Κίνα είναι από ανησυχητική έως απίστευτα τρομακτική.

Για λόγους που αψηφούν κάθε υγιή λογική, η κινεζική ηγεσία φαίνεται αποφασισμένη να καθιερώσει τα ρομπότ, ανθρωποειδή και μη, σε κάθε πτυχή της ζωής του κινεζικού λαού — από τα εργοστάσια, τους δημόσιους χώρους και τα καταστήματα μέχρι τις ιδιωτικές κατοικίες ως βοηθούς στο νοικοκυριό.

Oil-painting-ntdtv

Σε κάποιες αστικές περιοχές, η χρήση ανθρωποειδών εφαρμόζεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι πολλοί αντιλαμβάνονται.

Αυτή η ευρεία χρήση ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι τυχαία. Οδηγείται από την πολιτική του κινεζικού καθεστώτος και του ταχέως εξελισσόμενου τεχνολογικού τομέα της Κίνας. Συμβαίνει όταν η Κίνα αντιμετωπίζει έναν αριθμό οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που απειλούν το καθεστώς και κάνουν τη ζωή του μέσο άνθρωπο δυσκολότερη κάθε μέρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίδραση της αλλαγής προς έναν ρομποτικό χώρο εργασίας θα είναι καταστροφική για τους απλούς Κινέζους.

Το παράδοξο της εύρεσης εργασίας

Ένα πιεστικό πρόβλημα της χώρας είναι η κρίση ανεργίας. Από τη μία, ο πληθυσμός γερνά τάχιστα, με δεκάδες εκατομμύρια εργάτες να αναμένεται να αποσυρθούν στο εγγύς μέλλον. Η αύξηση του μη παραγωγικού πληθυσμού, και η παροχή για ιατρικές και άλλες ανάγκες που συνοδεύει συνήθως τη συνταξιοδότηση και τις μεγαλύτερες ηλικίες, θα θέσει αναπόφευκτα μεγαλύτερη πίεση στα ήδη ‘τεντωμένα’ κοινωνικά συστήματα της χώρας.

Από την άλλη, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι αφήνουν πίσω μόνο ένα ενήλικο παιδί. Η μείωση του πληθυσμού μεταφράζεται σε μειωμένο εργατικό δυναμικό και λιγότερα χέρια για την παραγωγή. Βέβαια, πολλές από αυτές τις εργασίες αναμένεται να εκτελούνται από μηχανές και όχι από ανθρώπους σύντομα, όπως πρόσφατα προειδοποίησε ένας Κινέζος ειδικός κοινωνικής ασφάλισης, ο οποίος επεσήμανε ότι το 70% των 123 εκατομμυρίων κατασκευαστικών θέσεων της Κίνας είναι σε τροχιά αυτοματοποίησης.

Σε λίγα χρόνια, η πιθανή κρίση ανεργίας της Κίνας θα είναι ακόμα πιο καταστροφική από ό,τι τώρα. Η χώρα έχει περισσότερο από δώδεκα φορές τον αριθμό των ρομπότ σήμερα σε εργασιακά περιβάλλοντα από ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί.

Και παρόλα αυτά, οι περισσότερες θέσεις θα καλύπτονται από μη ανθρώπινη εργασία. Κοντολογίς, θα υπάρχουν λιγότεροι εργάτες, λιγότερες δουλειές και περισσότερα ρομπότ που θα παίρνουν τις διαθέσιμες δουλειές από τους ανθρώπους. Εκατομμύρια Κινέζων εργατών είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σύντομα χωρίς δουλειά, ανίκανοι να ανταγωνιστούν με ένα έξυπνο και πιο αποδοτικό ρομπότ, με δυνατότητες υποστηριζόμενες από ΤΝ, που δεν τρώει, δεν κοιμάται, δεν παραπονιέται, δεν πληρώνεται και δεν θέλει σύνταξη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, σήμερα, στις κατασκευαστικές δουλειές στην Κίνα υπάρχουν ήδη 470 ανθρωποειδή ρομπότ ανά 10.000 εργάτες. Αν η τάση συνεχιστεί, ο λόγος θα αυξηθεί.

Η ρομποτική βιομηχανία της Κίνας

Δυστυχώς, η άνοδος των ανθρωποειδών εργατών βγάζει πολλά κέρδη και αλλά λίγο δημογραφικό νόημα. Η παγκόσμια πρωτιά του Πεκίνου στην ρομποτική αποτελεί το 63% της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας ανθρωποειδών ρομπότ. Αυτό περιλαμβάνει κρίσιμες περιοχές κυριαρχίας, όπως το 45% του βασικού υλικού (hardware) υπολογιστών του κόσμου και το 90% της επεξεργασίας σπάνιων γαιών.

Επίσης, το κόστος της ρομποτικής εργασίας είναι πολύ χαμηλότερο, απογειώνοντας τα κέρδη από τη μαζική χρήση της.

Αλλά η χρήση ανθρωποειδών στην Κίνα πηγαίνει πολύ παραπέρα. Για παράδειγμα, από τις αρχές του 2025, η AgiBot με έδρα τη Σαγκάη έχει παραγάγει 1.000 ανθρωποειδή που μπορούν να σκεφτούν και να εκτελέσουν ανθρώπινες εργασίες του πραγματικού κόσμου.

Εν ολίγοις, η άνοδος των ανθρωποειδών στρέφει την εργασιακή εξίσωση στην Κίνα κατά των πραγματικών ανθρώπων. Η τάση ανεργίας σε εργοστασιακή εργασία φαίνεται πολύ έντονη και απίθανο να βελτιωθεί.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για εργαζόμενους στο πεδίο της ρομποτικής θα αυξηθεί. Αυτοί θα είναι μηχανικοί, αναλυτές δεδομένων, σχεδιαστές ΤΝ, σχεδιαστές προϊόντων, τεχνικοί συντήρησης και άλλες σχετικές ειδικότητες.

Ωστόσο, στη χώρα με τα περισσότερα αυτοματοποιημένα εργοστάσια στον κόσμο, οι προοπτικές ενσωμάτωσης ακριβής ανθρώπινης εργασίας στην παραγωγή στο εγγύς ή και απώτερο μέλλον μοιάζει μάλλον ισχνή.

Ένας στρατός ανθρωποειδών

Όπως πολλές τεχνολογίες διπλής χρήσης, η μετάβαση των ρομπότ ΤΝ πολιτικής χρήσης σε αυτοματοποιημένες αστυνομικές ή ακόμα και στρατιωτικές δυνάμεις είναι σίγουρα δυνατή. Στην πραγματικότητα, η πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) είναι να φτιάξει ανθρωποειδή γενικού σκοπού που θα μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν είτε για αστυνόμευση ή για στρατιωτική χρήση έως το τέλος του έτους.

Η αυξημένη ευφυία, η παρακολούθηση και οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης με ανθρώπους των τελευταίων ανθρωποειδών θα οδηγούσε στη σύσταση μίας τρομερής αστυνομικής δύναμης ή  δύναμης συλλογής πληροφοριών, που θα μπορούσε να βοηθά το κόμμα να διατηρεί την τάξη σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής. Υψηλής λειτουργικότητας ανθρωποειδή που θα λειτουργούσαν μεταξύ του ανθρώπινου πληθυσμού θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω την ιδιωτικότητα των πολιτών, ειδικά σε αστικές περιοχές.

Η ευκαιρία — ή η πρόθεση — για την επιβολή του νόμου και τάξης σε καιρό κοινωνικής αναταραχής, ή η επίθεση στρατιωτών-ρομπότ κατά ενός δυνητικού εχθρού, δεν είναι πέραν των ορίων της πολιτικής του ΚΚΚ ή της συμπεριφοράς του.

Θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς: «Γιατί να μην το κάνουν;»

Παγιώνοντας την παρουσία των ανθρωποειδών

Πρόσφατες εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν έναν ρυθμό ανάπτυξης 17% στην αγορά ανθρωποειδών, με ανοδικά κέρδη από  $64 εκατομμύρια το 2023 σε $195 εκατομμύρια έως το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Σεντζέν και η Σαγκάη, η παρουσία των ανθρωποειδή μέσα στον πληθυσμό είναι πλέον εμφανής.

Η ‘κανονικοποίηση’, δηλαδή το να θεωρούνται φυσιολογικό μέρος της ζωής, είναι κρίσιμη για πολλούς λόγους. Το ΚΚΚ βλέπει τη διεθνή χρήση των κινεζικών ρομπότ τόσο για βιομηχανική όσο και για οικιακή χρήση ως κρίσιμη πηγή ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε πτώση. Το Πεκίνο ελπίζει επίσης ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η Κίνα θα προσελκύσει νέες πηγές ξένων επενδύσεων, από τις οποίες θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, για ένα τμήμα τουλάχιστον του κινεζικού εργατικού δυναμικού.

Η άνευ περιορισμών ανάπτυξη και χρήση ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα αποκαλύπτει τη δυναμική αλληλεξάρτηση μεταξύ ανθρωποειδούς τεχνολογίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής τάξης σε αυτή την εξελισσόμενη, περίπλοκη περιοχή. Με πραγματικούς όρους, τα αποτελέσματα δεν φαίνονται καλά και το μέλλον δείχνει ζοφερό — για τους ανθρώπους, τουλάχιστον. Ας δούμε αυτή την κατάσταση ως μία προειδοποίηση.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν συμφωνούν απαραιτήτως με τις απόψεις της Epoch Times.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε