Τετάρτη, 16 Απρ, 2025
(Leon Neal/Getty Images)

Περισσότερα παιδιά στην Αυστραλία τζογάρουν στο διαδίκτυο από όσα ασχολούνται με τον αθλητισμό

Έρευνα αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία για τη συμμετοχή ανηλίκων στον διαδικτυακό τζόγο και καλεί σε άμεσες ρυθμίσεις

Ένα στα τρία παιδιά στην Αυστραλία ηλικίας 12 έως 17 ετών συμμετέχει σε δραστηριότητες τζόγου στο διαδίκτυο, μέσα από συστήματα που χαρακτηρίζονται «τρομακτικά» και δύσκολα κατανοητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι έφηβοι στην Αυστραλία φαίνεται πως είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε διαδικτυακά στοιχήματα και τζόγο παρά να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Australia Institute, σχεδόν ένα στα τρία παιδιά ηλικίας από 12 έως 17 ετών τζογάρει διαδικτυακά, ενώ σχεδόν οι μισοί νέοι ηλικίας 18-19 συμμετέχουν σε αντίστοιχες δραστηριότητες — συνολικά περίπου 60.000 νεαροί Αυστραλοί.

Παρότι το 20% των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών παίζει ποδόσφαιρο, το 17% ασχολείται με το μπάσκετ και το 13% με το νέτμπολ, το ποσοστό όσων τζογάρουν αγγίζει το 30%. Ετησίως, οι Αυστραλοί έφηβοι ξοδεύουν στον τζόγο περίπου 213 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (116 εκατ. ευρώ), ενώ οι συνολικές απώλειες από τον τζόγο στη χώρα, για όλες τις ηλικίες, ανέρχονται στα 31 δισ. δολάρια (17 δισ ευρώ)— 10 δισ. (5,5περισσότερα από το Λας Βέγκας.

Από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στον διαδικτυακό τζόγο

Η έρευνα έδειξε ότι οι συνήθειες του τζόγου μπορεί να διαμορφωθούν ήδη από μικρή ηλικία, συχνά μέσα από δραστηριότητες όπως τα στοιχήματα μεταξύ φίλων και την αγορά των λεγόμενων «loot boxes» (κουτιά σε βιντεοπαιχνίδια που περιέχουν τυχαία ψηφιακά αντικείμενα). Αν και από το 2024 οι «loot boxes» απαγορεύτηκαν για παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ανήλικοι εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε βιντεοπαιχνίδια που τα περιλαμβάνουν.

Ένας ακόμη σοβαρός παράγοντας που τροφοδοτεί τις συνήθειες τζόγου είναι η διάδοση των έξυπνων κινητών και των αγορών εντός εφαρμογών. Αντίθετα, η συμμετοχή των νέων σε παραδοσιακές μορφές τζόγου όπως τα ξυστά λαχεία ή το μπίνγκο παραμένει χαμηλή, σε ποσοστά 9,2% και 6,4% αντίστοιχα.

Επείγουσα ανάγκη αυστηρότερων ρυθμίσεων

Η αυξανόμενη επιρροή των παιχνιδιών και εφαρμογών με χαρακτηριστικά τζόγου που απευθύνονται σε παιδιά έχει οδηγήσει σε έντονες εκκλήσεις για αυστηρότερους κανονισμούς. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στο τέλος Μαρτίου ανέδειξε τις δυσκολίες των παιδιών να κατανοήσουν σύνθετα συστήματα εικονικών συναλλαγών, με παιδιά και γονείς να περιγράφουν αυτές τις μετατροπές ψηφιακών νομισμάτων ως «τρομακτικές» και «συγχυστικές», γεγονός που συχνά προκαλεί υπερβολικές δαπάνες και οικογενειακές διαμάχες.

Η δημοφιλής πλατφόρμα Roblox, όπου οι χρήστες δημιουργούν, μοιράζονται και παίζουν παιχνίδια άλλων χρηστών, κατέγραψε κέρδη 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2024, αποκλειστικά μέσω συναλλαγών και αγορών εικονικών νομισμάτων.

Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Τέιλορ Χάρντγουικ, τόνισε πως πολλοί γονείς και παιδιά χαρακτήρισαν τις online αγορές σε παιχνίδια ως «απάτες» και «απροκάλυπτες προσπάθειες να τους πάρουν χρήματα». Σε μελέτη όπου δόθηκε σε παιδιά μια δωροκάρτα αξίας 20 δολαρίων, μόνο 4 από αυτά επέλεξαν να αγοράσουν φυσικά προϊόντα. Αντίθετα, 12 χρησιμοποίησαν την κάρτα για ψηφιακές αγορές, κυρίως στο Roblox.

Ο καθηγητής Μάρκους Κάρτερ του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ τόνισε ότι τα παιδιά συχνά παραδέχονται πως δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά πόσα χρήματα ξοδεύουν. «Τα εικονικά νομίσματα αποκρύπτουν την πραγματική αξία των αγορών, κάνοντας δύσκολο για τα παιδιά να αντιληφθούν πόσο κοστίζουν τα ψηφιακά αντικείμενα που αγοράζουν. Το αποτέλεσμα είναι να ξοδεύουν περισσότερα απ’ όσα πιστεύουν».

Με σχεδόν τους μισούς παίκτες του Roblox να είναι ανήλικοι, αυξάνονται οι πιέσεις για αποτελεσματικότερη εφαρμογή των υπαρχουσών απαγορεύσεων στα «loot boxes», με στόχο την προστασία των νεαρών χρηστών από οικονομική εκμετάλλευση και εξαπάτηση.

Της Crystal-Rose Jones

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε